Οι συνταγές που θα βρείτε στο MyCare περιέχουν μόνο φυσικά υλικά και συστήνονται στα πλαίσια μίας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινής διατροφής.
Αυτή η συνταγή είναι πολύ παρόμοια με την κανονική συνταγή για λαζάνια, αλλά υποκαθιστά τα ζυμαρικά με λεπτές φέτες γλυκοπατάτας! Μπορείτε να προσαρμόσετε τις περισσότερες συνταγές για λαζάνια ψήνοντας φέτες γλυκοπατάτας και χρησιμοποιώντας τις στη θέση των ζυμαρικών, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός που έχουμε βρει.
Λαζάνια γλυκοπατάτας μπολονέζ (χωρίς γλουτένη)
- Προετοιμασία 30 λεπτά
- Μαγείρεμα 45 λεπτά
- Συνολικά 1 ώρα, 15 λεπτά
- Μερίδες 12+
Υλικά
- 450 γρ. βοδινός κιμάς
- 1,5 λτ σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά (προσοχή: διαβάσετε τα συστατικά!)
- 425 γρ. τυρί Ricotta
- 450 gr. τριμμένη μοτσαρέλα
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
- 8 αυγά
- 5-6 μεσαίες γλυκοπατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες 0,5 cm
- μπαχαρικά της αρεσκείας μας (πχ. περίπου 1 κουταλιά της σούπας από κάθε ένα από τα παρακάτω: βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού κλπ. και περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι κλπ.)
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε τις λεπτοκομμένες φέτες γλυκοπατάτας σε καλά λαδωμένο φύλλο ψησίματος και ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίσετε τις γλυκοπατάτες, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα αν προσπαθείτε να κρύψετε τα λαχανικά!
- Ενώ οι γλυκοπατάτες ψήνονται, τσιγαρίστε τον κιμά. Αν υπάρχει χώρος, βάλτε τη σάλτσα ζυμαρικών σε ένα ξεχωριστό σκεύος για να ζεσταθεί. Εάν όχι, προσθέστε τη στο κρέας και ζεστάνετε.
- Προσθέστε τα μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε το τυρί Ricotta με τα αυγά, την παρμεζάνα και το μισό τριμμένο τυρί μοτσαρέλα. Μπορείτε να προσθέσετε και βασιλικό στο μείγμα. Αφήνετε στην άκρη.
- Όταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες, αφαιρέστε από το φούρνο. Σε μεγάλο σκεύος ψησίματος (23*33cm πχ.) αρχίστε την επίστρωση: κρέας / σάλτσα στο κάτω μέρος, ακολουθούμενη από φέτες γλυκοπατάτας και έπειτα το μίγμα ricotta. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα κρέατος / σάλτσας βρίσκεται στην κορυφή όταν τελειώσετε. (Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη για να είναι έτοιμο για ψήσιμο σε μελλοντική ημερομηνία, όταν το χρειάζεστε.)
- Όταν έχετε προσθέσει όλα τα συστατικά σε στρώματα, τοποθετήστε ξανά στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα ή έως ότου το μείγμα αυγού / ρίκοτας ροδίσει και η μέση δεν είναι υγρή. Θα σταθεροποιηθεί καθώς κρυώνει σε μεγάλο βαθμό.
- Περίπου 15 λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο, προσθέστε το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα από πάνω και βάλτε πάλι στο φούρνο.
- Σερβίρετε αμέσως.
Συνοδεύεται ιδανικά με μία δροσερή πράσινη σαλάτα!
Παραπομπές
Wells, Katie – Wellnessmama.com – ‘Sweet Potato Vegetable Lasagna Recipe.’ Web.