Δίαιτα Διατροφή

10 μικρές αλλαγές στην διατροφή μας για να είμαστε πάντα αδύνατοι

Όπως είναι πλέον γνωστό, οι δίαιτες δεν λειτουργούν, και ειδικά αυτές που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα σε λίγο χρόνο. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί σε δεκάδες έρευνες, οι απανωτές δίατες είναι επικίνδυνες, γιατί καταλήγουμε να παχαίνουμε ακόμα περισσότερο μετά από κάθε μία. Έτσι, μπορούμε εύκολα να χάσουμε τον έλεγχο του βάρους μας.

Υπάρχουν όμως μερικές μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές βάρος σε βάθος χρόνου. Ποιές είναι αυτές;

1.Να τρώμε πιο συχνά. Όταν τρώμε κάτι κάθε 3 ώρες, είναι απίθανο να φάμε πολύ άρα ελέγχουμε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Τα συχνά γεύματα θα μάς ‘κρατήσουν’ για όλη τη μέρα, θα διασφαλίσουν ότι ο μεταβολισμός μας λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, και θα μάς βοηθήσουν να καίμε περισσότερες θερμίδες. Όταν δεν τρώμε, δεν καίμε θερμίδες – ο οργανισμός μας κάνει ‘οικονομία’ για μία δύσκολη μέρα.

2.Να προσέχουμε τις μερίδες των υδατανθράκων που τρώμε. Η συνιστώμενη μερίδα για φαγητά όπως τα ζυμαρικά, η πίτσα, το ψωμί, ή το ρύζι, είναι 1/3 – 1/2 φλυτζάνι. Καλό είναι να τρώμε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με κάτι άλλο, όπως πρωτεΐνες ή/και λίπη ώστε η απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας να γίνεται πιο αργά και ομαλά.

3.Να έχουμε πάντα πάνω μας ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, είναι πεντανόστιμα, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μπορούν να μάς χορτάσουν για κάποια ώρα μέχρι το επόμενό μας γεύμα. Μία χούφτα 1-2 φορές την ημέρα είναι το τέλειο σνακ.

4.Να τρώμε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. Οι πρωτεΐνες θα ισορροπήσουν τη διατροφή μας, θα μετριάσουν την επίδραση των υδατανθράκων στον οργανισμό μας και θα μάς βοηθήσουν να είμαστε πάντα αδύνατοι. Δεν είναι απαραίτητο οι πρωτεΐνες να είναι ζωικές, πρωτεΐνες υπάρχουν και σε πολλά λαχανικά, όσπρια αλλά και κάποια δημητριακά, όπως η κινόα.

5.Να επιλέγουμε φυσικές τροφές. Όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο πιο εύκολο είναι να είμαστε πάντα αδύνατοι αλλά και υγιείς. Αν ένα τρόφιμο αναγράφει στη συσκευασία του πάνω από 5 συστατικά, είναι πιθανό να είναι παχυντικό και βλαβερό.

6.Να ξεχάσουμε τα αναψυκτικά. Ειδικά όσα έχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά (φυσικά ή τεχνητά). Αν μάς αρέσει το ανθρακικό, μπορούμε να περιοριστούμε σε ανθρακούχο νερό, σόδα, ή άλλα ανάλογα ποτά.

7.Να καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο. Το πολύ έως 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα θεωρείται πλέον ασφαλές για άνδρες και γυναίκες δεδομένου ότι καταναλώνεται διάσπαρτα μέσα στην εβδομάδα. Ένα μπουκάλι κρασί 13,5% βαθμών έχει 10 μονάδες.

8.Να μην τρώμε όταν δεν πεινάμε. Μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά έχει καταλήξει να είναι ο κανόνας στη διατροφή των περισσότερων από εμάς.

9.Να πίνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε 2 ώρες. Αυτό θα μάς εξασφαλίσει την συνιστώμενη ποσότητα νερού που είναι περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Εκτός του ότι το νερό μάς βοηθάει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, μειώνει τις λιγούρες, μιας και συχνά όταν νομίζουμε ότι πεινάμε, στην πραγματικότητα διψάμε. Ακόμα και αν πεινάμε όμως, θα μάς βοηθήσει να ξεχάσουμε προσωρινά την πείνα μας. Ένα ποτήρι νερό = 226 ml.

10.Να τρώμε πάντα κάτι που αξίζει να το φάμε. Αν για παράδειγμα αποφεύγουμε τα γλυκά και βρεθούμε μπροστά σε ένα υπέροχο κομμάτι σοκολατίνας ή ένα ψημένο στην εντέλεια, μοσχοβολιστό κρουασάν βουτύρου, αξίζει να το φάμε. Εκτός της απόλαυσης που θα μάς προσφέρει, θα μάς ανεβάσει ψυχολογικά και θα μάς βοηθήσει να αποφύγουμε τρόφιμα που είναι βλαβερά για το βάρος μας και για την υγεία μας.

 

 

 

 

 

About the author

MyCare

Leave a Comment