ομορφιά

Η κατανάλωση κολλαγόνου δεν έχει επίδραση στο δέρμα μας

Ανάγνωση σε 1,5′

Μετά την ηλικία των 26 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου* στο δέρμα μας μειώνεται, οδηγώντας σε πιο λεπτό δέρμα και στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα με κολλαγόνο ισχυρίζονται ότι με την κατανάλωση των προϊόντων τους, επωφελούμαστε από πιο νεανικό δέρμα και ελαχιστοποιούνται τα σημάδια της γήρανσης, αλλά ο τρόπος που το κολλαγόνο διασπάται στο σώμα μας αποτρέπει οποιαδήποτε τέτοια επίδραση.

Πώς απορροφάται το κολλαγόνο που καταναλώνουμε

Δεδομένου ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, όταν την καταναλώνουμε, κατά την πέψη, διασπάται στα μικρότερά της στοιχεία δηλαδή σε αμινοξέα, προκειμένου να απορροφηθεί.

Αυτή είναι η διαδικασία που εμποδίζει το κολλαγόνο που τρώμε από φυσικές πηγές* ή από προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο να έχει οφέλη για το δέρμα μας με τη μορφή λιγότερων ρυτίδων ή με βελτιωμένη ελαστικότητα. Η κατανάλωση κολλαγόνου δεν έχει καμία επίδραση στο δέρμα.

Παρόλο που η κατανάλωση κολλαγόνου δεν βοηθά στην πρόληψη ή στη θεραπεία των ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης, δεν είναι επιβλαβής. Απλώς ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει το κολλαγόνο όπως αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη καταναλώνουμε.

Αν καταναλώσουμε πρωτεΐνες σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε καθημερινά, το σώμα μας δεν θα τις αποβάλλει, αλλά θα τις μετατρέψει σε λίπος και θα τις αποθηκεύσει στον λιπώδη ιστό. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της καθημερινής μας διατροφής.

Προϊόντα για τοπική χρήση που περιέχουν κολλαγόνο

Προϊόντα που χρησιμοποιούνται τοπικά, όπως οι κρέμες και οι μάσκες προσώπου, συχνά περιέχουν κολλαγόνο ως συστατικό αντιγήρανσης, αλλά ακριβώς όπως η κατανάλωση κολλαγόνου δεν έχει οφέλη για την εμφάνισή μας, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η τοπική χρήση κολλαγόνου έχει κάποιο ανάλογο όφελος.

shutterstock_400741858

 

Παραπομπές

Lee, Jill. Livestrong.com – ‘Will Eating Collagen Help Your Skin?’ Web.

* Σημειώσεις MyCare:

  1. Το κολλαγόνο παράγεται από κάποια κύτταρα στον συνδετικό μας ιστό που λέγονται ινοβλάστες (οι οποίοι παράγουν και το υαλουρονικό οξύ, μία ουσία που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό). Ο συνδετικός ιστός, βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα μας, γεμίζει τα κενά ανάμεσα από τα όργανά μας, σχηματίζει περιβλήματα γύρω από τα όργανα και δημιουργεί συνδέσμους και τένοντες. Μετά την ηλικία των 26 ετών οι ινοβλάστες αρχίζουν και ελαττώνουν την παραγωγή τους, ό,τι και να κάνουμε εμείς. Έτσι, το δέρμα τείνει να αφυδατώνεται, να λεπταίνει, και να ‘σπάει.’ Ο μόνος τρόπος να επηρεάσουμε την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας, είναι με κάποιο τρόπο να ενεργήσουμε σε αυτά τα κύτταρα που το παράγουν, και μέχρι σήμερα (παρόλο που έχουν γίνει κάποιες δοκιμές με πυρίτιο), δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να επηρεάσουμε την παραγωγή του.
  2. Ένα παράδειγμα φυσικής πηγής κολλαγόνου: Όταν τρώμε μία μπριζόλα, τρώμε και το κολλαγόνο που περιέχεται σε αυτή με τη μορφή των άσπρων ινών που είναι ευδιάκριτες πάνω στο ωμό κρέας. Αυτός είναι ο συνδετικός ιστός  ο οποίος περιέχει κολλαγόνο.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.