υγεία

Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος του Διαβήτη Τύπου 1

Ανάγνωση σε 1,5′

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια σοβαρή ασθένεια, όμως με σωστούς χειρισμούς μπορούμε να ζήσουμε μαζί της μια μακροχρόνια και υγιή ζωή, απαλλαγμένοι από τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται. Οι ασθενείς με διαβήτη δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή πλημμυρισμένη από ιατρικούς κινδύνους, ή την πιθανότητα ενός πρόωρου θανάτου. Η λύση είναι απλή: μια κατάλληλη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει υγιή διαβίωση και υπέρβαση του προσδόκιμου της διάρκειας ζωής!

Ο διαβήτης τύπου 1

Αφορά περίπου το 10% των περιπτώσεων διαβήτη, και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Βασικό χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι η “επίθεση” του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 1 ξεκινάει συνήθως την βλαβερή του επίδραση στον οργανισμό μας ήδη από την παιδική ηλικία. Επιφυλάσσει τις ίδιες παρενέργειες με τον διαβήτη τύπου 2, απειλεί δηλαδή με βλάβες στα νεφρά, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα. Και οι δυο τύποι επιταχύνουν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, ή καρδιαγγειακής νόσου. Στην πράξη, αν δεν γίνει σωστός χειρισμός του, μπορεί να διπλασιαστεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από το παραπανίσιο σωματικό λίπος, αλλά αυτό αποτελεί έναν σοβαρό εχθρό του μιας και ο διαβήτης τύπου 1 φέρει επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, και άλλες επιπλοκές. Μια σωστή διατροφή λοιπόν, είναι απαραίτητη για την υγεία και την μακροζωία των διαβητικών τύπου 1.

Συχνά όμως, δεν παρέχονται στους ασθενείς οι κατάλληλες διατροφικές συμβουλές. Έτσι, μια λάθος διατροφή, οδηγεί σε αλόγιστη χρήση της ινσουλίνης. Όμως η περίσσεια ινσουλίνη επιταχύνει την αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και βλάπτει τον οργανισμό. Να θυμάστε το εξής απλό: δεν είναι ο διαβήτης τύπου 1, που είναι τόσο επιζήμιος, είναι οι τυπικές διατροφικές συμβουλές που δίνονται στους διαβητικούς τύπου 1, καθώς και οι υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης που απαιτούνται από ένα ανθυγιεινό διαιτολόγιο.

Συμπερασματικά λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε διατροφική αξία, είναι ο σύμμαχος του πάσχοντα από διαβήτη τύπου 1 ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση ινσουλίνης. Η σωστή διατροφή εξισορροπεί τα σκαμπανεβάσματα των δεικτών, σταθεροποιεί το σωματικό βάρος και θέτει υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων. Η ανάγκη για εξωτερική χρήση ινσουλίνης φυσικά θα παραμείνει, όμως σίγουρα οι απαιτήσεις θα είναι αισθητά μικρότερες.

Παραπομπές

Fuhrman, Joel, M.D. – ‘Living a Healthy Life with Type 1 Diabetes.’ Web.

About the author

MyCare

Leave a Comment