υγεία

Γιατί τα εμβόλια κατά της γρίπης συχνά αποτυγχάνουν

Ανάγνωση σε 2′

Τα εμβόλια κατά της γρίπης δεν παρέχουν ποτέ 100% προστασία. Ο λόγος; Ότι ο ιός της γρίπης (influenza virus) μεταλλάσσεται σχεδόν συνεχώς, και διαφορετικά στελέχη του ιού κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή εμβολίων κατά της γρίπης είναι επιστημονικά ξεπερασμένη και αναποτελεσματική, και παραδόξως, ακόμα και η ίδια η διαδικασία μπορεί να μεταλλάξει τον ιό που αποτελεί τη βάση του εμβολίου.

Αυτή τη σεζόν ο δυνητικά θανατηφόρος ιός είναι σε σπάνια μορφή. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι η φετινή γρίπη (2018) θα είναι σοβαρή για διάφορους λόγους. Η επιδημία ξεκίνησε σχετικά νωρίς, γεγονός που είναι δείκτης ενός επιθετικού ιού. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εμβολιάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήλπιζαν.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης παράγονται εδώ και πολλά χρόνια με μια διαδικασία που περιλαμβάνει την καλλιέργεια του ιού της γρίπης σε εκατομμύρια αυγά κότας, σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές του εμβολίου γρίπης χρειάζονται ένα προβάδισμα. Κάθε χρόνο την άνοιξη, εμπειρογνώμονες της γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν την καλύτερη δυνατή εκτίμησή τους, βάσει των περιπτώσεων γρίπης του προηγούμενου έτους, σχετικά με το ποια στελέχη του ιού θα εμφανιστούν τον επόμενο χειμώνα. Μερικές φορές το πετυχαίνουν ως έναν βαθμό. Αλλά μερικές φορές δεν το πετυχαίνουν – και τελικά κυκλοφορούν εντελώς διαφορετικά στελέχη από αυτά που νόμιζαν, τα οποία μεταδίδονται σαρωτικά.

shutterstock_297972197

 

Το γεγονός ότι ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα, σημαίνει ότι τη στιγμή που τα εμβόλια κυκλοφορούν στην αγορά, τα στελέχη του ιού που οι άνθρωποι εξαπλώνουν με το φτέρνισμα και τον βήχα μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά για τα οποία εμβολιάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας που ειδικεύεται σε λοιμώδη νοσήματα, ακριβώς επειδή ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες του πλυθησμού, όπως τα άτομα που νοσούν ή είναι ανοσοκατασταλμένα, οι ηλικιωμένοι, κ.ά. που συγκαταλέγονται στις ομάδες κινδύνου και στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, έστω και αν δεν είναι αποτελεσματικός. Σε υγιείς ομάδες του πληθυσμού, η γρίπη δεν αποτελεί σημαντική απειλή και υποχωρεί με ξεκούραση και παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες.

Τι να περιμένουμε αν κολλήσουμε με γρίπη:

Τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης είναι,

 • Πονοκέφαλος
 • Πυρετός >38 για περίπου 4-7 ημέρες
 • Ρίγη
 • Πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις
 • Δυσκαταποσία
 • Καταρροή
 • Βήχας
 • Κακουχία

Η γρίπη μπορεί να είναι από ήπια σαν το κοινό κρυολόγημα έως βαριά. Οι κίνδυνοι που ενέχει είναι δύο:

 1. είτε να επιδεινώσει ένα προϋπάρχον νόσημα,
 2. είτε να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο που είναι πιο επικίνδυνο από τον ιό της γρίπης. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλη κατάσταση που κινητοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μετά το πέρας της, η άμυνά μας είναι πεσμένη.

Οι κίνδυνοι αυτοί παρατηρούνται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες >65 ετών, σε ανθρώπους δηλαδή που ήδη έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, η γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά όπως ισχύει και για όλους τους ιούς γενικότερα.

Παραπομπές

 1. Fox, Maggie. NBC News, nbcnews.com – ‘Why this year’s bad flu season is good for the flu vaccine.’ Web.
 2. Cohen, Jon. ScienceMag, sciencemag.org – ‘Why flu vaccines so often fail.’ Web.
 3. Park, Alice. Time, time.com – ‘This Year’s Flu Virus Could Be Worse Than Usual — And the Vaccine May Not Help.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.