Ανάγνωση σε 4′
Ένας καυγάς δεν μπορεί ποτέ να είναι διασκεδαστικός.
Είτε τσακώνεστε με το σύντροφό σας αλλά είτε και με φίλους, συναδέλφους ή συγγενείς, ένας καυγάς μπορεί να σας αφήσει δυσαρεστημένους αλλά και εξαντλημένους έως και αρκετές ημέρες μετά.
Περισσότερο συχνά από όσο νομίζετε, ένας τσακωμός είναι ικανός να σας καθυστερήσει από την επίτευξη των ίδιων των στόχων για τους οποίους διαπληκτιζόσασταν στην αρχή.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε επάνω σε νοσοκόμες, ανακάλυψε πως κάθε φορά που διαφωνούσαν για την θεραπεία ενός ασθενή ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε μια καλή απόφαση, με την προσοχή τους να αποσπάται από την δουλειά που είχαν να φέρουν εις πέρας, για χάρη της διαπροσωπικής σύγκρουσης.
Δεν έχουμε όμως πάντα μια καλή αίσθηση του πραγματικού λόγου για τον οποίο καταλήγουμε να τσακωνόμαστε. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας ωθεί στο σημείο της σύγκρουσης, τη στιγμή που ήδη ξέρουμε πως θα μας προκαλέσει δυσαρέσκεια; Γιατί μας αφήνει τόσο σκυθρωπούς έπειτα; Τα παρακάτω ευρήματα δανεισμένα από τον κόσμο της ψυχολογίας, μας προσφέρουν μερικές όχι και τόσο προφανείς απαντήσεις.
Εσείς (ή κάποιος που γνωρίζετε) διαθέτετε μεγάλη εξουσία, αλλά όχι και αρκετό σεβασμό
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αναλυτές εξετάζουν μια διαπροσωπική σύγκρουση, είναι αναλύοντας τις ίδιες τις καταστάσεις που προκαλούν αυτή τη σύγκρουση.
Μια σειρά ερευνών επάνω στον εργασιακό χώρο, ανακάλυψε πως οι άνθρωποι στους οποίους δίνεται μεγάλη εξουσία αλλά ταυτόχρονα ένα χαμηλό status, τείνουν να προκαλούν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό συγκρούσεων. Αρκεί να τους τοποθετήσετε σε ένα κοινό project με κάποιον άλλον, και σύντομα ξεκινά να γίνεται αντιληπτός ένας κύκλος προσβολών και απαντήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καυγά.
Εσείς (ή ο σύντροφός σας) δεν κοιμάστε αρκετά
Εάν έχετε διαβάσει έστω και λίγα για την επιστήμη του ύπνου, ήδη θα γνωρίζετε πως η έλλειψή του είναι ικανή να σας προκαλέσει μια πληθώρα αρνητικών παρενεργειών. Η έλλειψη ύπνου είναι επιβλαβής τόσο για την υγεία και τον εγκέφαλό σας, όσο και για την ικανότητά σας να φέρετε εις πέρας τα καθήκοντά σας.
Ο ύπνος, όμως, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και στους τσακωμούς, ακόμα και όταν αποκλείσετε άλλες συνηθισμένες αιτίες για αυτούς όπως είναι το άγχος και το stress. Μια έρευνα που μελέτησε ένα ζευγάρι στο εργαστήριο, ανακάλυψε πως ακόμα και όταν ο ένας από τους δύο είχε λάβει λιγότερο ύπνο, και οι δύο σύντροφοι ήταν περισσότερο πιθανό να φτάσουν σε διαπληκτισμό προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματά τους.
Επιστρατεύετε την λογική
Τι είναι αυτό που λένε συνήθως οι άνθρωποι όταν διαφωνούν με κάποιον που δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να συμβιβαστεί;
‘Δες το με τη λογική.’
Ωστόσο, αποδεικνύεται πως η «πολλή» λογική είναι περισσότερο ικανή να μας ωθήσει σε έναν διαπληκτισμό παρά να μας γλυτώσει από αυτόν.
Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι γίνονται όντως περισσότερο λογικοί κατά η διάρκεια ενός τσακωμού, λαμβάνοντας θέσεις από τις οποίες είναι πιο εύκολο για τους ίδιους να αμυνθούν και προσέχοντας ιδιαίτερα την κάθε επιλογή που θα κάνουν ή λέξη που θα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ή ίδια αυτή λογική είναι και εκείνη που τους δυσκολεύει περισσότερο στο να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό ή να αντιληφθούν τα σημεία όπου έχει δίκιο το άτομο που έχουν απέναντί τους. Χρησιμοποιούν όλες τους τις νοητικές δυνάμεις προκειμένου να αντικρούσουν τα επιχειρήματα της άλλης μεριάς, και καμία για να εξετάσουν ή να αντιληφθούν την πιθανή αξία αυτών των επιχειρημάτων.
Το μυαλό μας φαίνεται πως επιστρατεύει τη λογική και τη χρησιμοποιεί ως ένα όπλο και έναν τρόπο προκειμένου να «νικήσουμε» το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Η λογική σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μας καταστήσει ανίκανους να δούμε την αλήθεια που κρύβεται από πίσω.
Εμπλέκεστε προσωπικά
Το να είναι κάποιος αυτο-εμπλεκόμενος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πως θα πιάσει τον εαυτό του να νιώθει απαίσια μετά από έναν διαπληκτισμό και έναν συμβιβασμό.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 261 μαθητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, εξέτασε αναφορές που έκαναν οι μαθητές για συγκρούσεις και συμβιβασμούς που είχαν βιώσει με τους γονείς τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον αριθμό των φορών που οι μαθητές είχαν αναφέρει τη λέξη «εμείς», ως μια μονάδα μέτρησης για να καθορίσουν το δείγμα των μαθητών που αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τους γονείς τους ως ένα σύνολο. Οι μαθητές, λοιπόν, που χρησιμοποιούσαν τη λέξη «εμείς» ήταν περισσότερο πιθανό να νιώσουν καλύτερα μετά από μια οικογενειακή σύγκρουση, σε αντίθεση με τους μαθητές που εμφανίζονταν περισσότερο αυτο-εμπλεκόμενοι.
Δεν είσαστε αρκετά ευγενικοί με τον εαυτό σας
Ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνηθίζουν να επιλύουν τα προβλήματά τους, αλλά και το πως αισθάνονται μετά από έναν καυγά, είναι η αυτοεκτίμηση. H τελευταία, περιλαμβάνει την ικανότητά σας να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να σέβεστε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουν να βάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες σε δεύτερη μοίρα όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης, φτάνοντας σε συμβιβασμούς που ικανοποιούν τις ανάγκες μόνο της άλλης πλευράς, αφήνοντας τους ίδιους δυστυχισμένους. Στην άλλη όψη του νομίσματος, οι άνθρωποι με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν να οδηγούνται σε καλύτερους συμβιβασμούς και με λιγότερη συναισθηματική φθορά.
Δεν είστε αυθεντικοί
Οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί συμβαίνουν. Ακόμα και αν προσπαθούσατε να αλλάξετε τον τρόπο που πορεύεστε στη ζωή, αλλά και να προσπαθείτε να είστε τέλεια εναρμονισμένοι τόσο με τις προσωπικές σας όσο και με τις ανάγκες των άλλων γύρω σας, σίγουρα θα πέσετε και σε ανθρώπους που δεν διατηρούν την ίδια φιλοσοφία. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν κάποιες φορές που θα χρειαστεί να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.
Ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις, είναι να μην νιώσετε ενοχές που διατηρήσατε την αυθεντικότητά σας μετά από έναν καυγά.
Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι εκείνοι που δεν νιώθουν την ανάγκη να καλύψουν ή να «καταπνίξουν» μέσα τους τα συναισθήματα και τα πιστεύω τους, είναι περισσότερο προστατευμένοι από την συναισθηματική φθορά των διαπροσωπικών συγκρούσεων. Μπορούν να περάσουν μέσα από έναν καυγά χωρίς να νιώθουν δυσαρεστημένοι έπειτα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που δεν νιώθουν πως οι πράξεις τους είναι αυθεντικές, τείνουν να νιώθουν άσχημα για ώρες ή ακόμη και μέρες μετά από το τέλος ενός διαπληκτισμού.
Παραπομπές
Letzter, Rafi. BusinessInsider.com – ‘6 unexpected psychological reasons people get into fights.’ Web.