οικογένεια

6 τρόποι που μπορούμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι με τα χρήματα που διαθέτουμε

Περισσότερο από μια δεκαετία ερευνών έχει δείξει πώς οι διαφορετικοί τύποι αγορών που κάνουμε επηρεάζουν την ευημερία μας, και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κατευθύνουμε τις δαπάνες μας σε μία πρακτική που αποσκοπεί κατευθείαν στην προσωπική ευτυχία μας. Το κλειδί, καθώς φαίνεται, είναι να δαπανούμε χρήματα με τρόπους που μας φέρνουν πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους.

  1. Να ξοδεύουμε χρήματα σε εμπειρίες αντί για αντικείμενα, όπως το να πάμε σε μία παράσταση ή να πιούμε καφέ με έναν φίλο
  2. Να ξοδεύουμε χρήματα σε εμπειρίες που βιώνουμε με άλλους ανθρώπους: έχει σημασία να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας
  3. Να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας για άλλους ανθρώπους, καθώς έτσι είμαστε πάντα πιο ικανοποιημένοι απ’ό,τι αν τα χρησιμοποιούσαμε για δικό μας όφελος
  4. Να δαπανούμε χρήματα στους σωστούς ανθρώπους. Όταν δαπανούμε χρήματα σε δικούς μας ανθρώπους, χαιρόμαστε με τη χαρά τους και είμαστε πιο ικανοποιημένοι απ’ό,τι όταν τα δαπανούμε για κάποιον απλό γνωστό. Αναλόγως, όταν δαπανούμε χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό, δεδομένου ότι θα δούμε το θετικό αποτέλεσμα που απέφερε η προσφορά μας, είμαστε πιο χαρούμενοι με την προσφορά μας.
  5. Να εκφράζουμε την προσωπικότητά μας μέσα από τις αγορές που κάνουμε. Πχ. αν είμαστε βιβλιόφιλοι, η αγορά ενός βιβλίου θα μάς κάνει πιο ευτυχισμένους απ’ό,τι η έξοδος σε ένα μπαρ. Για κάποιον άλλο, αυτό μπορεί να λειτουργεί ανάποδα.
  6. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τις δαπάνες μας. Όσο λιγότερο τις σκεφτόμαστε, τόσο πιο ήρεμοι και ικανοποιημένοι είμαστε.

Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ατελείωτους οικονομικούς πόρους για να είμαστε ευτυχισμένοι, αρκεί να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας για πράγματα που μάς χαροποιούν και συμβάλλουν στη συνολικότερη ικανοποίησή μας από τη ζωή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Παραπομπές

Newman, Kira M., Berkeley.edu. Web.

 

About the author

MyCare

Leave a Comment