κηπουρική

Τα 15 πιο ανθεκτικά φυτά για εσωτερικούς χώρους

Τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους αποτελούν μια γρήγορη διακοσμητική λύση, ενώ παράλληλα αναζωογονούν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου μας. Εντοπίσαμε 15 είδη φυτών που έχουν ελάχιστες απαιτήσεις για την συντήρησή τους και είναι πολύ ανθεκτικά.

shutterstock_381953245Πόθος (Pothos)

Ο Πόθος είναι αναρριχητικό φυτό εσωτερικού χώρου, που ιδανικά φυτεύεται μέσα σε κρεμαστές γλάστρες, κοντά σε τοίχο ή σε άλλο υποστηρικτικό μέσο. Παράγει στελέχη μήκους 2,5 μέτρων ή και μεγαλύτερα. Ο Πόθος καθαρίζει την ατμόσφαιρα, αφού απορροφά τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη που υπάρχει στα χαλιά. Ευδοκιμεί σε μέση θερμοκρασία δωματίου και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όμως η υπερβολική συσκότιση επηρεάζει την ποικιλοχρωμία των φύλλων του.

shutterstock_480169384Αλόη (Aloe)

Η Αλόη είναι πολύ δημοφιλής για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του χυμώδους περιεχομένου των μακριών μυτερών φύλλων της. Φτάνει σχεδόν στο 1 μέτρο ύψος και ευδοκιμεί σε μέση θερμοκρασία δωματίου, αρκεί να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστες γωνιές. Προτιμά το ξηρό έδαφος, οπότε για την σωστή φροντίδα της ενδείκνυται το αραιό πότισμα.

shutterstock_475463842Χλωρόφυτο (Spider Plant)

Ασυνήθιστο και πρωτότυπο, γνωστό και ως “φυτό της αράχνης”, το χλωρόφυτο προσθέτει ενδιαφέρον στους εσωτερικούς χώρους, ειδικά στις κρεμαστές γλάστρες. Ευδοκιμεί σε συνθήκες ενδιάμεσου ή δυνατού φωτισμού, μέσης θερμοκρασίας δωματίου, ενώ αγαπάει την μέτρια υγρασία στο χώμα της γλάστρας του. 

shutterstock_3262318Αγγλικός κισσός (English Ivy)

Διαχρονικά κομψός, ο κισσός δημιουργεί χαριτωμένα εφέ όταν τοποθετείται σε χώρους με κλασικά έπιπλα. “Πιάνει” εξαιρετικά εύκολα, με φύτεμα ενός κοτσανιού. Αγαπάει την υγρασία στο χώμα της γλάστρας και την ψυχρή θερμοκρασία δωματίου, ανάμεσα στους 10 με 20 βαθμούς Κελσίου.

shutterstock_388941838Νεφρίτης (Jade plant)

Ο νεφρίτης είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό παχύφυτο, πολύ πρωτότυπο και με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό. Είναι δημοφιλές για την τεράστια διάρκεια ζωής του, προτιμά το έντονο φως και τη μέση θερμοκρασία δωματίου.

shutterstock_172016312Μανόλια (Rubber Tree)

Το rubber tree μεγαλώνει πολύ γρήγορα και γίνεται δέντρο ύψους σχεδόν 2,5 μέτρων. Διαθέτει υπέροχα γυαλιστερά φύλλα, που όμως δεν αγαπούν πολύ την υγρασία. Ευδοκιμεί σε συνθήκες μέτριου και καλού φωτισμού και σε θερμοκρασία δωματίου από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

shutterstock_833515Διφενμπάχια (Diffenbachia)

Τροπικής αισθητικής η Διφενμπάχια, αναπτύσσεται μεταξύ 30 πόντων και 2 μέτρων, χαρίζοντας ζωντάνια στους εσωτερικούς χώρους. Ευδοκιμεί σε κανονική προς ψυχρή θερμοκρασία δωματίου, αγαπάει το υγρό χώμα και τις μεσαίες προς χαμηλές συνθήκες φωτισμού.

shutterstock_379313428Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης (Peace Lily)

Το σπαθίφυλλο έχει υπέροχα λευκά κρίνα και εντυπωσιακά σκούρα πράσινα φύλλα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι μεγαλώνει πάρα πολύ γρήγορα. Ευδοκιμεί σε συνθήκες ξηρού κλίματος και χαμηλού φωτισμού, γι΄αυτό είναι ιδανικό για σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους. Αγαπάει το υγρό χώμα στις γλάστρες και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 30 βαθμούς Κελσίου.

shutterstock_208145578Σανσεβέρια (Snake Plant)

Γνωστή και ως φυτό-φίδι, εξαιτίας του πρωτότυπου σχήματος των φύλλων της, η Σανσεβέρια έχει μικρά λευκά λουλούδια που ανθίζουν σπάνια. Ευδοκιμεί σε κάθε συνθήκη φωτισμού, σε μέση θερμοκρασία δωματίου και αγαπάει την ξηρή ατμόσφαιρα και το στεγνό χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα.

shutterstock_452951944Φίκος βενιαμίν (Ficus)

Τα λαμπερά φύλλα του φίκου βενιαμίν προσθέτουν ζωντάνια και τροπική αίσθηση σε κάθε εσωτερικό χώρο. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες συνθήκες, σε μέση θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ ανθεκτικό στην αφυδάτωση.

shutterstock_353513333Φυλλόδεντρο (Heart-Leaf Philodendron)

Ένα αναρριχητικό φυτό, με σκούρα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που προσθέτει ενδιαφέρον σε βιβλιοθήκες και ράφια. Ευδοκιμεί σε κάθε συνθήκη φωτισμού, όμως προτιμά την έμμεση έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και τη μέση θερμοκρασία δωματίου.

shutterstock_306639926Πεπερόμια (Peperomia)

Τα φυτά αυτής της κατηγορίας είναι δημοφιλή για την πρωτότυπη υφή στα φύλλα τους, αλλά και για τις περιορισμένες απαιτήσεις φροντίδας. Προτιμούν τη μέση θερμοκρασία δωματίου, τον χαμηλό φωτισμό και το ξηρό χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα.

shutterstock_247734601Τριφύλλι (Shamrock Plant)

Το τριφύλλι είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με πράσινα τρίφυλλα φύλλα, όμορφα λευκά άνθη και εντυπωσιακά κλαδιά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες συνθήκες έμμεσου φωτισμού. Θέλει αραιό πότισμα.

shutterstock_450076096Fiddle-Leaf Fig

Μια πραγματικά εντυπωσιακή ποικιλία φίκου, με πλατιά σκουρόχρωμα πράσινα φύλλα, που έχουν σχήμα φύλλων συκιάς. Ευδοκιμεί σε συνθήκες μέτριου ή καλού φωτισμού, το χώμα του χρειάζεται να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα και προτιμά μέση θερμοκρασία δωματίου.

shutterstock_245351053Φοίνικας Αρέκα (Areca Palm)

Ένα φοινικοειδές τροπικό φυτό, που φτάνει μέχρι και τα 2 μέτρα ύψος, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας που θα το φιλοξενήσει. Προτιμά τον έμμεσο φωτισμό και χρειάζεται αραιό πότισμα.

About the author

MyCare

Leave a Comment