Ψυχολογία

Γιατί αναβάλλουμε την ευτυχία μας μέχρι τη μέρα που θα είμαστε αδύνατοι;

Ανάγνωση σε 2,5′

Γιατί περιμένουμε να είμαστε αδύνατοι για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Πολλοί απο εμάς περιμένουμε, πότε θα είμαστε πιο αδύνατοι. Αναβάλλουμε όνειρα, μεγάλα σχέδια, και απλά το να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, μέχρι αυτή την μακρινή, τέλεια μέρα στο μέλλον που θα θεωρούμε ότι επιτέλους αξίζουμε αυτά που θέλουμε.

Το κάνετε αυτό;
Περιμένετε να χάσετε κιλά πριν αλλάξετε καριέρα; Να παραιτηθείτε από την δουλειά σας; Να ζητήσετε προαγωγή; Να ξεκινήσετε αυτή την επιχείρηση που πάντα ονειρευόσασταν;

Περιμένετε να χάσετε κιλά, πριν αφήσετε τον εαυτό σας να πάρει αυτά τα ρούχα που σας αρέσουν; Περιμένετε να χάσετε κιλά πριν ξεκινήσετε να νιώθετε άνετα στα πάρτυ?

Περιμένετε να χάσετε κιλά πριν αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώθει ευχαρίστηση με αυτά που τρώει; Πριν πάτε διακοπές; Πριν αγοράσετε μαγιό;

Περιμένετε να χάσετε κιλά για να αποκτήσετε την ζωή που θέλετε;

Είναι ένα περίεργο πράγμα που κάνουμε. Είναι μια μίξη πολιτιστικών πεποιθήσεων, και στερεότυπα της κοινωνίας για τον γυναικείο αλλά και ανδρικό σωματότυπο, και επιπλέον μια βάση για τις γνωστές ανασφάλειες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Γιατί δεν το κάνουμε μόνο με τα κιλά αυτό. Το κάνουμε με τα πάντα.

Όταν πάρω αυτή την αύξηση/δουλειά ο κόσμος θα με σέβεται, θα είμαι καλά. Τότε, θα ηρεμήσω…
Μόλις γνωρίσω τον “ένα και μοναδικό” και παντρευτώ, τότε θα είμαι χαρούμενη
Μόλις μετακομίσω σε αυτό το σπίτι, τότε…
Μόλις κουρευτώ…
Όταν κάνω παιδιά…
Όταν κερδίσω αυτό το βραβείο…

Είναι η ανθρώπινη φύση να σκεφτόμαστε έτσι. Ότι θα είμαστε χαρούμενοι όταν επιτέλους ζήσουμε τις ζωές μας στο μέλλον και έχουμε αυτό που θέλουμε.

Σκεφτόμαστε ότι τότε θα είμαστε το άτομο που θέλουμε να είμαστε. Το βάρος μας είναι το πιο ύπουλο και ευαίσθητο παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς. Πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι. Νομίζουμε ότι το βάρος μας επηρεάζει ή προβάλλει με κάποιο τρόπο την αξία μας. Θεωρούμε ότι το βάρος μας, μάς εμποδίζει από το να συνεισφέρουμε με ουσιαστικό τρόπο. Σκεφτόμαστε ότι το βάρος μας είναι ο λόγος που υποφέρουμε, και μόλις πάρουμε τον έλεγχο στο θέμα, θα νιώθουμε υπέροχα και θα ζήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και το να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, μπορεί να ρίξει πολύ την ποιότητα της ζωής μας.

Ορίστε ένα μικρό μυστικό: Η ευτυχία δεν έρχεται έτσι.

shutterstock_493803424

Και αν  κάποτε χάσεις κιλά, υπό αυτό το πρίσμα σκέψης, αυτό το φαινόμενο θα το αναγνωρίσεις αμέσως:

Θα νιώθεις σίγουρα ευδαιμονία στην αρχή, αλλά μετά κάτι παράδοξο θα συμβεί. Δεν θα είναι αρκετό. Το να χάσεις κιλά, δεν είναι αρκετό. Ξαφνικά, νιώθεις ότι πρέπει να είσαι πιο αδύνατος/η, πιο γυμνασμένος/η, ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ή. Δεν αρκείς για να είσαι αυτό που πρέπει, δεν είσαι αρκετά όμορφος/η για να αξίζεις. Και αρχίζεις να πανικοβάλεσαι ότι θα ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, και θα χάσεις όλη αυτή την αξία που νόμιζες ότι πήρες.

Σε βάζει σε ένα φαύλο κύκλο για την ιδέα που έχεις  για την αξία του εαυτού σου. Δεν έρχεται ποτέ η στιγμή που ζεις αυτή την απίστευτη ζωή που αξίζεις, γιατί αγχώνεσαι να γίνεις ακόμα πιο τέλειος/α, πριν φτάσεις τους πρώτους στόχους. Και μια μέρα θα κοιτάς πίσω και θα αναρωτιέσαι γιατί δεν έζησες την ζωή που ήθελες.

‘Ήμουν νέα και όμορφη, δεν το πιστεύω ότι άφησα τα κιλά να με επηρεάσουν και να μην περάσω καλά…’

Και θα είναι τραγικό! Οπότε μην το κάνεις αυτό! Μάθε να αξιολογείς τον εαυτό σου σωστά, τώρα, και σταμάτα να περιμένεις να ζυγίζεις συγκεκριμένα κιλά για να αρχίζεις να ζεις.

Αυτό είναι ένα αρχικό βήμα που μπορείς να ακολουθήσεις για να έχεις ένα δυναμικό ξεκίνημα:

Γίνε πολύ ειλικρινής και ρώτα τον εαυτό σου: Για ποιό λόγο ακριβώς περιμένω να είμαι πιο αδύνατος/η;

  • Για να πάω στην παραλία;
  • Για να κάνω αισθητή την παρουσία μου στον έξω κόσμο;
  • Πολύ απλά, για να μου αρέσω;

Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Στη συνέχεια, ας δεσμευτούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που θέλουμε καιρό, τώρα. Έτσι, όσο και να ζυγίζουμε τα επόμενα χρόνια, είτε με παραπάνω είτε με λιγότερα κιλά, θα ζούμε όπως ακριβώς θέλουμε με μοναδικό και αυθεντικό τρόπο, και δεν θα περιμένουμε.

Σοβαρά. Σταμάτα να περιμένεις. Γίνε ο καλύτερός σου εαυτός. Τώρα.

shutterstock_493803511

Παραπομπές

Dooner, Caroline. Ravishly.com – ‘The Not Skinny Enough Excuse: Why Do We Wait For Happiness Until We Are Skinny?’ Web.

About the author

MyCare