Διατροφή

Η ζάχαρη καρύδας είναι μία υγιεινή επιλογή;

Ανάγνωση σε 2′

Τι μπορείτε να μου πείτε για τη ζάχαρη καρύδας; Είναι μια καλύτερη επιλογή για καλή υγεία από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ή μπορεί το σώμα μας να μην αναγνωρίζει κάποια διαφορά μεταξύ των διαφόρων γλυκαντικών;

Η ζάχαρη καρύδας, πιο συγκεκριμένα η ζάχαρη φοίνικα καρύδας, παρασκευάζεται από το χυμό της ρίζας που έχει εξαχθεί και έπειτα βράσει και αφυδατωθεί. Παρέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων με την κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (περίπου 15 θερμίδες σε ζάχαρη καρύδας και 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κουταλάκι του γλυκού), και έτσι δεν κερδίζουμε κάποιο πλεονέκτημα από την άποψη αυτή. Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας είναι 70 έως 79% σακχαρόζη και περίπου 3-9% φρουκτόζη και ανάλογη ποσότητα γλυκόζης. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά την κατανάλωση φρουκτόζης και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έχει 50% φρουκτόζη. Η ζάχαρη καρύδας έχει το χρώμα της καραμέλας με γεύση παρόμοια με εκείνη της καστανής ζάχαρης και μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στις περισσότερες συνταγές. (Σημείωση: μην συγχέετε τη ζάχαρη φοίνικα καρύδας με τη ζάχαρη φοίνικα (Palm Sugar)).

Όλα τα προϊόντα καρύδας έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τελευταία. Ένα από τα μεγάλα ατού για τη ζάχαρη καρύδας είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ένας δείκτης που κατατάσσει τα τρόφιμα με υδατάνθρακες με βάση το πώς επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Αυτό δεν έχει σημασία. Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν ισχύει άμεσα για τα γλυκαντικά. Η φρουκτόζη κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε αυτόν, επειδή το σώμα δεν μπορεί να αντλήσει ενέργεια από αυτήν. Είναι προτιμότερο να μειώσουμε τα γλυκαντικά όλων των ειδών και ιδιαίτερα τη φρουκτόζη.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τη ζάχαρη καρύδας, ψωνίστε προσεκτικά και διαβάστε τις ετικέτες πριν από την αγορά: μερικά εμπορικά σήματα μπορεί να αποτελούνται από ανάμιξη με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και άλλα συστατικά. Θα βρείτε προϊόντα που περιγράφονται ως “κρύσταλλα καρύδας”, “ζάχαρη καρύδας” ή άλλο και πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι είναι πιο ακριβά από την κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Η τιμή της ζάχαρης καρύδας είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης.

Συνολικά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της λευκής ζάχαρης και άλλων φυσικών σακχάρων, όπως η ζάχαρη καρύδας, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, η μελάσα και το sorghum. Στο σώμα, όλα τα σάκχαρα μετατρέπονται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθούν από τον μεταβολισμό μας ως καύσιμα. Αλλά σημειώστε ότι το νέκταρ αγαύης μπορεί να είναι 85% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι σφενδάμου είναι περίπου 35%.

Περιορίστε την κατανάλωση γλυκαντικών σε λιγότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Μειώστε την κατανάλωση, μειώστε την ασθένεια.

Παραπομπές

Weil, Andrew M.D., drweil.com – ‘Is Coconut Sugar A Healthier Sweetener?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.