Διατροφή υγεία

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου;

Ανάγνωση σε 1′

“Η κανέλα έχει αναφερθεί ως πιθανό υποκατάστατο ινσουλίνης για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.” Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό;

Το 2012, η ​​Cochrane Collaboration – ένα σεβαστό διεθνές δίκτυο επιστημόνων – συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από τις έξι καλύτερες μελέτες που εξετάζουν εάν τα συμπληρώματα κανέλας θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συμπέραναν ότι τα συμπληρώματα δεν ήταν καλύτερα από ένα σκεύασμα placebo.

Το ίδιο προέκυψε και από τις έξι καλύτερες μελέτες που συνέκριναν τα συμπληρώματα κανέλας σε σχέση με ένα placebo όσον αφορά στη μείωση της αιμοσφαιρίνης A1c σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η τιμή A1c μάς δείχνει μακροπρόθεσμα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και αποτελεί τον χρυσό κανόνα στην παρακολούθηση του διαβήτη.

Πέρυσι (το 2017), οι επιστήμονες στον οργανισμό συμπληρωμάτων διατροφής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (των ΗΠΑ) εξέτασαν εννέα εργαστηριακές δοκιμές γύρω από την κανέλα που διεξήχθησαν μέχρι το 2015. Η κανέλα βρέθηκε ότι μείωσε την τιμή A1c περισσότερο από ένα placebo, αλλά οι μελέτες – που τυπικά πραγματοποιούνταν στο Πακιστάν, το Ιράν και την Ινδία – ήταν μικρές και αμφιβόλου ποιότητας. (Για παράδειγμα, οι περισσότεροι δεν κατέγραψαν ότι οι συμμετέχοντες όντως πήραν το συμπλήρωμα). Επιπλέον, η πτώση της A1c ήταν μικρή.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η κανέλα δεν προκαλεί αξιόπιστη και κλινικά σημαντική πτώση της A1c σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2“, λέει η συν-συγγραφέας Rebecca Costello.

 

Θέλετε παρόλα αυτά να την δοκιμάσετε κι εσείς;

Προσπαθήστε να βρείτε ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα. Το 2015, το consumerlab.com διαπίστωσε ότι η ποσότητα του υποτιθέμενου δραστικού συστατικού της κανέλας είχε διακυμάνσεις κατά περισσότερο από εκατό φορές μεταξύ των προϊόντων που εξέτασε. Και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να καταλάβει κανείς από τις ετικέτες πόσο από το δραστικό συστατικό περιέχεται.

Παραπομπές

Center for Science in the Public Interest – ‘Can Cinnamon Help Control Blood Sugar?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.