Ανάγνωση σε 2′
Όλοι θέλουμε να τρώμε υγιεινά για να νιώθουμε καλά και να λειτουργούμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Όμως, με τις συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας γύρω από τα διάφορα τρόφιμα και τη θρεπτική τους αξία, δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε σωστές επιλογές.
Ας δούμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούσαν να μάς βγάλουν από τη σύγχυση.
Ποικιλία
Δε χρειάζεται να ξέρουμε με ακρίβεια πόσο πρέπει να τρώμε από κάθε κατηγορία τροφίμων αρκεί τρώμε μία ευρεία ποικιλία τροφών σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να μάς βοηθήσει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από διαφορετικές πηγές χωρίς να ξέρουμε τα πάντα για την κάθεμία. Πειραματιστείτε με τα διάφορα τρόφιμα, αγοράστε κατά καιρούς φρούτα και λαχανικά που δεν έχετε μόνιμα στο σπίτι και εστιάστε στα εποχιακά.
Όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα
Κάποτε υπήρχαν μόνο φυσικά προϊόντα, σήμερα, με την πληθώρα των επεξεργασμένων προϊόντων, είναι δύσκολο να βρούμε τρόφιμα που έχουν μικρή επεξεργασία ή λίγα συστατικά. Ένας απλός κανόνας που μπορούμε να ακολουθούμε για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας είναι ότι αν ένα προϊόν έχει πάνω από 5 συστατικά, δεν το αγοράζουμε.
Φυσικά προϊόντα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι και τα δημητριακά (όχι πρωϊνού), το ψάρι και τα θαλασσινά, το κρέας, τα καρυκεύματα, τα βότανα, το ελαιόλαδο κ.ά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θέλουν καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση και όχι απαραίτητα ξεφλούδισμα.
Διαβάστε: Πρέπει να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;
Στο ψάρι και το κρέας είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προϊόντα που είναι βιολογικά, ελεύθερης βοσκής, ανοιχτής θαλάσσης, κτλ. Μπορεί να είναι αρκετά ακριβότερα από τα άλλα, αλλά έτσι αποφεύγουμε βλαβερές ουσίες που μπορεί να περιέχουν και επιπλέον, στηρίζουμε την εκτροφή των ζώων με σωστές πρακτικές και σεβασμό.
Το ελαιόλαδο παράγεται με μηχανικό τρόπο (σύνθλιψη της ελιάς) σε αντίθεση με τα λάδια άλλων τύπων που επιδέχονται αρκετή επεξεργασία.
Διαβάστε: Γιατί προτιμούμε το βούτυρο από τη μαργαρίνη
Προσοχή στις συνήθειες
Οι συνήθειες που υιοθετούμε είναι καθοριστικής σημασίας. Μπορεί γενικά να τρώμε υγιεινά και να προσέχουμε, αλλά αυτή η καθημερινή τυρόπιτα από το φούρνο της γειτονιάς μπορεί να αποτελεί τελικά μεγάλο μέρος της διατροφής μας.
Ξανασκεφτείτε τις καθημερινές σας συνήθειες και αντικαταστήστε όπου πρέπει με καλύτερες επιλογές.
Ακούστε το σώμα σας
Το επίπεδο της ενέργειάς μας και το πώς νιώθουμε, είναι οι καλύτεροι κριτές για το αν τρώμε σωστά. Αν δεν τρώμε κρέας για ιδεολογικούς λόγους, και κάποια στιγμή λαχταρήσουμε μία μπριζόλα, καλό είναι να ακούσουμε το σώμα μας. Ίσως να χρειαζόμαστε κάποιο θρεπτικό συστατικό που έχει και που δεν λαμβάνουμε από αλλού.
Βιταμίνες
Αν τρώμε σωστά, ο οργανισμός μας παίρνει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, επειδή τα σύγχρονα τρόφιμα είναι λιγότερο θρεπτικά από το παρελθόν, λόγω των γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών που ακολουθούνται, μπορούμε να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με βιταμίνες αν το θέλουμε, αλλά οι βιταμίνες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή και δεν πρέπει να τις παίρνουμε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς την επίβλεψη γιατρού ή ειδικού διατροφής.
Διαβάστε επίσης: Τί ακριβώς κάνουν όσοι τρώνε υγιεινά; (και λιγότερο παχυντικά)
Άλλα “συστατικά” για καλή υγεία
Καλή ψυχολογία, άσκηση, σχέσεις αγάπης με οικογένεια και φίλους, στόχοι προσωπικοί και επαγγελματικοί, όνειρα – όλα λειτουργούν συνδυαστικά στο να νιώθουμε καλά και να είμαστε υγιείς. Ακόμα και αν τρώτε καταπλητικά, αν δεν υπάρχουν κάποια από τα παραπάνω στη ζωή σας σε έναν βαθμό, δε θα είστε 100% ο καταπληκτικός σας εαυτός!