Ανάγνωση σε 1,5′
Πολλοί απο εμάς, γνωρίζουμε τις συνέπειες του αλκοόλ στον οργανισμό μας και πόσο εθιστικό μπορεί να είναι. Σπάνια, όμως, ρωτάμε το γιατί. Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει πρώτα να δούμε πώς προκαλείται ο εθισμός από το αλκοόλ.
Με ποιό τρόπο γίνεται το αλκοόλ εθιστικό;
Η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται συνήθως από κάποια κοινωνική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι πίνουν επειδή είναι με τους φίλους τους, τους συναδέλφους τους ή την οικογένειά τους και μοιράζονται ένα ποτό ή ένα μπουκάλι κρασί όλοι μαζί. Το ποτό δημιουργεί μία αίσθηση ευεξίας, την οποία αρχίζουμε να αποζητάμε. Μπορεί να απολαμβάνουμε την αίσθηση του να γινόμαστε αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο, ή να γινόμαστε το κέντρο της προσοχής, αλλά μπορεί να είναι και το ότι ξεχνάμε τα προβλήματά μας για λίγο και παγώνει κάθε πόνος που μπορεί να νιώθουμε. Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν πολύ εθιστικά.
Όσο περισσότερο νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα με το να πίνουμε, τόσο αυξάνεται η ανεκτικότητά μας στο αλκοόλ. Έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος που χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο αλκοόλ για να φτάσουμε το σημείο ευεξίας που έχουμε συνηθίσει.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι καί βιολογική καί ψυχολογική
Αν ένα άτομο πίνει συστηματικά, και πίνει όλο και περισσότερο για να φτάσει στο οικείο συναίσθημα, τότε θα αρχίσει να μην νιώθει καλά αν δεν πιει μία συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ. Αυτή είναι γνωστή, ως ψυχολογική εξάρτηση, γιατί η συνήθεια του να πίνουμε γίνεται καθημερινή και δεν νιώθουμε ‘ο εαυτός μας’ χωρίς το αλκοόλ.
Η σωματική εξάρτηση, έρχεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να πίνει χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης στον οργανισμό του, τα οποία συμπεριλαμβάνουν άγχος, τρέμουλο, και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις κρίσεις επιληψίας, έντονο τρέμουλο, σύγχυση και παραισθήσεις.
Η σωματική και η ψυχολογική εξάρτηση από το αλκοόλ, οφείλονται στην επίδραση που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο. Σε μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν πίνουμε αλκοόλ απελευθερώνονται ενδορφίνες, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβράβευση.*
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το αλκοόλ είναι τόσο εθιστικό: “χτυπάει” σε χημικό επίπεδο πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου. Και “χτυπάει” και σε ψυχολογικό επίπεδο, επειδή κάνει το άτομο να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτό.
Όπως προαναφέρθηκε, η μεγαλύτερη ανοχή στο αλκοόλ, καθιστά την ευεξία που προκαλείται με την απελευθέρωση ενδορφινών όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί, και, δυστυχώς, ακολουθεί αναπόφευκτα ο εθισμός.
Παραπομπές
Boyles, Salynn. Reviewed by Laura J. Martin, MD. ‘Why Is Alcohol Addictive? Study Offers Clues.’ Web.
*Στην έρευνα συμμετείχαν και άτομα που χαρακτηρίζονται ως “βαριοί” καταναλωτές αλκοόλ, και σε αυτούς παρατηρήθηκε μεγαλύτερη έκκριση ενδορφινών.
Με λίγα λόγια, η επίδραση του αλκοόλ είναι παρόμοια σε όλους μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία όταν καταναλώνουν αλκοόλ από ό,τι άλλοι. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ και τον αλκοολισμό.