Ανάγνωση σε 2′
Προσπαθείτε να φάτε υγεινά, αλλά μετά από κάθε γεύμα η ζώνη στην μέση σας είναι πολύ σφιχτή και νιώθετε πως η κοιλιά σας έχει παραγεμίσει;
Το πρήξιμο είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά μπορεί να αποφευχθεί! Δείτε παρακάτω τους 3 πιο κοινούς λόγους που φουσκώνουμε, και πως να τους αποφύγουμε, έτσι ώστε μετά από κάθε γεύμα να νιώθουμε όμορφα και χαλαρά, και όχι αμήχανα και ενοχλητικά.
Τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού σε ένα γεύμα
Η υπερφαγία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πρηξίματος, κάτι που είναι απόλυτα λογικό: το φαγητό μπαίνοντας μέσα στον οργανισμό μας μπλοκάρει για λίγο την περιοχή. Ακόμα λοιπόν και αν τρώμε κάποιο υγεινό και ισσοροπημένο φαγητό, το μέγεθος της μερίδας μετράει.
Το να τρώμε πάρα πολύ γρήγορα, επίσης μπορεί να μας φουσκώσει, καθώς μαζί με το φαγητό μας καταπίνουμε και αέρα.
Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για τον οργανισμό μας να στείλει το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει, για αυτό και είναι καλό να τρώμε αργά, να κάνουμε διαλείμματα και να μην τρώμε αυτόματα, αλλά συνειδητά.
Υπερφορτωνόμαστε με υγιεινά φαγητά (που παρόλο που είναι υγιεινά φουσκώνουν)
Όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας και είμαστε προσεκτικοί, φροντίζουμε να τρώμε πολλά λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ως βάση σε κάθε γεύμα.
Όσον αφορά την υγεία μας αυτό είναι μια έξυπνη επιλογή, αλλά το να υπεργεμίζουμε το πιάτο μας με λαχανικά, θα μας κάνει να φουσκώσουμε πάρα πολύ γρήγορα, και ο λόγος είναι απλός: τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες που είναι δύσκολοι στην πέψη.
Αυτό όμως είναι και ο λόγος που κάνει τα λαχανικά τόσο υγεινά. Οι φυτικές ίνες μάς χορταίνουν, και περνούν από τον οργανισμό χωρίς να απορροφηθούν και να μετατραπούν σε ενέργεια ή λίπος.
Ωστόσο, οι φυτικές ίνες είναι περίπλοκες για τον οργανισμό να τις επεξεργαστεί, και έτσι το να τρώμε πολλές παραπάνω σε ένα γεύμα, μπορεί να προκαλέσει αέρια και δυσκοιλιότητα.
Αντί λοιπόν να ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε πάρα πολλές φυτικές ίνες απότομα, καλό είναι να τις εισάγουμε σιγά σιγά στη διατροφή μας ώστε να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας να προσαρμοστεί.
Μια καλή συμβουλή είναι να πίνουμε πολύ νερό όταν τρώμε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, γιατί αυτό θα βοηθήσει ώστε η πέψη να γίνει πολύ πιο ομαλά.
Κάποια τρόφιμα ερεθίζουν το πεπτικό μας σύστημα
Ενώ οι φυτικές ίνες μπορεί να φρακάρουν τον οργανισμό μας, άλλες τροφές εξίσου υγιεινές μπορεί να τον ερεθίσουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα φαγητά, περιέχουν ενώσεις που δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τις χωνέψει καλά, και αυτό σημαίνει ότι τα φαγητά μεταβολίζονται από βακτήρια στα έντερά μας, μια διαδικασία κατά την οποία τα έντερα ενοχλούνται, και μπορεί να δημιουργήσουν παραπάνω αέρια, ακόμα και πρήξιμο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Καλό είναι λοιπόν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα φαγητά που δεν μας ‘πηγαίνουν,’ για να δούμε αν το πρήξιμο θα σταματήσει.
Κάποια κοινά ένοχα φαγητά είναι: τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά, οι πολυόλες, τα τεχνητά γλυκαντικά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη (ελέγξτε στην ετικέτα για συστατικά όπως σορβιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη κ.ά.) και πολλά γαλακτομικά προϊόντα, ειδικά τα μαλακά όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το τυρί cottage, και το παγωτό που περιέχουν λακτόζη.
Σε γενικές γραμμές, η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά είναι αυτά που προκαλούν τους συχνότερους ερεθισμούς και γι’αυτό πολλοί έχουν δυσανεξία σε τρόφιμα που τα περιέχουν.
Μία ολιγοήμερη αποχή από αυτά, μπορεί να μάς ανακουφίσει αλλά και να μάς αποκαλύψει κάποιες ενοχλήσεις από άλλα τρόφιμα που ίσως δεν γνωρίζαμε.
Παραπομπές
MindBodyGreen.com – ‘Why Your ‘Healthy’ Eating Habits Are Making You Bloated.’ Web.