Ψυχολογία

Γιατί ερωτευόμαστε; Η αναπάντεχη εξήγηση πίσω από τον έρωτα

Ανάγνωση σε 2′

Τί μάς κάνει να ερωτευόμαστε;

Ένα κύριο κίνητρο που που βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να προσπαθούμε να επεκτείνουμε τον εαυτό μας (αυτο-επέκταση) αυξάνοντας τις ικανότητές μας και την αποτελεσματικότητά μας.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το πετυχαίνουμε αυτό είναι μέσα από τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Μέσα από δεκάδες επιστημονικές έρευνες προκύπτει ότι είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε αποτελεσματικοί στη ζωή μας.

Συνήθως, ερωτευμόμαστε ένα πρόσωπο που βρίσκουμε ελκυστικό και κατάλληλο για εμάς, αλλά και κάποιο που αποδεδειγμένα έλκεται από εμάς. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου μάς ανοίγεται μία μεγάλη ευκαιρία για αυτο-επέκταση. Όταν το αντιλαμβανόμαστε αυτό, αισθανόμαστε ένα κύμα υπέρμετρης ευθυμίας!

shutterstock_189705860

 

Τί ακριβώς ερωτευόμαστε σε έναν άλλο άνθρωπο;

Η ρομαντική αγάπη μπορεί να μοιάζει με ένα μυστήριο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Οι ερευνητές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να καταλάβουν τι είναι αυτό ακριβώς που ελκύει δύο άτομα μεταξύ τους.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που μάς κάνουν να ερωτευόμαστε;

 1. Ομοιότητα: Μάς είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε πως κάποιος που είναι ίδιος με εμάς, θα μας θέλει και εκείνος.
 2. Αμοιβαία αισθήματα: Τον περισσότερο καιρό, θέλουμε κάποιον που να μας θέλει εξίσου. Μάς αρέσει να νιώθουμε ποθητοί.
 3. Επιθυμητά χαρακτηριστικά: Αυτό καλύπτει αρκετά από αυτά που μας ελκύουν την πρώτη φορά που γνωρίζουμε κάποιον, δηλαδή η εμφάνιση και η προσωπικότητα. Το κάθε άτομο αξιολογεί την σημασία αυτών των χαρακτηριστικών διαφορετικά. Μερικοί μπορεί να λατρεύουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ενώ άλλοι εκτιμούν περισσότερο την εξωτερική εμφάνιση. Όπως και να έχει, όλοι ξεχωρίζουμε κάποια στοιχεία χαρακτήρα και εμφάνισης που εκτιμούμε περισσότερο από κάποια άλλα.
 4. Κοινωνική αποδοχή: Για να μας αρέσει κάποιος, πρέπει να ταιριάζει στο κοινωνικό περιβάλλον που εμείς θεωρούμε αποδεκτό. Αυτό αποκαλείται αλλιώς “κοινωνικές επιρροές,” και αυτές συμπεριλαμβάνουν τα πρότυπα της κουλτούρας του καθενός, και τους περιοριστικούς παράγοντες σχετικά με το ποιούς μπορούμε να ερωτευτούμε και ποιούς όχι, όπως για παράδειγμα αν κάποιος είναι σε ηλικία που να συμπίπτει με αυτή που έχουμε θέσει ως αποδεκτή για να ξεκινήσουμε μία σχέση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και τα πρότυπα βέβαια έχουν αλλάξει αρκετά στο πέρασμα των χρόνων.
 5. Η εκπλήρωση αναγκών: Αρκετοί από εμάς, νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε κοντά με κάποιον και να έχουμε στενή επαφή. Κάποιοι άλλοι επιζητούν την κοινωνική ώθηση που μπορεί να τους προσφέρει μία σχέση με κάποιον. Γενικότερα, τα άτομα με τα οποία ερωτευόμαστε, ικανοποιούν κάποιου είδους ανάγκης που μπορεί να έχουμε.
 6. Μία κατάσταση διέγερσης: Όχι δεν μιλάμε για το σεξ εδώ (τις περισσότερες φορές), αλλά αναφερόμαστε σε ένα συναρπαστικό άγχος, ή μία ‘επικίνδυνη’ κατάσταση που ανεβάζει την αδρεναλίνη μας στα ύψη όταν συνδεόμαστε με ένα άλλο πρόσωπο και μοιραζόμαστε εμπειρίες.
 7. The X-factor ή αυτό το ‘κάτι’: Κάποιος πρέπει να έχει αυτό το κάτι, που μάς ενθουσιάζει. Για μερικούς από εμάς, μπορεί να είναι το σχήμα των ποδιών, ή ένα βλέμμα το οποίο κοιτάς και χάνεσαι, ή για κάποιους άλλους, το απίστευτο χιούμορ. Όλοι έχουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν, και έχουμε την τάση να ερωτευόμαστε τα άτομα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
 8. Η ετοιμότητά μας για σχέση: Κάποιος πρέπει να βρίσκεται ψυχολογικά στο σημείο που να είναι έτοιμος για να συνάψει μία σχέση. Ένα κλασσικό παράδειγμα, είναι η περίοδος όταν έχουμε μόλις βγει από μια άλλη σχέση-το φαινόμενο Rebound, κατά το οποίο ψάχνουμε για παρηγοριά μέσα από κάποιο άλλο άτομο.
 9. Ο αποκλειστικός χρόνος με το άλλο άτομο: Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, για να ερωτευτούμε. Όταν περνάμε χρόνο μαζί με κάποιον αποκλειστικά, μόνοι μας, δενόμαστε πολύ πιο εύκολα.
 10. Ένας αέρας μυστηρίου: Παρόλο που έχουμε την τάση να μάς ελκύουν άτομα που μάς αρέσουν και που περνάμε πολύ χρόνο μαζί τους, υπάρχει κάτι ξεχωριστό στα άτομα που αποτελούν ένα μυστήριο για εμάς. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ερωτευόμαστε άτομα τα οποία είναι από διαφορετική κουλτούρα από την δική μας.

shutterstock_450245026

 

Παραπομπές

 1. Loria, Kevin. BusinessInsider – ‘The 10 things people need to fall in love.’ Web.
 2. Prof. Aron, Arthur. HowStuffWorks – ‘Why do we fall in love?.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.