Δίαιτα Διατροφή

Γιατί παχαίνουν τα αναψυκτικά διαίτης;

Ανάγνωση σε 2′

Τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν τελικά; Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Αν η απώλεια βάρους είχε να κάνει μόνο με θερμίδες, τότε η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου diet θα φαινόταν σαν μία καλή ιδέα. Είναι όμως καλή;

Μία νέα 14-χρονη μελέτη σε 66.118 γυναίκες (που υποστηρίζεται από πολλές άλλες προηγούμενες μελέτες) βρήκε ότι το αντίθετο φαίνεται ότι ισχύει. Τα διαιτητικά ποτά μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που περιέχουν ζάχαρη.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition ανακάλυψε κάποια τρομακτικά ευρήματα που θα πρέπει να μας κάνει όλους να ξανασκεφτούμε το τί πίνουμε και να εγκαταλείψουμε μια και καλή τα ποτά και προϊόντα διαίτης.

  • Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη περισσότερο απ’ό,τι τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
  • Οι γυναίκες που έπιναν ένα κουτί των 330 ml είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και οι γυναίκες που έπιναν περίπου 2 κουτιά είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο.
  • Οι γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά διαίτης έπιναν τη διπλάσια ποσότητα από αυτές που έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, επειδή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πιο εθιστικές και είναι εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές πιο γλυκιές από τη ζάχαρη.*
  • Η μέση κατανάλωση στο σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 3 αναψυκτικά διαίτης την ημέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι και στα πρόθυρα για να αναπτύξουν διαβήτη, πίνουν και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης, αλλά οι επιστήμονες έβγαλαν τον παράγοντα ‘σωματικό βάρος’ απ’έξω. Και βρήκαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος!

Αυτή και άλλες έρευνες δείχνουν πώς τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν και επιδεινώνουν την υγεία μας. Και ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα απ’ό,τι αυτά που περιέχουν ζάχαρη!

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;

  1. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, και ενεργοποιούν την γενετικά προγραμματισμένη προτίμησή μας για τη γλυκιά γεύση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ουσία.
  2. Ξεγελούν το μεταβολισμό μας με το να κάνουν το σώμα μας να νομίζει ότι καταναλώσαμε ζάχαρη. Έτσι, το σώμα μας προετοιμάζεται για την έλευση της ζάχαρης με την έκκριση ινσουλίνης, της ορμόνης που αποθηκεύει λίπος στο σώμα μας, και έτσι αποθηκεύεται ακόμα περισσότερο, κυρίως στην κοιλιά.
  3. Μπερδεύουν τον μεταβολισμό μας, τον επιβραδύνουν, και έτσι καίμε λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα.
  4. Μάς κάνουν να πεινάμε και να αναζητούμε περισσότερη ζάχαρη και αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
  5. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, οι αρουραίοι που κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έτρωγαν περισσότερο, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνθηκε, και πήραν 14% περισσότερο σωματικό λίπος σε μόλις δύο εβδομάδες – παρόλο που έτρωγαν λιγότερες θερμίδες.
  6. Από μελέτες πληθυσμού προκύπτει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης οδηγεί σε 200% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

shutterstock_525081337

 

Το συμπέρασμα: Δεν υπάρχει μέση οδός. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι καλά υποκατάστατα για αυτά που έχουν ζάχαρη. Αυξάνουν την πείνα, παχαίνουν και οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2. Εκτός αυτού, είναι και εξαιρετικά εθιστικά.

Παραπομπές

Dr. Hyman, Mark. MD – ‘How Diet Soda Makes You Fat (and Other Food and Diet Industry Secrets).’

*Σημείωση MyCare: Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης πίνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά, εκτός του ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν είναι εθιστικά, είναι ότι πίνοντας αναψυκτικά διαίτης, δεν έχουν τόσες τύψεις όσες έχουν όταν πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη κατανάλωση – οι επιπτώσεις της οποίας όμως στον περισσότερο κόσμο είναι άγνωστες.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.