Ανάγνωση σε 4′
Οι συνέπειες της λεκτικής βίας μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε πάσχει από κακοποίηση, προκαλώντας σοβαρές και μόνιμες βλάβες. Η λεκτική κατάχρηση στις σχέσεις αρχίζει αργά και στη συνέχεια συνήθως χειροτερεύει σταδιακά, με την κατάχρηση να χρησιμεύει ως καταλύτης για επικίνδυνες ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα. Μια καταχρηστική σχέση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, κυκλοθυμική διάθεση, μειωμένη αυτοεκτίμηση, λανθασμένα τοποθετημένες ενοχές, απομόνωση, μοναξιά και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Παρόλο που αυτές οι αρνητικές παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από την ίδια τη σχέση, δεν είναι γενικά μόνιμες και μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν πλήρως.
7 Συνέπειες της λεκτικής βίας
Κατάθλιψη – Η κατάθλιψη είναι μια λογική συνέπεια της λεκτικής βίας, ιδιαίτερα της παρατεταμένης βίας. Τα συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη θλίψη, την απελπισία, τα κενά συναισθήματα, προβλήματα στον ύπνο ή ακόμα και παρατεταμένο ύπνο. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας δυστυχισμένο όταν κάνετε πράγματα που κάποτε αγαπούσατε, ή να αισθάνεστε ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ καλύτερα. Η λεκτική κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη για το θύμα μετά από εβδομάδες, μήνες, ή ακόμα και χρόνια που αισθάνεται φθαρμένος από τον δράστη.
Κυκλοθυμική διάθεση – Οι μεταβολές της διάθεσης είναι μια αρκετά συνηθισμένη ψυχολογική παρενέργεια για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε τοξικές σχέσεις. Οι καταχρηστικές σχέσεις λειτουργούν σε κύκλους που συνεπάγονται περιόδους ‘μήνα του μέλιτος,’ στις οποίες όλοι αισθάνονται χαρούμενοι και ερωτευμένοι και στη συνέχεια μια συσσώρευση εντάσεων που οδηγεί σε ένα καταχρηστικό επεισόδιο και στη συνέχεια μια περίοδο τύψεων που καταλήγει πάλι στην φάση του ‘μήνα του μέλιτος.’ Φυσικά, όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να κάνουν ένα άτομο να αλλάζει διαθέσεις συνεχώς. Οι μεταβολές της διάθεσης μπορούν να είναι χαοτικές και να προκαλούν σύγχυση, κάνοντας ένα άτομο να αισθάνεται σαν να μην μπορεί να εμπιστευτεί τη δική του κρίση ή τα συναισθήματά του.
Χαμηλός αυτοσεβασμός – Τα θύματα της λεκτικής κακοποίησης, πιθανότατα έχουν αποκαλεστεί φοβερά ονόματα, τα έχουν μειώσει, τα έχουν υποβαθμίσει, τα έχουν κατηγορήσει για πράγματα στα οποία θεωρούν ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο, τους έχουν φωνάξει και εκφοβίσει με τρόπους που θα προκαλούσαν σημαντικό πλήγμα για την αυτοεκτίμηση κάποιου και την ικανότητά του να εκτιμά τον εαυτό του. Η αέναη υπερκριτική μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα κοπίδι πάγου, κόβοντας μέχρι να μην υπάρχει τίποτα άλλο παρά κομμάτια παντού. Το άγχος της κριτικής μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εκτελεί απλά καθήκοντα αποτελεσματικά και να το κάνει να πιστέψει ότι δεν έχει αξία.
Λανθασμένα τοποθετημένες ενοχές – Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί λεκτική κατάχρηση έχουν ακούσει ξανά και ξανά ότι ό,τι πάει στραβά – και εδώ εννοούμε τα πάντα – είναι όλα δικό τους λάθος. Το να σάς λέει επανειλημμένα ότι είστε υπαίτιοι και να κατηγορείστε για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη ζωή του συντρόφου σας, καθώς και η κακοποίηση που υποφέρετε, είναι στην αρχή φαινομενικά γελοία αλλά τελικά το θύμα τα αποδέχεται ως μία προφανή αλήθεια, όπως το ότι ο ουρανός είναι μπλε και το γρασίδι είναι πράσινο. Αυτή η λανθασμένα τοποθετημένη ενοχή πιθανότατα ξεκινά μέσα στα όρια της σχέσης, αλλά στη συνέχεια θα ξεσπάσει σε άλλους τομείς της ζωής του θύματος – σε άλλες σχέσεις, στη δουλειά του, σε δικές του κακοτυχίες ή τυχαίες κακοτυχίες του κοινωνικού του κύκλου κ.α.
Απομόνωση – Η λεκτική κατάχρηση στις σχέσεις συχνά οδηγεί σε αποξένωση από φίλους και οικογένεια, απομακρύνοντας το θύμα από τους αγαπημένους του ανθρώπους. Στην αρχή, μπορείτε συνειδητά να επιλέξετε να περνάτε όλο το χρόνο σας με το νέο σας σύντροφο επειδή είστε χαρούμενοι και ερωτευμένοι, στη συνέχεια μπορεί να αρχίσετε να απομακρύνεστε από κοινωνικές συναντήσεις επειδή ο σύντροφός σας δεν συμπαθεί κάποιους φίλους ή μέλη της οικογένειας, μέχρι που τελικά βρίσκετε τον εαυτό σας να αμύνεται ή να είναι αμήχανος μέσα στη σχέση που έχετε βρεθεί, και έτσι απομονώνεστε ηθελημένα. Η αυτοαπομόνωση είναι ένα προοδευτικό μοτίβο που ξεκινάει με την αγνόηση ενός τηλεφωνήματος ή μια χαμένη οικογενειακή εκδήλωση εδώ κι εκεί, αλλά έπειτα, μια μέρα συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε δει τη μαμά σας για μήνες και ο καλύτερος φίλος σας βρήκε έναν νέο καλύτερο φίλο.
Μοναξιά – Η μοναξιά είναι διαφορετική από την απομόνωση, επειδή ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται μοναξιά ακόμη και στην παρέα άλλων. Μοναξιά είναι όταν αισθάνεστε μόνοι, παρεξηγημένοι, άσχετοι, χωρίς φίλους ή αγάπη, χωρίς συντροφιά κ.λπ. Είναι απολύτως δυνατό να αισθάνεστε μοναξιά ενώ βρίσκεστε δίπλα στον σύντροφό σας ή ενώ κοιμάστε δίπλα του το βράδυ, επειδή η μοναξιά είναι ένα ψυχικό συναίσθημα και όχι μια φυσική κατάσταση. Η μοναξιά είναι μια κοινή συνέπεια της λεκτικής κατάχρησης επειδή το θύμα αισθάνεται ότι απορρίπτεται και απομακρύνεται από τον σύντροφό του, αλλά απομονώνεται και από φίλους και οικογένεια.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) – Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες είναι μια επικίνδυνη και λογική συνέπεια της λεκτικής κατάχρησης. Το να υποφέρετε από λεκτική κατάχρηση είναι εξαιρετικά τραυματικό. Το τραύμα από την λεκτική κακοποίηση μεταφέρεται σε νέες σχέσεις, ρομαντικές, πλατωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές, διότι το τραύμα προέρχεται από τα επακόλουθα ζητήματα επικοινωνίας, την αυτοαμφιβολία και τον φόβο της απόρριψης. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε μια έντονη συζήτηση, ή να είστε πραγματικά σκληροί με τον εαυτό σας για ένα μικρό παραστράτημα στην εργασία σας. Διαταραχές όπως το PTSD μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα, με αποτέλεσμα να νιώθετε διανοητικά ασταθής σε σχέση με τα πράγματα που νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι εντός του ελέγχου σας.
Αυτές οι επτά συνέπειες της λεκτικής κατάχρησης στις σχέσεις είναι καταστροφικές για την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να είναι δύσκολο να προχωρήσετε και να βρείτε ευτυχία όταν συνεχίζετε να μεταφέρετε αυτές τις αρνητικές παρενέργειες της τοξικής αγάπης στη ζωή σας. Τα καλά νέα είναι ότι καμία από αυτές τις συνέπειες της λεκτικής κατάχρησης δεν πρέπει να είναι μόνιμη. Με μια επένδυση στη δική σας πνευματική ευεξία, είτε μέσω της ψυχοθεραπείας, της ενημέρωσης πάνω στο θέμα, της προσέγγισης στενών φίλων και οικογένειας ή άλλων επιλογών για θεραπεία, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα επώδυνα συμπτώματα μιας σχέσης που έχει πάει στραβά.
Παραπομπές
Sullivan J., Emily Healthyplace.com – ‘7 Consequences of Verbal Abuse.’ Web.