Διατροφή υγεία

Δύο ανθρακούχα ποτά την ημέρα μπορεί να διπλασιάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ακόμα κι αν είναι diet

Ανάγνωση σε 3′

Δύο ανθρακούχα ποτά ημερησίως θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο για διαβήτη – ακόμα κι αν είναι diet – σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Karolinska σε 2800 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο δόσεις αναψυκτικών 200 ml ημερησίως ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από μια μορφή διαβήτη τύπου 2.

Πολλά ανθρακούχα ποτά πωλούνται σε κουτιά των 330ml, πράγμα που σημαίνει ότι ενάμισι κουτί θα αρκούσε για να διπλασιάσει τον κίνδυνο.

Εκείνοι που έπιναν έως και ένα λίτρο τέτοιων ποτών είδαν μια δεκαπλάσια αύξηση στην πιθανότητα να υποφέρουν από την πάθηση.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι ήταν οι ίδιοι ανεξάρτητα από το αν τα ποτά ήταν με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Ενδοκρινολογίας (European Journal of Endocrinology).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά μπορεί να έχουν προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας τις περιπτώσεις διαβήτη.

Τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά τύπου diet μπορεί να διεγείρουν και να διαστρεβλώνουν την όρεξη, ανέφεραν, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής και ενθαρρύνοντας την κατανάλωση ζάχαρης. Αυτά τα γλυκαντικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μικρόβια στο έντερο και να οδηγήσουν σε δυσανεξία στη γλυκόζη.

 

Η έρευνα ήταν μια αναδρομική μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν συνήθειες της διατροφής τους.

Ο Josefin Edwall Löfvenborg, κύριος συγγραφέας, δήλωσε ότι τα αναψυκτικά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οδηγώντας στον αυξημένο κίνδυνο λανθάνων αυτοάνοσου διαβήτη, μιας μορφής διαβήτη τύπου 2.

“Στη μελέτη αυτή μας εξέπληξε ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αυτοάνοσου διαβήτη με την κατανάλωση αναψυκτικών”, ανέφερε. Στα επόμενα σχέδιά μας σκοπεύουμε να διευρευνήσουμε το τί μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο. “

Για τον αντίκτυπο των αναψυκτικών τύπου diet στον αυτοάνοσο διαβήτη απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Επίσης, είναι πιθανό τα άτομα που κατανάλωναν ποτά χαμηλών θερμίδων να έχουν μεταβεί σε αυτά μετά από ένα μακρύ ιστορικό κατανάλωσης ζαχαρούχων εκδόσεων, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση με τον διαβήτη, πρόσθεσε.

Οι καταναλωτές αναψυκτικών είναι πιθανό να έχουν έναν τρόπο ζωής ο οποίος είναι λιγότερο υγιής συνολικά, ένας παράγοντας τον οποίο η μελέτη προσπάθησε να αντισταθμίσει και να προσαρμόσει.

Ο Tam Fry, από το Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία, δήλωσε: “Αυτή είναι μια ακόμη προειδοποίηση ότι τα ζαχαρούχα ποτά, αν και εμφανίζονται αβλαβή γενικά, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές αναταραχές στο σώμα μας. Γιατί πρέπει να παίρνουμε αυτό το ρίσκο όταν ένα ή δύο ποτήρια νερό θα μάς ξεδιψάσουν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας;

Η Δρ Ελίζαμπεθ Ρόμπερτσον, διευθυντής έρευνας στο Diabetes UK, δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις σχέσεις μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του διαβήτη.

Η Prof Christine Williams, Καθηγήτρια Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Reading, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν “πολύ ενδιαφέροντα” στο ότι και οι δύο τύποι ποτών εμφανίζουν μεγάλη επίδραση στους κινδύνους του διαβήτη.

“Ακόμη και όταν τα ευρήματα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα, όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ ή η κακή διατροφή, οι κίνδυνοι παρέμειναν σημαντικά υψηλότεροι για τις ομάδες υψηλής πρόσληψης.”

“Ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι ο υψηλός κίνδυνος για διαβήτη ήταν ο ίδιος για ποτά με ζάχαρη και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος διαβήτη δεν σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη υψηλότερης θερμιδικής αξίας ή τις δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις της ζάχαρης (υπό τη μορφή σακχαρόζης) από τα γλυκά ποτά. “

Πέρυσι, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πρότεινε ότι δύο κουτιά αναψυκτικού την ημέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποτά αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά ένα τρίτο και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων κατά ένα έκτο.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα ζαχαρούχα ποτά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μια δεκαπενταετής μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 300ml αναψυκτικών ημερησίως είχαν 40% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά ίσως μειώνουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες.

Η μελέτη 524 ασθενών βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών, όπως εκείνων που χρησιμοποιούνται σε αναψυκτικά τύπου diet και των χαμηλότερων ποσοστών γονιμότητας, ενώ η χρήση ζάχαρης σε αναψυκτικά και στον καφέ συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα ωαρίων και εμβρύων.

Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες γονιμότητας στη Βρετανία περιέγραψε τα ευρήματα ως «εξαιρετικά σημαντικά» και προειδοποίησε τις γυναίκες να μην υποτιμούν τις επιπτώσεις των πρόσθετων στα τρόφιμα στην πιθανότητά τους για σύλληψη.

Παραπομπές

Donnely, Laura. Telegraph.co.uk – ‘Two diet drinks a day could double the risk of diabetes, study finds.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.