Διατροφή

Μάς είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;

Ανάγνωση σε 4,5′

Κατά πόσο χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;

Μπορώ να πάρω όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μόνο από το φαγητό;” αναρωτιούνται πολλοί.

Η απορία αυτή είναι εύλογη. Από την στιγμή που κάνουμε μια διατροφή ισσοροπημένη, με προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να πούμε ότι παίρνουμε άφθονες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και άλλων συστατικών. Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ακόμα και με μια άψογη διατροφή, που συνδυάζει πολλά πράγματα, αν συνυπολογίσουμε τα εξαντλημένα καλλιεργούμενα εδάφη, την αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων, τις γενετικές μεταλλάξεις πολλών παραδοσιακών ειδών τροφίμων, το αυξημένο στρες και τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις που δημιουργούνται από τη ζωή σε ένα τοξικό περιβάλλον, όλα αυτά, το κάνουν σχεδόν απίθανο να καταφέρουμε να πάρουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο από την διατροφή μας.

Για να το θέσουμε απλά, οι αποδείξεις που υπάρχουν γύρω μας, δείχνουν ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από τα συμπληρώματα διατροφής.

Οι γιατροί, παλιά, είχαν την τάση να πιστεύουν ότι παίρνουμε όλες τις βιταμίνες και τα συστατικά που χρειαζόμαστε από το φαγητό. Οποιοδήποτε επιπλέον συστατικό εισχωρούσε στον οργανισμό και περίσσευε, αποβαλλόταν ή ακόμα χειρότερα, γινόταν τοξικό.

Αλλά, οι καιροί αλλάζουν. Οι γιατροί, πλέον, συνταγογραφούν ιχθυέλαιο σε ποσότητες που εκτιμώνται σε συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι καρδιολόγοι, συστήνουν φυλλικό οξύ, ιχθυέλαιο, και το συνένζυμο Q10. Οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν προβιοτικά, και οι μαιευτήρες συστήνουν πάντα κάποιο κοκτέιλ βιταμινών στις μέλλουσες μητέρες.

shutterstock_450048280

 

Τα επιστημονικά τεκμήρια, μας δείχνουν πόση μεγάλη σημασία έχουν για την βιοχημεία μας και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα. Αν ο μεταβολισμός μας ήταν αμάξι, τα συμπληρώματα θα ήταν τα λάδια που βοηθάνε τις αλυσίδες να γυρνούν.

Και το γεγονός ότι παρατηρούνται ελλείψεις μεγάλης κλίμακας σε όλη την έκταση του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Ω3 λιπαρών οξέων, της βιταμίνης D, του φυλλικό οξέος, του μαγνησίου, και του σιδήρου, έχει καταγραφεί σε δεκάδες έρευνες μεγάλης έκτασης που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις.

4 κύριοι λόγοι που έχουμε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο καθένας από εμάς, δεν τρέφεται σωστά και δεν παίρνει όσες βιταμίνες πρέπει να πάρει από την διατροφή του. Αν έπρεπε να καταλήξουμε σε 4 βασικούς λόγους που δεν τρεφόμαστε σωστά, αυτοί θα ήταν:

  1. Εξελιχθήκαμε μέσα στους αιώνες τρώγοντας φαγητά στη φυσική τους μορφή, που περιέχουν δραματικά μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και πολύτιμων λιπαρών από αυτά που τρώμε σήμερα.
  2. Εξαιτίας των εξαντλημένων εδαφών, της βιομηχανικής καλλιέργειας ζώων, και των υβριδικών μορφών γονιμοποίησης, τα λαχανικά και τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
  3. Τα επεξεργασμένα και εργοστασιακά προϊόντα δεν έχουν καμία θρεπτική αξία.
  4. Το τοξικό περιβάλλον, η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και το χρόνιο στρες οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάγκη για θρεπτικά συστατικά.

Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει κανείς να παίρνει τουλάχιστον πολυβιταμίνες, ιχθυέλαια και βιταμίνη D. Επίσης, τα προβιοτικά έχουν γίνει πολύ χρήσιμα, επειδή ο μοντέρνος τρόπος ζωής, οι διαίτες και τα αντιβιοτικά όπως και άλλα φαρμάκα, βλάπτουν το οικοσύστημα του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να μας κρατάει υγιείς και αδύνατους.

shutterstock_399702109

 

Ελλείψεις Θρεπτικών Συστατικών και Διαβήτης

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η παχυσαρκία και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών συχνά πάνε μαζί. Οι ειδικοί περιγράφουν τον διαβήτη ως ‘λιμός εν διαμέσω αθφονίας.’ Η ζάχαρη αδυνατεί να μπεί μέσα στα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια, ο μεταβολισμός μας έχει ρυθμό σαλλιγαριού, και τα κύτταρά μας δεν επικοινωνούν όπως θα έπρεπε σαν να ήταν μία καλή ομάδα.

Τα συμπληρώματα είναι ένας τρόπος για να ανακτήσει ο οργανισμός την ισορροποία του και να καταπολεμηθεί το βασικό πρόβλημα, που είναι η ανοχή στην ινσουλίνη, η μειωμένη δηλαδή ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι τρόποι που δουλεύουν τα συμπληρώματα είναι δύο :

  • Κάνουν τα κύτταρά μας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, και πιο αποτελεσματικά στο να μεταβολίσουν την γλυκόζη και το λίπος
  • Συγκεκριμένες φυτικές ίνες, μπορούν να συμβάλλουν στο να καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων και των λιπιδίων στο αίμα

Όλα αυτά οδηγούν σε έναν πιο γρήγορο μεταβολισμό, ισσοροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης, λιγότερες φλεγμονές, λιγότερες λιγούρες, μεγαλύτερη απώλεια βάρους και περισσότερη ενέργεια.

Αν είμαστε διαβητικοί, κάτι που είναι ο περισσότερος κόσμος σε έναν βαθμό, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μάς βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε και να διορθώσουμε τις ανισσοροπίες του μεταβολισμού μας, να βελτιώσουμε την λειτουργία της ινσουλίνης, την πίεση του αίματος, και να μειώσουμε τις χρόνιες φλεγμονές.

Γιατί οι έρευνες γύρω από τα θρεπτικά συστατικά είναι τόσο περίπλοκες;

Είναι σίγουρο ότι πολλοί από εμάς είμαστε μπερδεμένοι με όλες αυτές τις αντιφατικές έρευνες που κυκλοφορούν για τα συμπληρώματα διατροφής. Την μία μέρα το φυλλικό οξύ είναι καλό, και την επόμενη μέρα ακούγεται πως προκαλεί καρκίνο. Την μία μέρα η βιταμίνη D μάς σώζει την ζωή, και την επόμενη είναι άχρηστη.

Αυτός ο βομβαρδισμός μας με πληροφόρηση, είναι αρκετός για μάς κάνει να τα παρατήσουμε εντελώς. Το πρόβλημα με αυτές τις μελέτες, είναι ότι αντιμετωπίζουν τα συμπληρώματα διατροφής σαν φάρμακα, όπου οι ερευνητές, χορηγούν ένα μόνο συμπλήρωμα σε μία ομάδα ανθρώπων και καταγράφουν τα αποτελέσματα.

Αλλά τα συμπληρώματα λειτουργούν συμπληρωματικά, σαν μία ομάδα. Το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά αν τρώμε μόνο μπρόκολο και τίποτα άλλο, τότε θα αρρωστήσουμε και θα πεθάνουμε. Πρέπει να τρώμε μια ολοκληρωμένη διατροφή, με ποικιλία σε τρόφιμα για να παραμείνουμε υγιείς. Παρομοίως, τα συμπληρώματα διατροφής δουλεύουν ομαδικά προκειμένου να διατηρηθεί η κατάλληλη ισσοροπία στον οργανισμό.

Πώς επιλέγουμε συμπληρώματα διατροφής

Όταν πηγαίνουμε στο φαρμακείο με μία συνταγή, ξέρουμε ακριβώς τί φάρμακο παίρνουμε, και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για αυτό. Τα συμπληρώματα, όμως, που βρίσκονται στα συρτάρια των φαρμακείων, δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο. Οι παρασκευαστές, συχνά παραβλέπουν κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μέσο καταναλωτή.

shutterstock_174196724

 

Τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά την αγορά συμπληρωμάτων, που αγοράζουμε στο φαρμακείο ή στο τοπικό κατάστημα με φάρμακα, είναι:

  • Η μορφή του συστατικού σε ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι φθηνή και να μην απορροφάται από τον οργανισμό όπως θα έπρεπε.
  • Η δοσολογία που αναγράφεται στην ετικέτα μπορεί να μην είναι ίδια με αυτή που περιέχεται στην κάψουλα.
  • Μπορεί να είναι γεμάτα με συντηρητικά, χρωστικές, αλλεργιογόνα και άλλα πρόσθετα.
  • Τα φρέσκα συμπληρώματα, ειδικά τα βότανα, δεν ελέγχονται πάντα για τοξίνες, όπως είναι ο υδράργυρος, ή ο μόλυβδος, ή μπορεί να μην υπάρχει σταθερότητα από τη μία παρτίδα στην άλλη.
  • Το εργοστάσιο στο οποίο παράγονται, μπορεί να μην πληρεί όλες τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την χαμηλή ποιότητα προϊόντων.

Γι’αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε με προσοχή τα συμπληρώματά μας, από εταιρίες που δραστηριοποιούνται καιρό και που διακρίνονται για την ποιότητα των προϊόντων τους, ακόμα και αν είναι πιο ακριβά από άλλα.

Παραπομπές

Hyman, Mark, MD. DrHyman.com – ‘Do you need supplements?’ Web.

Σημείωση MyCare: Παρόλο που η χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να ενδείκνυται για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν ειδικό για την ποσότητα που χρειαζόμαστε από το καθένα. Επίσης, να είμαστε πάντα ενήμεροι για τα πρόσθετα συστατικά που περιέχονται στις κάψουλες τα οποία θα πρέπει να αποτοξινώσει ο οργανισμός μας.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.