Διατροφή

Καφές: ο ντεκαφεϊνέ είναι μία υγιεινή επιλογή;

Ανάγνωση σε 2′

Οι κόκκοι καφέ που χρησιμοποιούνται στον ντεκαφεϊνέ υποβάλλονται σε μία διαδικασία για να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης. Προκειμένου ένας καφές να χαρακτηριστεί ως ντεκαφεϊνέ, πρέπει να έχει αφαιρεθεί το 97% της αρχικής περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Αυτό μπορεί να είναι προτιμότερο για εκείνους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη (για παράδειγμα, έχουν τρέμουλο μετά από μία κούπα καφέ), αλλά υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατ’αρχήν, μερικές από τις έρευνες που έχουν γίνει για τα οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση καφέ έδειξαν ότι ο καφές με καφεΐνη είναι πιο αποτελεσματικός από αυτόν χωρίς καφεΐνη.

 

Συγκεκριμένα, ο καφές με καφεΐνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ηπατικής βλάβης, αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων και βελτιωμένη αθλητική απόδοση, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν συμπεριλαβάνεται σε αυτά τα ευρήματα.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αποκαφεΐνωση του καφέ είναι επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε.

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους είναι η άμεση διαδικασία (Direct Process), η οποία χρησιμοποιεί το χημικό μεθυλοχλωρίδιο (methyl chloride) για την απομάκρυνση της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ. Τα Starbucks, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία στα περισσότερα από τα παρασκευάσματα καφέ χωρίς καφεΐνη (αν και προσφέρουν επίσης ένα “φυσικά επεξεργασμένο” μείγμα καφέ χωρίς καφεΐνη, το Sumatra Blend).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ κατατάσσει το μεθυλοχλωρίδιο ως πιθανό καρκινογόνο, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγεται (ίχνη του χημικού αυτού εντοπίζονται μερικές φορές στον καφέ χωρίς καφεΐνη, αν και συνήθως σε επίπεδα κάτω από 1 μέρος ανά εκατομμύριο). Η αποκαφεϊνοποίηση με φυσική διαδικασία χρησιμοποιεί είτε οξικό αιθύλιο (ethyl acetate, μία φυτική ορμόνη) ή διοξείδιο του άνθρακα για την απομάκρυνση της καφεΐνης, ενώ η διαδικασία Swiss Water χρησιμοποιεί μόνο νερό. Οι μέθοδοι διοξειδίου του άνθρακα ή Swiss Water είναι οι μόνες που επιτρέπονται στον καφέ που είναι πιστοποιημένος βιολογικός. Εάν επιλέγετε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει καφέ χωρίς καφεΐνη που προκύπτει από μία από αυτές τις τελευταίες δύο μεθόδους.

Μια άλλη επιλογή, εάν σάς ενδιαφέρει απλώς να μειώσετε την καφεΐνη, είναι να προτιμάτε τους κόκκους Arabica, οι οποίοι έχουν περίπου τη μισή περιεκτικότητα καφεΐνης από τους κόκκους  Robusta. Επίσης, να θυμάστε ότι ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από καφεΐνη (ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να περιέχει 3 έως 18 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης, σε σύγκριση με μεταξύ 140 και 300 mg σε ένα κανονικό φλυτζάνι καφέ).

Αυτό είναι μια σημαντική γνώση ειδικά για τις έγκυες γυναίκες. Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας προτείνουν οι έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης στα 200 mg (ή περίπου δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα). Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αυξανόμενο έμβρυο. Είναι σε θέση να περνά ελεύθερα από τον πλακούντα και δεδομένου ότι η καφεΐνη δεν παρέχει κανένα όφελος στο μωρό παρά μόνο δυνητικούς κινδύνους, συστήνεται ανεπιφύλακτα στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν ΟΛΕΣ τις μορφές καφεΐνης.

 

Παραπομπές

Dr. Mercola. Mercola.com – ‘Another Perk for Drinking Coffee / Is Decaf Coffee a Healthy Choice?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.