Διακόσμηση

Η σωστή θέση της τηλεόρασης

Η σωστή θέση της τηλεόρασης

Όλα τα σπίτια έχουν τουλάχιστον από μια τηλεόραση, η οποία καταλαμβάνει την δική της ξεχωριστή θέση στη διακόσμηση του χώρου. Οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων αντιμετωπίζουν την επιλογή της θέσης της τηλεόρασης ως έναν πολύ καίριο παράγοντα στον σχεδιασμό, εξίσου σημαντικό με την χωροθέτηση του τζακιού ή των παραθύρων με θέα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού το ύψος και η απόσταση που θα τοποθετηθεί η τηλεόραση συγκριτικά με τα υπόλοιπα έπιπλα, καθορίζει την βέλτιστη εργονομία της.

Κανόνες σωστής τοποθέτησης

Για να αποφασίσετε που θα τοποθετηθεί η τηλεόραση στο χώρο, θα λάβετε υπόψη παράγοντες όπως είναι το μέγεθος και η ανάλυση της τηλεόρασης. Ένας όμως είναι ο σημαντικότερος κανόνας για σωστή τοποθέτηση: η τηλεόραση να είναι στο ύψος των ματιών του θεατή.

Επίσης, θα λογαριάσετε στο περίπου τη μέση απόσταση της οθόνης από την θέση που θα κάθονται οι τηλεθεατές. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, η βέλτιστη οριζόντια απόσταση θέασης είναι 2,5 φορές το διαγώνιο μήκος της οθόνης. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η απόσταση των ματιών από την τηλεόραση καθορίζεται από το μέγεθος του δωματίου γενικότερα. Για τις σύγχρονες τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης, συνίσταται η τοποθέτηση σε οριζόντια απόσταση θέασης ίση με1,5 φορά το μήκος της διαγωνίου της.

shutterstock_145602880Για να καταλάβουμε καλύτερα τους κανόνες, θα υπολογίσουμε αντίστροφα τα μεγέθη. Δηλαδή, για μια θέση που απέχει περίπου 3,5 μέτρα (περίπου 144 ίντσες) από έναν καναπέ, η ιδανική τηλεόραση θα έχει διαγώνιο 55-60 ίντσες. (144 ίντσες δια 2,5 ίσον 57,6 ίντσες).

Ωστόσο, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας που έχει και τη μεγαλύτερη αξία για την ορθή θέαση, είναι η τοποθέτηση της τηλεόρασης σε σχέση με το ύψος των ματιών των τηλεθεατών σε καθιστή θέση. Ένας πρόχειρος κανόνας λέει ότι για τηλεόραση που θα τοποθετηθεί μπροστά σε καναπέ, με το μέσον της οθόνης πρέπει να απέχει περίπου 105 πόντους από το πάτωμα.

Μια τηλεόραση 60 ιντσών έχει ύψος περίπου 32 ίντσες. Δηλαδή το μέσον της, βρίσκεται στις 16 ίντσες. Ένας κοινός καναπές έχει ύψος περίπου 45 εκατοστά (18 ίντσες) και το βλέμμα ενός καθήμενου ενήλικα βρίσκεται περίπου στους 60 πόντους (24 ίντσες) πιο ψηλά από τη στάθμη του καναπέ, δηλαδή στους 105 πόντους (42 ίντσες) από το πάτωμα. Δεδομένου ότι το βλέμμα πρέπει να εστιάζει στο κέντρο της οθόνης, για την τηλεόραση των 60 ιντσών, υπολογίζουμε ότι η βάση της θα πρέπει τοποθετηθεί σε ύψος 42 ιντσών μείον 16 ίντσες, δηλαδή στις 26 ίντσες από το πάτωμα (66 πόντοι).

About the author

MyCare

Leave a Comment