υγεία

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα;

Ανάγνωση σε 1,5′

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Μια αυτοάνοση ασθένεια είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα το σώμα μας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μάς προστατεύει κατά κανόνα από μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Όταν αντιληφθεί αυτούς τους ξένους εισβολείς, στέλνει στρατό κυττάρων άμυνας για να αντεπιτεθεί.

Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ξεχωρίσει τα ξένα κύτταρα από τα δικά μας.

Σε μια αυτοάνοση νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται κάποιο μέρος του σώματός μας – όπως οι αρθρώσεις ή το δέρμα μας – ως ξένο. Απελευθερώνει έτσι πρωτεΐνες που ονομάζονται αυτοαντισώματα και προσβάλλει υγιή κύτταρα.

Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες στοχεύουν μόνο ένα όργανο. Ο διαβήτης τύπου 1 βλάπτει το πάγκρεας. Άλλες ασθένειες, όπως ο λύκος, επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από μια αυτοάνοση ασθένεια από άλλους.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις αυτοάνοσες ασθένειες από τους άνδρες. Συχνά, η νόσος ξεκινά κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας (ηλικίας 14 έως 44 ετών).

Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο λύκος, έχουν μία γενετική προδιάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταφέρεται το αυτοάνοσο νόσημα στην επόμενη γενιά αλλά μεταφέρεται μία τάση γενικά προς την αυτοανοσία. Μπορεί δηλαδή ο μπαμπάς να έχει ένα αυτοάνοσο νόσημα και το παιδί να αποκτήσει ένα άλλο, πάλι αυτοάνοσο.

Επειδή η συχνότητα εμφάνισης των αυτοάνοσων ασθενειών αυξάνεται ραγδαία, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι λοιμώξεις και οι εκθέσεις σε χημικά ή διαλύτες μπορεί επίσης να ευθύνονται.

Η κακή “δυτική” διατροφή είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε βλαβερά λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και υψηλής επεξεργασίας συνδέεται με τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Μια άλλη θεωρία ονομάζεται υπόθεση της υγιεινής. Λόγω των εμβολίων και των αντισηπτικών, τα παιδιά σήμερα δεν εκτίθενται σε πολλά μικρόβια όπως στο παρελθόν. Η έλλειψη έκθεσης θα μπορούσε να κάνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδράει υπερβολικά σε αβλαβείς ουσίες.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 διαφορετικές αυτοάνοσες ασθένειες. Κάποιες από τις πιο συχνές είναι ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ερυθηματώδης λύκος, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση λεύκη, η πέμφιγα κ.ά. Συχνά τα συμπτώματά τους αλληλεπικαλύπτονται, καθιστώντας τις δύσκολο να διαγνωστούν.

Κάποιες εξετάσεις αίματος που αναζητούν αυτοαντισώματα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν αυτές τις καταστάσεις.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δυστυχώς δεν θεραπεύονται ακόμα. Η αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα ενώ οι ασθενείς συχνά συνεχίζουν την αγωγή τους εφ’όρου ζωής.

Παραπομπές

Watson, Stephanie. Ιατρική επιμέλεια Murrell, Daniel, MD. Healthline.com – ‘Autoimmune Diseases: Types, Symptoms, Causes and More.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.