Ψυχολογία

Γιατί αποζητούμε τη ρουτίνα στη ζωή μας;

Ανάγνωση σε 1,5′

Ρουτίνα: μία λέξη που έχει αποκτήσει αρνητική χροιά, αλλά που στην πραγματικότητα, όλοι αποζητούμε και επιδιώκουμε στη ζωή μας. Γιατί όμως;

Μάς κάνει να νιώθουμε ασφαλείς:

Ο κόσμος μπορεί να είναι επικίνδυνος και υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα. Για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφαλείς, ο νους μας προτιμάει να ξέρει τι μας περιμένει. Όταν ξέρουμε τι μας περιμένει, μπορούμε να χαλαρώσουμε σε οικείες καταστάσεις.

Είναι προβλέψιμη:

Η εκμάθηση του πιθανού αποτελέσματος διαφόρων γεγονότων, μάς επιτρέπει να έχουμε κάποια προβλεψιμότητα για τον κόσμο μας. Όταν ξέρουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα «συνήθως» ή πώς «πρέπει» να λειτουργούν, μπορούμε να χαλαρώσουμε. Όταν τα πράγματα βαίνουν φυσιολογικά, συντονιζόμαστε πολύ καλύτερα στην σωστή ανταπόκριση, ειδικά στην περίπτωση κρίσεων.

Μάς κάνει να αισθανόμαστε άνετα:

Το να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη συμπεριφορά ενός ατόμου, ή το εάν θα έχουμε κάτι να φάμε το βράδυ, μάς προκαλεί άγχος. Το χρόνιο στρες δεν κάνει καλό σε κανέναν. Η ικανότητά μας να αισθανόμαστε ασφαλείς στο περιβάλλον μας και το να μπορούμε να προβλέπουμε την έκβαση της πληθώρας των γεγονότων που συμβαίνουν κάθε μέρα, μας δίνει άνεση.

Απλοποιεί τη ζωή:

Όταν η ζωή είναι απλή, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Προγραμματίζοντας την ημέρα, την εβδομάδα ή τον χρόνο μας, έχουμε μια ιδέα για το τι να περιμένουμε. Αυτό με τη σειρά του μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Όταν δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τόσα πράγματα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να γίνει πιο δημιουργικός.

Μας επιτρέπει να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα:

Όταν ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται να σκέφτεται συνεχώς το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ή όταν δεν αναγκάζεται να είναι συνέχεια σε επιφυλακή για επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν, ανοίγει. Όταν το μυαλό μας είναι ανοιχτό, ο εγκέφαλός μας είναι ελεύθερος να δημιουργήσει νέες οδούς για παλιά προβλήματα και νέες συνδέσεις για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Αυτή είναι η βάση της καινοτομίας.

Μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα:

Η δημιουργία ρουτίνας μάς επιτρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ένας τρόπος να είμαστε πιο παραγωγικοί είναι να λειτουργούμε βάσει προγράμματος. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για παράδειγμα, μας επιτρέπει να ξέρουμε τι να περιμένουμε, πότε και για πόσο καιρό. Αυτό αναπτύσσει τη δύναμη της συγκέντρωσής μας δίνοντάς μας ένα χρονοδιάγραμμα για να εργαστούμε σε μια συγκεκριμένη εργασία. Όταν δημιουργούμε μια καθημερινή και εβδομαδιαία ρουτίνα, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, βελτιώνοντας την συγκέντρωσή μας και εξαλείφοντας τους περισπασμούς.

shutterstock_574099096

 

Παραπομπές

Andreae, Jacob. Jacobandreae.com. ‘Why Do Humans Crave Routine?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.