οικογένεια Ψυχολογία

7 τρόποι για να αντιμετωπίσει το παιδί σας τον εκφοβισμό (bullying)

Ανάγνωση σε 3′

Η εκφοβιστική συμπεριφορά δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο εκφοβισμός συχνά κάνει τα παιδιά να αισθάνονται αβοήθητα, ευάλωτα και μπερδεμένα. Κατά συνέπεια, όταν τα παιδιά εκφοβίζονται συχνά είναι τόσο συγκλονισμένα από τον εκφοβισμό που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αλλά αυτή η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη ανταπόκρισης μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε περισσότερο εκφοβισμό.

Πώς μπορεί το παιδί σας να σταματήσει να μαστίζεται από τον εκφοβισμό

Για να μην παρενοχλούνται τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν αντιμετωπίσουν έναν εκφοβισμό. Εκτός από την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής τους και τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, χρειάζονται επίσης πρακτικά εργαλεία για το πώς να χειριστούν τις καταστάσεις εκφοβισμού. Ακολουθούν επτά ιδέες που μπορεί να υλοποιήσει κάθε παιδί.

  1. Αγνόησε τον εκφοβιστή. Η μη αντίδραση όταν κάποιος λέει ή κάνει κάτι ενοχλητικό είναι συχνά η πιο αποτελεσματική απάντηση στον εκφοβισμό. Οι περισσότεροι θύτες αναζητούν κάποια αντίδραση. Θέλουν το στόχο να θυμώσει ή να κλάψει. Και αν το παιδί σας έχει συναισθηματική απάντηση στην εκφοβιστική συμπεριφορά, αυτή συχνά συνεχίζεται και μπορεί να κλιμακωθεί. Αντίθετα, αν το παιδί σας συνεχίζει να περπατάει με το κεφάλι του ψηλά κάθε φορά που κάποιος ασχολείται με το να το αποκαλεί διάφορα ονόματα ή οποιοδήποτε άλλο είδος εκφοβισμού, ο θύτης θα υποχωρήσει τελικά όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα λάβει κάποια απάντηση από το παιδί σας.
  2. Πες στον εκφοβιστή να σταματήσει. Και πάλι, οι εκφοβιστές συχνά δεν περιμένουν κάποιον να αντισταθεί σε αυτούς. Στην πραγματικότητα, συχνά στοχεύουν τα παιδιά που πιστεύουν ότι μπορούν να τα εκφοβίσουν. Ως αποτέλεσμα, το να πει στον εκφοβιστή να σταματήσει με μια δυνατή και σίγουρη φωνή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, οι εκφοβιστές συχνά βασίζονται στην εξεύρεση θύματος που δεν θα πει τίποτα. Αλλά αν το παιδί σας βεβαιωθεί ότι ο εκφοβιστής ξέρει ότι δεν μπορεί να ‘πατήσει’ πάνω του, είναι πιο πιθανό να σταματήσει αυτό που κάνει.
  3. Κάνε ένα αστείο ή συμφώνησε με τον εκφοβιστή. Μερικά παιδιά έχουν χιούμορ από φυσικού τους και το βρίσκουν εύκολο να το χρησιμοποιήσουν ενάντια στον εκφοβιστή. Όταν τα παιδιά είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, αυτό αποδεικνύει ότι είναι σίγουροι για το ποιοι είναι και δεν τους ενοχλεί αν άλλοι άνθρωποι επισημαίνουν τις ατέλειές τους. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά αρκετά ασφαλείς για να γελάσουν μαζί με τον εκφοβιστή. Όταν το παιδί σας γελάει μαζί με τον εκφοβιστή, εξουδετερώνει κάθε δύναμη που ο εκφοβιστής πίστευε ότι είχε πάνω στο παιδί σας και οι μέθοδοι εκφοβισμού του γίνονται αναποτελεσματικές.
  4. Απέφυγε σημεία που προσφέρονται για εκφοβισμό. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός είναι να το παιδί σας να αποφύγει τα μέρη όπου αυτός πραγματοποιείται πιο εύκολα. Αυτά τα τυπικά σημεία εκφοβισμού περιλαμβάνουν περιοχές όπως οι απομακρυσμένες γωνιές της παιδικής χαράς, κενούς διαδρόμους, μπάνια, ντουλάπια και το πίσω μέρος του λεωφορείου. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα σημεία και ότι τα αποφεύγει ή είναι πάντα μαζί με έναν φίλο όταν μπορεί. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον εκφοβισμό είναι να αποφύγετε να συναντήσετε τον εκφοβιστή.
  5. Μείνε με τους φίλους σου. Οι εκφοβιστές συνήθως αναζητούν παιδιά που είναι μόνα ή κοινωνικά απομονωμένοι. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι η παρέα με φίλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψει τον εκφοβισμό. Αν το παιδί σας παλεύει με κοινωνικές δεξιότητες ή έχει λίγους φίλους, αναλάβετε δράση και βοηθήσετε το να αναπτύξει φιλίες. Έχοντας μια και μόνο υγιή φιλία μπορεί να οπλιστεί αποτελεσματικά απέναντι στον εκφοβισμό.
  6. Μάθε πώς να βγεις από μια κατάσταση εκφοβισμού. Συζητήστε με το παιδί σας για τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στους εκφοβιστές, ειδικά εάν ο εκφοβισμός γίνεται με φυσική βία. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει να βρίσκει την έξοδο διαφυγής και να τη χρησιμοποιεί όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη δημιουργία θορύβου, την προσέλκυση προσοχής και τη γνώση του τρόπου αποτροπής κάθε είδους σωματικής επιθετικότητας. Το παιδί σας δεν χρειάζεται να “πολεμήσει” τον εκφοβιστή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Απλά πρέπει να γνωρίζει πώς να αποφεύγει την κατάσταση και να ‘περνάει’ στην ασφάλεια.
  7. Ανέφερε τον εκφοβισμό σε έναν ενήλικα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει τον εκφοβισμό είναι να σας το αναφέρει. Χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων, ο εκφοβισμός συχνά θα συνεχιστεί ή θα κλιμακωθεί. Μιλήστε στα παιδιά σας για τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν λένε σε άλλους ότι είναι θύματα εκφοβισμού και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι καταλαβαίνετε τους φόβους τους. Τονίστε τους ότι, αν και χρειάζεται πολλή δύναμη και θάρρος για να αναφέρουν σε κάποιον τον εκφοβισμό που βιώνουν, είναι ο πιο έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του είδους κατάστασης. Προσέξτε επίσης να μην εμπλακείτε σε κατηγορίες ή να ασκήσετε κριτική στο παιδί σας που εκφοβίζεται από άλλους. Ο εκφοβισμός είναι μια επιλογή που γίνεται από τον εκφοβιστή και δεν είναι ποτέ ευθύνη του θύματος.

 

Παραπομπές

Gordon, Sherri – Verywellfamily.com – ‘7 Ways to Stand Up to Bullying.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.