Διατροφή

Δισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια στο τσάι μας;

Ανάγνωση σε 1,5

Έρευνα Καναδών για το τσάι σε πλαστικά φακελάκια

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι κάποια φακελάκια τσαγιού ενδέχεται να απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μέσα στο ρόφημά μας.

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποια πλαστικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν πολλαπλάσιο μεγαλύτερο αριθμό μικροσωματιδίων στο νερό σε σχέση με άλλα τρόφιμα και ποτά. Ειδικότερα, αναφέρουν ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού ενδέχεται να απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια πλαστικά μικροσωματίδια (μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μεγέθους μεταξύ 100 νανόμετρων και 5 χιλιοστών) σε μία και μόνο κούπα με τσάι. Τα εν λόγω σωματίδια είναι παντελώς αόρατα με γυμνό μάτι.

Μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια έχουν εντοπιστεί στο νερό της βρύσης, σε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό και σε κάποιες τροφές. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω σωματίδια στο νερό δεν φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Σημειώνει επίσης ότι τα συμπεράσματα όλων των σχετικών ερευνών βασίζονται σε «περιορισμένες πληροφορίες» και υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για έρευνες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η Νάταλι Τουφενκζί από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου διενεργήθηκε η έρευνα, αναφέρει: «Το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε πλαστικά μικροσωματίδια, υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού ανά γραμμάριο άλατος. Ένα φλιτζάνι τσάι από πλαστικό σακουλάκι τσαγιού περιέχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη μάζα πλαστικού, στα 16 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι».

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές μάρκες τσαγιού σε πλαστικά φακελάκια. Πάντως, στην πλειονότητά τους τα φακελάκια τσαγιού είναι φτιαγμένα από χαρτί.

Οι ερευνητές άνοιξαν τα φακελάκια και τα ξέπλυναν, προτού τα βάλουν σε νερό θερμοκρασίας 95°C. Στην συνέχεια ανέλυσαν το νερό με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φασματοσκοπία.

Για να ελεγχθεί η πιθανή τοξικότητα των σωματιδίων που απελευθερώνονται από τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού, οι ερευνητές άφησαν ελεύθερους στο νερό αυτό, μερικούς ψύλλους που ζουν στο νερό.

«Τα σωματίδια δεν σκότωσαν τους ψύλλους, αλλά παρατηρήθηκε ότι είχαν σημαντικές συμπεριφορικές επιδράσεις και αναπτυξιακές δυσπλασίες», είπε η επικεφαλής της έρευνας. Ωστόσο, λέει, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, η ίδια συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγουν τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού. «Να προτιμάτε το τσάι σε σακουλάκια που είναι φτιαγμένα από χαρτί ή σε σκέτα φύλλα τσαγιού, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης».

AthensVoice.gr

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.