υγεία

Είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε όταν κρυώνουμε;

Ανάγνωση σε 1′

Μήπως το κρύο μάς αρρωσταίνει;

Σχεδόν κάθε μητέρα έχει πει στο παιδί της ‘Φόρα κάτι ζεστό για να μην κρυώσεις!Έχει όμως κάποια επιστημονική βάση αυτό;

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές που μελετούν το ερώτημα αυτό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεσή μας σε ήπιο κρύο δεν αυξάνει την ευαισθησία μας σε λοιμώξεις.

Οι περισσότεροι ειδικοί της υγείας συμφωνούν ότι ο λόγος που ο χειμώνας είναι η εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης δεν είναι ότι οι άνθρωποι κρυώνουν, αλλά ότι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, σε στενότερη επαφή με άλλους ανθρώπους από τους οποίους μπορεί να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.

Αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό και το αν έχει βάση σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Μερικά πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μία μόλυνση. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους;

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η έκθεση στο κρύο έχει μελετηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα αποτελέσματα από τέτοιες έρευνες είναι μικτά. Για παράδειγμα, μία έρευνα κατέγραψε αύξηση σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε επαγγελματίες σκιέρ cross-country που ασκούνταν σε έντονο κρύο, αλλά το αν αυτές οι λοιμώξεις οφείλονταν σε κρυολόγημα ή σε άλλους παράγοντες – όπως η έντονη άσκηση ή η ξηρότητα του αέρα – παραμένει άγνωστο.

Μια ομάδα Καναδών ερευνητών που εξέτασε εκατοντάδες ιατρικές μελέτες πάνω στο θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για μέτρια έκθεση στο κρύο – δεν έχει δυσμενή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Επομένως, θα πρέπει να ντυνόμαστε καλά όταν κάνει κρύο έξω; Η απάντηση είναι “ναι,” αν νιώθουμε άβολα, ή αν πρόκειται να είμαστε έξω για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι θα αρρωστήσουμε.

Παραπομπές

Harvard Health Publications, Harvard Medical School. ‘How to boost your immune system – Tips to fight disease and strengthen immunity.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.