Διατροφή

Γιατί τα αποξηραμένα σύκα μάς κάνουν τόσο καλό

Ανάγνωση σε 1,5′

Τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σε ορισμένες από τις βασικές μας καθημερινές θρεπτικές ανάγκες, επομένως είναι μία εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας και βέβαια, μία κορυφαία επιλογή για σνακ. Ας δούμε γιατί:

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μια μερίδα αποξηραμένων σύκων περιέχει 7,3 g φυτικές ίνες. Όταν καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες μειώνουμε τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την πέψη για και ελαττώνουν την όρεξη ενώ βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι υγιείς ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι υγιείς ενήλικες άνδρες χρειάζονται 38 γραμμάρια.

Ωφελούν τα οστά

Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα φρούτα, με 121 mg σε 1/2 φλιτζάνι. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου υποστηρίζει την υγεία και την ανάπτυξη των οστών και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Οι ενήλικες χρειάζονται 1.000 έως 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Μια μερίδα αποξηραμένων σύκων καλύπτει το 12 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης μας για ασβέστιο. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα ξηρά σύκα, διασφαλίζουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.

shutterstock_64463098

 

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση αποξηραμένων σύκων μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας ανάγκες σε κάλιο και να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Μια μερίδα 1/2 φλυτζανιού αποξηραμένων σύκων περιέχει 507 mg καλίου. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό μας. Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της βλαβερής επίδρασης του νατρίου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει 4.700 mg καλίου την ημέρα από φυσικά τρόφιμα. Μια μερίδα αποξηραμένων σύκων μπορεί να μας καλύψει το 10 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.

Έχουν πολύ σίδηρο

Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε σίδηρο. Μια μερίδα 1/2 φλυτζανιού περιέχει 1,5 mg σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που χρησιμεύει στη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα μας. Χωρίς αρκετό σίδηρο στη διατροφή μας, η παροχή οξυγόνου στα κύτταρά μας μειώνεται, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι αλλά και πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες άνω των 51 ετών χρειάζονται 8 mg σιδήρου την ημέρα και οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα.

Παραπομπές

CORLEONE, JILL RDN, LD. Livestrong.com – ‘Health Benefits of Dried Figs.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.