Δίαιτα Διατροφή

7 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αντί για δίαιτα

1. Να τρώμε φυσικά τρόφιμα

Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουμε τρόφιμα στη μορφή που μάς τα προσφέρει η φύση: λαχανικά, φρούτα, αλλά και καλής ποιότητας κρέατα και ψάρια ανοιχτής θαλάσσης.

2. Να τρώμε υγιεινά λιπαρά

Αυτά περιλαμβάνουν το αβοκάντο, το λάδι καρύδας, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το βούτυρο από ζώα που βόσκουν ελεύθερα κ.ά. Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών βοηθά στην καύση του λίπους επιταχύνοντας τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, τα κύτταρα και το μυαλό μας τα έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν στον βέλτιστο βαθμό.

3. Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τους απλούς υδατάνθρακες

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά καθώς και τρόφιμα που αποτελούν απλούς υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά κ.ά. είναι ιδιαίτερα παχυντικά και χαμηλής θρεπτικής αξίας.

4. Να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μάς λείπουν

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, δυστυχώς δεν μάς βοηθούν να παίρνουμε τα απαραίτητα στοιχεία από τη διατροφή μας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είτε δεν προσλαμβάνουμε καν από το φαγητό μας, ή δεν απορροφώνται από τον οργανισμό μας.

5. Να έχουμε λιγότερο άγχος

Είναι πλέον γνωστή η σχέση του άγχους με το αυξημένο σωματικό βάρος. Το άγχος προκαλεί την έκκριση ορμονών που δρουν στον οργανισμό μας αποθηκεύοντας λίπος στους λιπώδεις ιστούς. Το χρόνιο άγχος προκαλεί χάος στον οργανισμό μας, τις ορμόνες μας και τελικά στο σωματικό μας βάρος.

6. Να κοιμόμαστε επαρκώς

Η στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, και συνδέεται με πολλά άλλα θέματα υγείας όπως η κατάθλιψη, ο πόνος και η φλεγμονή, οι καρδιακές παθήσεις, και ο διαβήτης. Ιδανικά, οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας για βέλτιστη υγεία. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ‘χαμένος’ ύπνος δεν αναπληρώνεται.

Για καλό ύπνο, συστήνεται να αποφεύγουμε την έκθεση σε τεχνητό φως από τα smartphones, τους υπολογιστές και τα tablets, την τηλεόραση, και άλλα ηλεκτρονικά πριν κοιμηθούμε.

7. Να κινούμαστε

Η άσκηση μπορεί να μην μας γλυτώνει από τις επιπτώσεις μία κακής διατροφής αλλά κάνει τα κύτταρα και τους μυς μας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, ώστε να μην μάς χρειάζεται τόση πολλή. Λιγότερη ινσουλίνη σημαίνει λιγότερο σωματικό λίπος, κάτι που ισχύει ειδικά για το επικίνδυνο λίπος γύρω από την κοιλιά.

Να θυμόμαστε ότι δεν είναι τόσο η άσκηση, όσο η κίνηση γενικότερα. Καλή άσκηση είναι και οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή κάποια άλλη δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση.

 

About the author

MyCare

Leave a Comment