Ψυχολογία

8 τρόποι για να ξεφύγουμε από το μπλα μπλα και να αποκτήσουμε πάλι έμπνευση

Ανάγνωση σε 2′

Είτε πρόκειται για τετριμμένα θέματα και καταστάσεις ή για μία γενικότερη αίσθηση ότι η ζωή μας θα μπορούσε να τονωθεί σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν φορές που ο καθένας μας θα μπορούσε να ευνοηθεί από λίγη παραπάνω έμπνευση.

Όταν δυσκολευόμασστε να βρούμε κίνητρα και δεν έχουμε ιδέα από πού να ξεκινήσουμε, ακόμα και η γεμάτη δραστηριότητες καθημερινότητά μας μπορεί να μην είναι αρκετή για να μάς ξυπνήσει από την απάθειά μας.

shutterstock_454802944

 

Οι έρευνες μίας ομάδας ψυχολόγων που έχουν μελετήσει στοχευμένα την ανθρώπινη έμπνευση, μάς αποκαλύπτουν μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την δημιουργικότητά μας.

Ας δούμε ποιοί είναι αυτοί:

  1. Να μην τα παρατάμε όταν βλέπουμε πως δεν έχουμε έμπνευση: Είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε τέλμα, ότι δεν είμαστε καθόλου ταλαντούχοι ή δραστήριοι. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να ξεφύγουμε εύκολα από το τέλμα.
  2. Να αποδεχτούμε ότι όχι μόνο είναι αποδεκτό, αλλά και επιθυμητό να αναζητάμε έμπνευση από άλλες πηγές και άτομα: Οι ιδέες και τα πιστεύω κάποιων άλλων ατόμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παρακάτω και να εξελιχθούμε.
  3. Να κάνουμε ένα πνευματικό διάλειμμα για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξαναβρεί τη συγκέντρωσή του: Το να σκαλίσουμε λίγο μέσα στον δικό μας πνευματικό κόσμο και στο πως σκεφτόμαστε, μπορεί να είναι μια αναπάντεχη πηγή έμπνευσης.
  4. Να χρησιμοποιήσουμε τον αυθορμητισμό προς όφελός μας: Αν δεν μάς έρχονται ιδέες σχετικά αυθόρμητα, σε σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές στιγμές στη ζωή μας, και πάλι, το να κάνουμε ένα πνευματικό διάλειμμα μπορεί να μάς δώσει την νέα οπτική που χρειαζόμαστε για να δούμε τα πράγματα από διαφορετικό πρίσμα.
  5. Να εκτεθούμε σε κάτι καινούριο: Μπορεί κυριολεκτικά να έχουμε στερέψει από ιδέες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε κουραστεί να μαγειρεύουμε τα ίδια γεύματα κάθε εβδομάδα. Αν μάς αρέσει η μαγειρική, με το να ανανεώσουμε το μπλοκ των συνταγών μας θα εκτεθούμε σε νέες ιδέες που ξεφεύγουν κατά πολύ από το συνηθισμένο.
  6. Να συνεργαστούμε ομαδικά με άλλους: Η συνεργασία με άλλους οπουδήποτε, είτε στη δουλειά είτε στον προσωπικό μας χρόνο, σημαίνει ότι συναναστρεφόμαστε και συνεργαζόμαστε με άλλους ανθρώπους σαν και εμάς, που και αυτοί ψάχνουν για νέες πηγές έμπνευσης. Μαζί, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ανταλλάσσουμε μεταξύ μας πολύ πιο δημιουργικές και ευφάνταστες ιδέες από αυτές που θα είχαμε σκεφτεί μόνοι μας.
  7. Να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρχουν πολλές στιγμές στην ζωή μας που απλώς δεν θα έχουμε έμπνευση: Είναι αποδεκτό να περνάμε κάποιες από τις μέρες μας ανέμελα, χαζεύοντας στο Internet, ή απλώς χαλαρώνοντας. Μπορεί ο καιρός έξω να είναι κρύος και μουντός, ή να έχει υπερβολική ζέστη για να μπορούμε να κινηθούμε. Ένα περιστασιακό ρεπό δεν θα μας αποσπάσει από το να πετύχουμε τους στόχους μας.
  8. Να σπάσουμε την έμπνευσή μας σε κομμάτια που μπορούμε να διαχειριστούμε: Μπορεί να μην βρούμε αυτή την μία και μοναδική ιδέα, αλλά μπορεί να έχουμε μικρά γκρουπάκια ιδεών πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε κάτι μεγάλο.

shutterstock_406898341

 

Παραπομπές

Krauss, Susan Whitbourne Ph.D. PsychologyToday – ‘Eight Ways to Get Over the Blahs, and Get Yourself Inspired.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.