υγεία

Η συνολική σωματική κίνηση που κάνουμε καθημερινά έχει μεγαλύτερη σημασία από τη γυμναστική

Ανάγνωση σε 1,5′

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές πίστευαν ότι προκειμένου η άσκηση που κάνουμε να μετράει, θα έπρεπε να είμαστε ενεργοί για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά. Αλλά τα αποτελέσματα από μια νέα μελέτη στο American Journal of Health Promotion προκάλεσε κάποιους επιστήμονες να επανεξετάσουν αυτές τις πεποιθήσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σωματική δραστηριότητα σε ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 18 και 64 και διαπίστωσαν ότι τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές περίοδοι άσκησης (κάτω από 10 λεπτά) σχετίζονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε για να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Όλοι καίμε θερμίδες κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ρουτίνας, και υπάρχει μάλιστα και ένα όνομα για αυτό: θερμογένεση δραστηριότητας που δεν σχετίζεται με την άσκηση (non-exercise activity thermogenesis (ή NEAT)). Είναι η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για τα πάντα, από τις αποστάσεις που διανύουμε με τα πόδια για να πάμε κάπου μέχρι την αποστολή γραπτών μηνυμάτων από το κινητό μας, και με λίγη φαντασία, είναι εύκολο να μετατρέψουμε καθημερινές δραστηριότητες σε καύση θερμίδων – χωρίς να απαιτείται γυμναστήριο.

Για παράδειγμα:

  • Αν πάμε κάπου με αυτοκίνητο, μπορούμε να παρκάρουμε επίτηδες μακριά για να κερδίσουμε ένα 10λεπτο περπάτημα. Μπορεί να είναι και πιο εύκολο να βρούμε θέση!
  • Οι δουλειές του σπιτιού είναι μία πάρα πολύ καλή άσκηση και λόγω της ποικιλομορφίας τους, μας βοηθούν να ασκούμε κάθε μυική ομάδα στο σώμα.
  • Όταν κάνουμε ψώνια, στο σούπερ μάρκετ ή αλλού, περπατάμε. Κάθε μισάωρο που περπατάμε καίμε 120-150 θερμίδες.
  • Όποτε έχουμε την ευκαιρία, ανεβαίνουμε από τις σκάλες και όχι από το ασανσέρ. Το ανέβασμα σκαλοπατιών απαιτεί περισσότερη ενέργεια ακόμα και από το jogging.

Είναι σίγουρο ότι με βάση τις συνήθειες που έχουμε, που διαφέρουν στον καθένα από εμάς, μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες σωματικής κίνησης μέσα στη μέρα. Κάποιοι άνθρωποι είναι από μόνοι τους πολύ δραστήριοι και ‘ασκούνται’ πολύ περισσότερο απ’ό,τι νομίζουν. Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να βάλουν την κίνηση στη ζωή τους πιο συνειδητά. Όλοι μας όμως, έχουμε πολλά να κερδίσουμε από λίγη περισσότερη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.

Παραπομπές

Lockwood, Kristine. Greatist – ‘Why Everyday Activities Count as Exercise.’ Web.

 

About the author

MyCare