οικογένεια

Η μέση εργαζόμενη μητέρα κάνει 21 ώρες την εβδομάδα οικιακή εργασία

Ανάγνωση σε 1,5′

Οι εργαζόμενες μητέρες πλήρους απασχόλησης αφιερώνουν περίπου 21 ώρες την εβδομάδα για οικιακή εργασία, σύμφωνα με νέα έρευνα (ΗΠΑ). Αυτό είναι περίπου έξι ώρες περισσότερο από ό, τι αφιερώνουν οι άνδρες. Υπάρχει ένας μύθος που κυκλοφοροεί ότι οι γυναίκες μπορούν να τα έχουν όλα. Έναν τέλειο γάμο, μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και 1-2 παιδιά. Πάρα πολλές μητέρες σήμερα προσπαθούν να φτάσουν σε αυτά τα ιδανικά, αλλά αντ ‘αυτού καταλήγουν απλώς να εξαντληθούν.

Η εξισορρόπηση των οικιακών εργασιών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων αποδεικνύεται υπερβολική, αλλά πολλές μαμάδες συνεχίζουν να το κάνουν ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με την έρευνα American Time Use Survey, η οποία διεξάγεται από το Γραφείο Εργασίας και Στατιστικής των ΗΠΑ, η μέση εργαζόμενη μαμά δαπανά λίγο παραπάνω από 21 ώρες την εβδομάδα κάνοντας οικιακή εργασία. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 15 ώρες που δαπανώνται από τους άνδρες.

Σε καθημερινή βάση, το 50 τοις εκατό των γυναικών κάνει κάποια (οποιαδήποτε) εργασία για το σπίτι, ενώ το 80 τοις εκατό των ανδρών δεν κάνει καμία.

Οι γυναίκες δαπανούν περίπου 42 ώρες για επαγγελματική εργασία, ενώ οι άνδρες περίπου 47. Αξίζει να εξεταστεί αν είναι πραγματικά άδικο το ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο για οικιακή εργασία όταν οι άνδρες δουλεύουν περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα στο γραφείο όσο και οι γυναίκες. Οι γυναίκες καθαρίζουν το σπίτι έξι ώρες περισσότερο από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες βάζουν άλλες πέντε ώρες στο γραφείο.

Και πάλι, οι άνδρες ανέφεραν ότι έχουν πέντε ώρες περισσότερο ελεύθερου χρόνου κάθε εβδομάδα από ό, τι οι γυναίκες. Φαίνεται ότι στην τελική, έχουν στη ζωή τους περισσότερη διασκέδαση.

Πριν από εκατό χρόνια, οι εργαζόμενες γυναίκες δαπανούσαν περίπου 27 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες. Η οικονομολόγος Valerie Ramey ανέλυσε δεδομένα από το 1900 για να σχηματίσει αυτή την εκτίμηση. Η πτώση των έξι ωρών πιθανότατα οφείλεται στην ανάπτυξη σύγχρονων ανέσεων, όπως τα αυτόματα πλυντήρια πιάτων και οι ηλεκτρικές σκούπες υψηλής τεχνολογίας.

Μια σχετική μελέτη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των γυναικών που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για να παραμείνουν στο σπίτι το κάνουν επειδή δεν προλαβαίνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Για ορισμένες γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να είναι σπουδαίο, αλλά άλλες θα προτιμούσαν να εργαστούν. Κάθε οικογένεια πρέπει να κάνει ό, τι είναι σωστό για αυτήν.

Παραπομπές

Cinelli Elisa – Moms.com – ‘The Average Full-Time Working Mom Spends 21 Hours A Week On Housework.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.