Δίαιτα Διατροφή

Η λιποαναρρόφηση καταστρέφει τις λιπαποθήκες μας με αποτέλεσμα το λίπος να επανέρχεται σε άλλα σημεία

Ανάγνωση σε 3,5′

Οι περισσότερες φωτογραφίες πλαστικής χειρουργικής που συναντάμε σε διάφορα sites κάνουν την λιποαναρρόφηση να φαίνεται εύκολη με αποτελέσματα που είναι ικανά πραγματικά να μας μεταμορφώσουν.

Η λιποαναρρόφηση έχει γίνει μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές πλαστικής χειρουργικής, με περισσότερες από 450.000 επεμβάσεις κάθε χρόνο που η κάθε μια στοιχίζει μερικές χιλιάδες δολάρια.

Τι γίνεται όμως με το λίπος που αφαιρείται; Μπορεί να επανέλθει; Kαι αν ναι, πόσος καιρός θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Colorado, έρχεται να φέρει όχι και τόσο καλά νέα όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν τυχαία από μη υπέρβαρες γυναίκες, είτε να προβούν σε λιποαναρρόφηση στους προεξέχοντες μηρούς και την κάτω κοιλιακή χώρα είτε να απέχουν από τη διαδικασία χωρίζοντας έτσι δύο γκρουπ, ένα από τα οποία θα χρησίμευε ως το ομάδα ελέγχου (control group).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Obesity, έδειξαν πως το λίπος τελικά επανέρχεται στο σώμα.

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει αυτό, αλλά επέστρεψε στο σύνολό του, όσο ήταν και πριν την λιποαναρρόφηση.

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το λίπος δεν ξαναεμφανίστηκε στους γυναικείους μηρούς από τους οποίους αφαιρέθηκε.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα τοu Δρ. Έκελ το λίπος αναδιανεμήθηκε ψηλότερα στο γυναικείο σώμα, κυρίως στην άνω κοιλιακή χώρα όπως και στους ώμους και τους τρικέφαλους των χεριών.

KOLATA-jumbo

 

Πλαστικός χειρούργος σε περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόεδρος του American Society for Aesthetic Plastic Surgery, αναφέρει πως η συγκεκριμένη έρευνα διοργανώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια και πως τα αποτελέσματα προκάλεσαν όντως έκπληξη.

Τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν, επίσης, ερωτηματικά σχετικά με τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής. Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης εφαρμόζεται από το 1974 και είναι ευρέως διαφημισμένη.  Τι έκανε μια έρευνα σαν και αυτή να καθυστερήσει τόσο πολύ στην πραγματοποίησή της;

Κάτι τέτοιο ίσως οφείλεται στο βαθμό δυσκολίας που επιφέρει μια τέτοια έρευνα, δηλώνει ο Δρ. Σάμουελ Κλέιν, διευθυντής του Center for Human Nutrition στο University School of Medicine της Ουάσινγκτον. Για να γίνει, χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα ερευνητών, αρκετά χρήματα, και η ποσότητα του λίπους θα πρέπει να μετριέται με μεγάλη ακρίβεια μέσω σαρώσεων.

Παρόλο που στη χειρουργική ο κάθε χειρούργος έχει διαφορετικές ικανότητες και εφαρμόζει διαφορετικές τεχνικές, στην περίπτωση της έρευνας που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο, το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από τον ίδιο το χειρούργο. Εξαρτάται από την ίδια τη φυσιολογία του λίπους.

Επιστήμονες που διεξάγουν έρευνες επάνω στην παχυσαρκία δηλώνουν πως δεν είναι εντυπωσιασμένοι με το γεγονός ότι το λίπος επιστρέφει στο γυναικείο σώμα.

Είναι γνωστό ότι το σώμα «προστατεύει» το ίδιο του το λίπος. Εάν χάσουμε βάρος, ακόμα και με μία δίαιτα, το λίπος θα επιστρέψει αν μετά συνεχίσουμε να τρώμε όπως πριν τη δίαιτα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη λιποαναρρόφηση. Και ενώ με μία δίαιτα το σώμα έχει χρόνο να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, με την λιποαναρρόφηση δεν έχει ούτε μία μέρα. Έτσι, αν συνεχίσουμε να τρώμε όπως τρώγαμε, το λίπος θα επανέλθει στο σύνολό του.

«Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τη μητέρα φύση», όπως λέει ο Δρ. Ρούντολφ Λέϊμπελ, ερευνητής παχυσαρκίας στο Columbia University.

Κάθε ερευνητής έχει τις δικές του ανέκδοτες ιστορίες. Ο Δρ. George Bray, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, παρατήρησε κάποτε την περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας η οποία απεχθανόταν τόσο πολύ την προεξέχουσα κοιλιά της που αποφάσισε να προβεί σε χειρουργική αφαίρεση μέρους του λίπους κάτω από αυτήν.

«Το κάτω μέρος της κοιλιάς της έγινε αισθητά λεπτότερο», αναφέρει ο δόκτωρ. «Ωστόσο, το λίπος επέστρεψε σε περιοχές πιο ψηλά στο σώμα της».

shutterstock_600223196

 

Υπάρχουν επίσης και μελέτες οι οποίες έγιναν επάνω σε τρωκτικά στα οποία είχε αφαιρεθεί χειρουργικά το περιττό λίπος. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το λίπος φαίνεται πως πάντοτε επιστρέφει πίσω.

Όπως συνέβη στην έρευνα των γυναικών, έτσι και τα τρωκτικά πήραν πίσω όλο το λίπος που είχαν χάσει, το οποίο εμφανιζόταν οπουδήποτε στο σώμα τους εκτός του σημείου από όπου εξάχθηκε. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός τους αναπτύσσει νέα λιποκύτταρα προκειμένου να αναπληρώσει εκείνα που χάθηκαν.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στις γυναίκες που είχαν προβεί σε λιποαναρρόφηση. Όπως αναφέρει ο Δρ. Leibel προκύπτει ότι το ανθρώπινο σώμα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το συνολικό αποθεματικό του σε λιποκύτταρα ακριβώς όπως ελέγχει και την ποσότητα του ίδιου του λίπους.

Τα λιποκύτταρα πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται ως μέρος του φυσικού κύκλου ζωής κάθε κυττάρου μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως ένα λιποκύτταρο έχει διάρκεια ζωής μόνο 7 χρόνια, και κάθε φορά που ένα λιποκύτταρο πεθαίνει ένα άλλο γεννιέται για να πάρει τη θέση του.

Γιατί όμως ο οργανισμός των γυναικών δεν γεννά τα νέα λιποκύτταρα εκεί όπου βρισκόντουσαν τα προηγούμενα; Η απάντηση που δίνει ο Δρ. Klein έχει να κάνει με τη «βίαια» διαδικασία που περιλαμβάνει η εξαγωγή του λίπους με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, η οποία «καταστρέφει» τον φυσικό ιστό γύρω από τον οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα λιποκύτταρα.

Καταστρέφει δηλαδή τις λιπαποθήκες του σώματος με αποτέλεσμα το σώμα να χρησιμοποιεί άλλες για την αποθήκευση του λίπους.

Παραπομπές

Kolata, Gina. NewYorkTimes.com – ‘With Liposuction, the Belly Finds What the Thighs Lose.’ Web. Φωτογραφία Σωματότυπων: NewYorkTimes.com, Jonathon Rosen

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.