Ψυχολογία

Η ψυχολογία που κρύβεται πίσω από την ανταλλαγή δώρων

Ανάγνωση σε 3′

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που επικεντρωνόμαστε στην τελετουργία της ανταλλαγής των δώρων. Αυτές τις μέρες πολλοί εξερευνούμε την αγορά ενδελεχώς για να βρούμε το ένα και μοναδικό δώρο που θα αρέσει στο κάθε αγαπημένο μας πρόσωπο.

Η ανταλλαγή δώρων είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των γιορτών, αλλά ξέρατε ότι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχολογία μας; Το να προσφέρεις ένα δώρο είναι ο παγκόσμια αποδεκτός τρόπος για να δείξεις το ενδιαφέρον σου, την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη σου στον άλλο, και η χειρονομία από μόνη της ενδυναμώνει τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Η διαδικασία επιλογής δώρων μάς αρέσει

Η διαδικασία του να αποφασίσουμε τι θα πάρουμε σε κάποιον, τι χρειάζεται και τι του ταιριάζει, μάς χαροποιεί, υπάρχει δηλαδή μια ψυχική ανάταση όταν ψάχνουμε για ένα δώρο που προορίζεται για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

shutterstock_105057410

 

Μία πράξη αλτρουισμού

Είναι καλύτερο να δίνεις από το να παίρνεις, γιατί λειτουργεί και σαν πράξη αλτρουισμού, είναι ένας μη εγωιστικός τρόπος να σκεφτούμε το καλό των άλλων. Όταν δίνουμε κάτι χωρίς να περιμένουμε κάτι σε αντάλλαγμα, αυτό μάς βελτιώνει σαν άτομα.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με την αναπτυξιακή ψυχολογία, οι πράξεις αλτρουισμού ευεργετούν καί το άτομο προσωπικά αλλά και την κοινωνία. Επίσης, το να λαμβάνουμε δώρα μάς ευχαριστεί εσωτερικά και εξωτερικά.

Όταν βλέπουμε την ικανοποίηση στο πρόσωπο του άλλου

Υπάρχει μια τεράστια ικανοποίηση, όταν βλέπουμε την χαρά στο πρόσωπο του ατόμου που λαμβάνει το δώρο μας. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, δυναμώνει την αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας, και την αλληλοκατανόηση. Η σχέση μας ενισχύεται περισσότερο και τα συναισθήματα που νιώθουμε απέναντι στον άλλον βαθαίνουν.

shutterstock_503081395

 

Η σχέση μας με τον αποδέκτη του δώρου παίζει ρόλο

Όταν η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ φίλων, τότε προέχει η επιλογή ενός δώρου που το έχουμε σκεφτεί καλά πριν το πάρουμε. Αν πρόκειται για μια σχέση ρομαντική, τότε το δώρο μπορεί να έχει και μία ερωτική πλευρά. Εξαρτάται με ποιό τρόπο θέλουμε να συνδεθούμε με το άλλο άτομο.

shutterstock_184639265

 

Όταν μάς χωρίζει η απόσταση

Όταν με ένα άτομο μάς χωρίζει η απόσταση, το να του πάρουμε ένα δώρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τώρα στην εποχή των online αγορών, είναι ακόμα πιο εύκολο να αγοράσουμε και να στείλουμε ένα δώρο μέσω internet σε όποιον θέλουμε, όπου και αν βρίσκεται. Σε αυτή την περίπτωση αν βρούμε το κατάλληλο δώρο, παίρνουμε μεγάλη ικανοποίηση και αυτό μάς κάνει να νιώθουμε πως το κενό που δημιουργεί η απόσταση μικραίνει.

Κάνε καλό και θα σού έρθει καλό

Η θετική ψυχολογία, υποστηρίζει πως αν κάνουμε κάτι καλό, τότε ελκύουμε και θετική ενέργεια. Ο κόσμος δεν προσφέρει πάντα απλώς για να πάρει κάτι πίσω, αλλά πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι αν κάνουμε κάτι καλό για κάποιον άλλον, τότε θα συμβεί κάτι καλό και σε εμάς.

Όταν τα δώρα.. προκαλούν προβλήματα

Η προσφορά δώρων, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα όταν αυτός που προσφέρει το δώρο ή ο αποδέκτης δεν είναι ευχαριστημένοι με το δώρο. Αν νιώσουμε ότι το δώρο που λάβαμε είναι φτωχό, υπάρχει περίπτωση να δούμε αρνητικά αυτόν που μάς το πρόσφερε, και μπορεί να νιώσουμε υποτιμημένοι ή εξαπατημένοι.

Η αναζήτηση για το τέλειο δώρο μπορεί να προκαλέσει άγχος

Αν και η ανταλλαγή δώρων μπορεί να μειώσει το στρες και να δημιουργήσει ισσοροπία στις σχέσεις, το “κηνύγι” για το τέλειο δώρο για την οικογένεια και τους φίλους μας, μπορεί να μάς προκαλέσει άγχος. Επιπλέον, είναι και το κόστος αλλά και το πακετάρισμα των δώρων, που είναι ένα επιπλέον οικονομικό βάρος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε την εκτίμησή μας σε κάποιον

Θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε την εκτίμησή μας στους άλλους, χωρίς να πρέπει να αγοράσουμε κάτι. Το να δείξουμε σε κάποιον απλώς ότι τον σκεφτόμαστε, με μία κάρτα ή ένα μήνυμα, δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι αρκετά σημαντικό στη ζωή μας και μάς ενδιαφέρει να είναι ενήμερος/η για το τι γίνεται στην ζωή μας.

Η σημασία του να μοιραζόμαστε στιγμές

Κάποιες δραστηριότητες, όπως η συγκέντρωση φίλων γύρω από ένα τραπέζι, ή ένα πάρτυ, είναι επίσης σημαντικές χωρίς να προϋποθέτουν την ανταλλαγή δώρων.

shutterstock_495639391

 

Καλό είναι να επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά προβάλλουν τα Χριστούγεννα, και όχι στην εμπορική πλευρά τους.

Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι υλικά, ούτε ακριβά για να κάνουν τους γύρω μας να νιώσουν καλά. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να δείξουμε το ενδιαφέρον μας, την αγάπη μας και ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για τους ανθρώπους που αγαπάμε, είτε αυτό γίνει με την προσφορά ενός δώρου ή με κάποιον άλλο τρόπο.

Παραπομπές

South University – ‘The Psychology Behind Gift Giving.’ Web.

 

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.