υγεία

Μπορεί η ρεφλεξολογία να μειώσει το στρες;

Ανάγνωση σε 1′

Η ρεφλεξολογία είναι η εφαρμογή πίεσης σε περιοχές στα πόδια, στα χέρια και στα αυτιά. Είναι χαλαρωτική και μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανακούφιση του στρες.

Η θεωρία πίσω από τη ρεφλεξολογία είναι ότι οι περιοχές στο σώμα που πραγματεύεται αντιστοιχούν σε όργανα και σε συστήματα του σώματος. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι η πίεση που ασκείται σε αυτές τις περιοχές επηρεάζει τα όργανα και ωφελεί την υγεία του ατόμου.

Οι ρεφλεξολόγοι χρησιμοποιούν διαγράμματα των ποδιών για να τους καθοδηγήσουν στο πως να εφαρμόσουν πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές. Μερικές φορές, χρησιμοποιούν αντικείμενα, όπως μπάλες, ταινίες από καουτσούκ και ξύλινες ράβδους, για να βοηθηθούν στο έργο τους. Μεταξύ άλλων, στους επαγγελματίες της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνονται χειροπράκτες, φυσιοθεραπευτές και μασέρ.

Σύμφωνα με μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, η ρεφλεξολογία μπορεί να μειώσει τον πόνο και τα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη, και να ενισχύσει τη χαλάρωση και τον ύπνο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να έχει οφέλη στην παρηγορητική φροντίδα των ατόμων με καρκίνο.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ρεφλεξολογία επίσης μπορεί να θεραπεύσει μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών καταστάσεων, όπως είναι το άσθμα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη επιστημονικά στοιχεία για αυτό.

Η ρεφλεξολογία θεωρείται γενικά ασφαλής, αν και η πολύ έντονη πίεση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.

Παραπομπές

Bauer, Brent A. M.D., Mayo Clinic, Web.

About the author

MyCare

Leave a Comment