Ψυχολογία

Είστε αρκετά θετικοί; Δείτε 7 τυπικές συνήθειες ανθρώπων που έχουν θετική στάση ζωής

Ανάγνωση σε 3,5′

Οποιαδήποτε motivational ομιλία και αν ακούσετε, θα παρατηρήσετε πως ο ομιλητής πάντοτε δίνει έμφαση στο πόσο μεγάλη σημασία έχει η θετική στάση ζωής. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιτυχημένες προσωπικότητες που έχουν μοιραστεί δημόσια τα στοιχεία που τους οδήγησαν στην επιτυχία.

Παρόλο που υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν πως η θετική συμπεριφορά είναι κάτι που είτε «το έχεις» είτε όχι, ελέγχουμε συνεχώς αυτά που πιστεύουμε και αυτά που αισθανόμαστε, συνεπώς είμαστε και ικανοί να αλλάξουμε τη διάθεσή μας όποτε εμείς το θελήσουμε.

Το μόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η επιθυμία για αλλαγή, η εύρεση του στοιχείου που πρέπει να αλλάξουμε και τέλος η θέληση προκειμένου δουλέψουμε όσο χρειαστεί για να κάνουμε την αλλαγή πραγματικότητα.

Παρακάτω ακολουθούν 7 συνήθειες ανθρώπων που έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα θετική στάση ζωής:

Ανέπτυξαν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους

Αντιλαμβανόμενοι πως τα αισθήματα είναι εκείνα τα οποία τους δίνουν κίνητρο και τους παρακινούν, οι θετικοί άνθρωποι έχουν μάθει τον τρόπο για να τα διαχειρίζονται. Όλοι μας βιώνουμε τακτικές εναλλαγές μεταξύ θετικών και αρνητικών καταστάσεων στις ζωές μας. Η ματαιότητα, η απογοήτευση, ο φόβος, η θλίψη και ο θυμός αποτελούν συναισθήματα που είναι μέρος της ίδιας της ανθρώπινης φύσης μας. Παρόλο που και εκείνοι βιώνουν τέτοιου είδους συναισθήματα όπως όλοι μας, οι θετικοί άνθρωποι δεν αφήνουν τους εαυτούς τους να κατακλυστούν από τα αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως, τα διαχειρίζονται καταλλήλως και συνεχίζουν με τις ζωές τους, αντιλαμβανόμενοι πως το κάθε τι περνάει με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, δεν παίρνουν ποτέ αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής, αλλά περιμένουν έως ότου να είναι ήρεμοι και να μπορούν να σκεφτούν περισσότερο λογικά. Οι θετικοί άνθρωποι πιέζουν τους εαυτούς τους να συνεχίσουν και να εμπλακούν σε περισσότερες δραστηριότητες ακόμα και όταν δεν έχουν καμία διάθεση να το κάνουν, καθώς αντιλαμβάνονται πως από τη στιγμή που θα παρακινήσουν τα συναισθήματά τους, η διάθεσή τους θα βελτιωθεί. Γνωρίζουν καλά πως συνήθως όλα τα πράγματα στην αρχή τους είναι δύσκολα, όπως γνωρίζουν και πως τα πράγματα θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντάς τους με μια αίσθηση επιτεύγματος που κατάφεραν και ξεπέρασαν τα αρχικά εμπόδια και έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Πιστεύουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους

Παρόλο που έχουν βιώσει αποτυχίες όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, οι θετικοί άνθρωποι γνωρίζουν πως για να γίνουν επιτυχημένοι οφείλουν να πάρουν ρίσκα και να ξεπεράσουν τα όριά τους. Προσεγγίζουν κάθε νέα πρόκληση περιμένοντας πως είτε θα βγουν νικητές, είτε θα μάθουν καινούρια πράγματα από την αποτυχία τους, τα οποία θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν στο μέλλον.

shutterstock_598537292

 

Ορίζουν συνεχώς νέους στόχους

Οι θετικοί άνθρωποι νιώθουν διαρκώς την ανάγκη για επίτευξη των στόχων που έχουν ήδη θέσει, αλλά και για τον ορισμό νέων, ακόμη υψηλότερων στόχων. Χρησιμοποιούν τους στόχους για να καταγράψουν την πρόοδό τους αλλά και για να δώσουν κίνητρα στον εαυτό τους προκειμένου να παραμείνουν δραστήριοι. Ο ορισμός στόχων είναι τρόπος ζωής, με καινούργιους στόχους να θέτονται κάθε φορά που επιτυγχάνονται οι προηγούμενοι. Το να έχουν κάτι για το οποίο συνεχώς προσπαθούν, μπορεί να προσδώσει ουσία και νόημα στις ζωές τους. Παρόλο που είναι χαρούμενοι και εκτιμούν αυτά που ήδη έχουν, δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, προσπαθώντας πάντα να μάθουν, να αναπτύξουν και να επιτύχουν περισσότερα. Είναι «περίεργοι» και πάντα ψάχνουν για νέους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα όρια τους, ορίζοντας νέες προοπτικές.

Έχουν αναπτύξει μια στάση ευγνωμοσύνης

Παρόλο που ψάχνουν διαρκώς για νέες προκλήσεις, οι θετικοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχουν. Αναζητούν τρόπους για να ευχαριστήσουν εκείνους που τους βοήθησαν στην πορεία της ζωής τους και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απόδοση των ευσήμων στα άτομα που πραγματικά το αξίζουν. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις ή τις συνθήκες που μπορεί να χαρακτηρίζουν την ανοδική τους πορεία, αντιλαμβάνονται πλήρως και εκτιμούν τα «δώρα» που παρουσιάζονται μπροστά τους. Έχουν συνειδητοποιήσει πως παραμένοντας χαρούμενοι με το σημείο που έχουν ήδη φτάσει, θα τους βοηθήσει να επιτύχουν ακόμα περισσότερα στις ζωές τους.

shutterstock_662955334

 

Ψάχνουν πάντα για το καλό μέσα σε όλες τις καταστάσεις

Είναι απολαυστικό να βρίσκεστε ανάμεσα σε θετικούς ανθρώπους καθώς οι ίδιοι τείνουν να αναδεικνύουν το καλύτερο δυνατό από οποιαδήποτε κατάσταση και αν συμμετέχουν. Χρησιμοποιούν συχνά το χιούμορ για να φωτίσουν και να δώσουν ζωή σε κάθε event, όπως επίσης κοιτούν πάντα για την θετική πλευρά σε οτιδήποτε κι αν φαίνεται να πηγαίνει στραβά. Αντί να σπαταλούν ενέργεια επιρρίπτοντας ευθύνες, ψάχνουν τόσο για λύσεις όσο και για μαθήματα που μπορούν να αποκτηθούν μέσα από καταστάσεις που δεν εξελίχθηκαν με τον επιθυμητό τρόπο.

Περικυκλώνουν τον εαυτό τους με θετικούς ανθρώπους

Η μιζέρια αγαπά την συντροφιά, και οι μίζεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν γρήγορα πως δεν μπορούν να λάβουν υποστήριξη και ενθάρρυνση από εκείνους που διατηρούν μια θετική στάση ζωής. Οι θετικοί άνθρωποι αγαπούν επίσης την συντροφιά, ωστόσο υπό τη μορφή άλλων θετικών ανθρώπων. Η αύρα και η ενέργεια που εκπέμπουν τείνουν να προσελκύουν περισσότερους θετικούς ανθρώπους κοντά τους. Όντας περικυκλωμένοι από περισσότερους ανθρώπους που διατηρούν μια θετική στάση ζωής όπως και οι ίδιοι, μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να γίνουν ακόμη πιο θετικοί παραμένοντας στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

shutterstock_238694317

 

Δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν από τους επιτυχημένους ανθρώπους

Συμμετέχοντας σε διαλέξεις, διαβάζοντας την αυτοβιογραφία ενός επιτυχημένου ατόμου ή απλά ακούγοντας έναν ηχογραφημένο motivational λόγο καθώς οδηγούν, οι θετικοί άνθρωποι βρίσκονται πάντα σε ένα ατελείωτο ταξίδι γνώσης και βελτίωσης. Διαθέτουν μέντορες από τους οποίους διαρκώς επιζητούν περισσότερες γνώσεις, και τους οποίους θεωρούν επιτυχημένους στον τομέα της ζωής που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Χαρακτηριζόμενοι από έντονο πάθος, κάνουν συνεχώς ερωτήσεις και ψάχνουν καινούργιους τρόπους για να μάθουν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Είναι άνθρωποι τους οποίους χαιρόμαστε να έχουμε κοντά μας καθώς δείχνουν ενδιαφέρον για τη ζωή μας και πάντα μας κάνουν ερωτήσεις για αυτήν.

Παραπομπές

Harvey Deutschendorf. Stevenaitchison.co.uk – ‘7 Habits of People with Highly Positive Attitudes.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.