υγεία

Η στοματική υγεία συνδέεται άμεσα με τη συνολική μας υγεία

Ανάγνωση σε 2′

Το ξέρατε ότι η υγεία του στόματός μας αντικατοπρίζει την υγεία μας γενικότερα, ή και ότι ένα πρόβλημα στο στόμα μπορεί να μας επηρεάσει συνολικά; Ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας μαθαίνοντας λίγα πράγματα για την υγεία του στόματος και πώς αυτή επηρεάζει όλο το σώμα.

Ποιά είναι η σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας μας συνολικά;

Όπως οι περισσότερες περιοχές του σώματος, έτσι και το στόμα βρίθει βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία όμως είναι “άκακα,” τα περισσότερα.

Κανονικά, οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μαζί με την σωστή στοματική υγιεινή, δηλαδή το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα, διασφαλίζουν ότι τα βακτήρια αυτά δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, χωρίς αυτή την περιποίηση, τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και μολύνσεις, όπως η τερηδόνα και ουλίτιδα.

Επιπροσθέτως, μερικές φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα αποσυμφορητικά, τα αντισταμινικά, τα παυσίπονα, τα διουρητικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να μειώσουν την ροή του σάλιου.

Το σάλιο καθαρίζει το στόμα από υπολείμματα φαγητού και εξουδετερώνει τα οξέα, που δημιουργούνται από τα βακτήρια του στόματος, ενώ βοηθάει στην αποφυγή μολύνσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια ασθένεια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα στοματικά βακτήρια και οι φλεγμονές που δημιουργούνται από αυτά, που έχουν σχέση με την περιοδοντίτιδα – μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας – μπορεί να συμβάλουν σε κάποιες ασθένειες.

Επιπλέον, κάποιες ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS και ο διαβήτης, μειώνουν την αντίσταση του σώματός μας στις μολύνσεις, κάνοντας τις στοματικές φλεγμονές πιο σοβαρές.

Ποιές ασθένειες συνδέονται με την στοματική υγεινή;

Η στοματική μας υγεία, μπορεί να συνδεθεί με διάφορες ασθένεις όπως:

 • Ενδοκαρδίτιδα: Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια μόλυνση στον εσωτερικό ιστό της καρδιάς μας (ενδοκάρδιο). Η ενδοκαρδίτιδα προσβάλλει τον οργανισμό, όταν βακτήρια είτε από το στόμα, είτε από άλλα μέρη του σώματος έχουν εισχωρήσει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά, και επιτίθονται σε προβληματικές περιοχές.
 • Καρδιαγγειακές νόσοι: Έρευνες έχουν δείξει ότι καρδιαγγειακές ασθένειες, εγκεφαλικά, και μπλοκαρισμένες αρτηρίες συνδέονται με μολύνσεις που προκαλούνται από στοματικά βακτήρια.
 • Εγκυμοσύνη και τοκετός: Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με την πρόκληση πρόωρου τοκετού και τη γέννηση βρεφών χαμηλού βάρους.

Υπάρχουν και κάποιες ασθένειες που μπορεί να επιβαρυνθούν από στοματικές μολύνσεις:

 • Διαβήτης: Ο διαβήτης μειώνει τις αντιστάσεις του σώματος, βάζοντας τα ούλα σε κίνδυνο. Η ουλίτιδα είναι πολύ πιο συχνή και σοβαρή σε άτομα με διαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ουλίτιδα, δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και με συχνό οδοντιατρικό έλεγχο μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τον διαβήτη.
 • HIV/AIDS: Στοματικά προβλήματα, όπως οι επώδυνες κακώσεις του βλεννογόνου, είναι συχνά σε ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS.
 • Οστεοπόρωση: Η οστεοπόρωση κάνει τα κόκαλά μας αδύναμα και εύθραστα και συνδέεται με την περιοδοντίτιδα και την απώλεια δοντιών. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την οστεοπόρωση μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των οστών στο σαγόνι.
 • Αλτζχάιμερ: Όσο προχωράει το επίπεδο της ασθένειας αυτής, τόσο φαίνεται να χειροτερεύει η στοματική υγεία των παθούντων.

shutterstock_508528735

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω την στοματική μου υγεία;

Αρχικά, πρέπει να περιποιούμαστε καθημερινά την υγεία του στόματός μας. Για παράδειγμα:

 • Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με οδόντοκρεμα
 • Να χρησιμοποιούμε νήμα
 • Να τρώμε υγεινά και να μειώσουμε τα σνακς ανάμεσα σε γεύματα
 • Να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 ή 4 μήνες, και νωρίτερα αν βλέπουμε ότι οι τρίχες της είναι λερωμένες
 • Να οργανώνουμε συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και για καθαρισμούς
 • Να μην καπνίζουμε

Με το που εμφανιστεί ένα πρόβλημα είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον οδοντίατρό μας. Η φροντίδα του στόματος είναι μια επένδυση για την συνολική μας υγεία.

Παραπομπές

Mayo Clinic Staff. Mayo Clinic – ‘Oral health: A window to your overall health.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.