οικογένεια Ψυχολογία

5 πιθανοί λόγοι που μπορεί να μην μένεις έγκυος

Ανάγνωση σε 4′

Συνεχίζετε να βλέπτε αρνητικά αποτελέσματα κάθε φορά που κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης; Ακολουθούν πέντε λόγοι που σαμποτάρουν τη γονιμότητα οι οποίοι ίσως είναι και οι λόγοι που δεν μένετε έγκυος.

Γνωρίζετε ήδη το πως πάει – όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, δεν μπορείτε να κάνετε βήμα χωρίς να δείτε τριγύρω σας φουσκωμένες κοιλίτσες, μωρουδιακά χαμόγελα και άλλα τέτοια. Κάθε φορά που ανοίγετε την τηλεόραση υπάρχει ένα γλυκό μωρό σε μια διαφήμιση πάνας που σάς καρφώνει με το βλέμμα του. Πάντα φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 4 χαρούμενα νεογέννητα σε καρότσια των σούπερ μάρκετ όταν πηγαίνετε για ψώνια.. όμως εσείς δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Είτε προσπαθείτε εδώ και μερικούς μήνες ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια οικογένεια σύντομα, έχετε μονίμως στο μυαλό σας… ένα μωρό. Μέχρι τώρα ίσως γνωρίζετε ότι για πολλούς από εμάς η εγκυμοσύνη δεν προκύπτει την πρώτη φορά που θα προσπαθήσουμε. Αλλά αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι υπάρχουν μύθοι γονιμότητας που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τις  πιθανότητές σας να συλλάβετε. Ακολουθεί ο τρόπος αντιμετώπισης πέντε πιθανών λόγων που δεν μένετε έγκυος.

1. Άγχος

Όταν αναφέρετε στους φίλους και στην οικογένεια ότι προσπαθείτε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακούσετε κάποιον να λέει: «Απλά χαλαρώστε και αυτό θα συμβεί». Το άγχος, καλό ή κακό, θα ενεργήσει πάνω σας τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Σύμφωνα με τον φυσικοπαθητικό Via Bitidis, συν-διευθυντή της Naturopathic Clinic του Βόρειου Τορόντο, η ισορροπία και η ηρεμία είναι ένα κρίσιμο μέρος της προσπάθειας για σύλληψη. “Όταν είστε φορτισμένοι, το ενδοκρινικό σας σύστημα βάλλεται. Το σώμα σας δεν πρόκειται να πει, «Εντάξει, ας μείνουμε έγκυος». Το να μάθουμε να λέμε όχι και το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας είναι σημαντικό για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες για σύλληψη“. Η Megan Karnis, διευθύντρια της ONE Clinic Γονιμότητας στο Burlington, Ont., δηλώνει: “Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να σταματήσουν την εργασία τους. Από την εμπειρία μου, αυτό δεν βοηθά, επειδή κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να μείνει έγκυος εκείνη ακριβώς την εποχή και τότε το άγχος του να μείνει έγκυος είναι πολύ πιο αυξημένο», λέει. Αντί να αλλάξετε εντελώς την καθημερινή σας ρουτίνα, η γιατρός συστήνει συμβουλευτική, καλλιτεχνική ενασχόληση, διαλογισμό και άσκηση για τη μείωση των επιπέδων άγχους.

2. Η στέρηση του ύπνου

Γνωρίζετε ήδη ότι το να κοιμηθείτε με ησυχία ένα βράδυ κάνει την επόμενη μέρα στη δουλειά πολύ πιο υποφερτή, αλλά εδώ είναι και ένας άλλος λόγος για να πέσετε για ύπνο νωρίς. Η στέρηση του ύπνου δημιουργεί άγχος στο σώμα και όταν είστε κουρασμένοι, δεν λειτουργείτε στο φουλ των δυνατοτήτων σας. “Για τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται αρκετά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι κάπως ασθενές και είναι πιθανότερο να κολλήσουν λοιμώξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τον αναπαραγωγικό κύκλο“, λέει η Karnis. “Αυτό ισχύει και για τους άνδρες. Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πυρετό και η υπερβολική θερμότητα μπορεί να βλάψει προσωρινά το σπέρμα », λέει. “Οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά μπορούν επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται ανήσυχες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαμένες περιόδους ή διαταραχή στον κύκλο τους.” Το να διατηρείστε υγιής είναι εδώ το ζητούμενο, γι’αυτό φροντίστε να ακούτε το σώμα σας αλλά κυρίως, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να ξεκουραστεί.

 

3. Θέματα βάρους

Μια γυναίκα που είναι λιποβαρής ή υπέρβαρη μπορεί να έχει δυσκολία να συλλάβει. “Σε ένα υποσιτισμένο σώμα μπορεί να μην γίνεται η ωορρηξία σωστά“, λέει ο Bitidis. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό βάρος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη γονιμότητα. «Το να υπερβείτε το ιδανικό σας βάρος μειώνει την πιθανότητα να μείνετε έγκυος ακόμη και αν έχετε ωορρηξία τακτικά», λέει η Karnis. “Όσο πιο πολύ υπερβαίνετε το 25 στον Δείκτη Μάζας Σώματος, τόσο το χειρότερο.” Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η ανάπτυξη μιας λογικής ρουτίνας άσκησης θα κάνει θαύματα για το μυαλό και το σώμα σας “, προσθέτει ο Bitidis.

4. Σύγχυση γύρω από τον κύκλο σας

“Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τους κύκλους τους”, λέει ο Bitidis. Οι περισσότεροι από εμάς διδάχτηκαν τον τυπικό κύκλο 28 ημερών που είναι ο πιο συνήθης, αλλά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και οι κύκλοι διαφέρουν σε μήκος. “Το σημαντικότερο πράγμα είναι το timing,” λέει η Karnis. “Διδάσκουμε τις γυναίκες ότι η ωορρηξία είναι δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο. Οι περισσότερες πιστεύουν ότι είναι δύο εβδομάδες μετά, αλλά αυτό είναι μόνο εάν έχετε έναν κύκλο τεσσάρων εβδομάδων », λέει. Θα έχετε καλύτερη τύχη να συλλάβετε εάν παρακολουθείτε την ωορρηξία σας και αρχίσετε να κάνετε σεξ στην κατάλληλη στιγμή. “Διδάσκουμε επίσης το κοινό για τον κύκλο ζωής των σπερματοζωαρίων – τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για τρεις μέρες στον τράχηλο, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ την ημέρα της ωορρηξίας, θα μπορούσε να είναι η προηγούμενη ή η επόμενη μέρα. Διαπιστώνουμε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το λιπαντικό μειώνει την κινητικότητα και τη μεταφορά του σπέρματος, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λιπαντικό όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος », λέει η Karnis.

5. Biofeedback

“Η διατήρηση μιας θετικής στάσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Υπάρχει μια τεράστια σύνδεση νου-σώματος. Προσπαθήστε να μην ακούτε τις αρνητικές ιστορίες γύρω σας και προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί “, συμβουλεύει ο Bitidis. Η προετοιμασία για εγκυμοσύνη μέχρι και ένα έτος εκ των προτέρων μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια οικογένεια στο εγγύς μέλλον, έτσι μπορείτε να εστιάσετε στην πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σας για να υποδεχτείτε το νέο μωρό. Εάν προσπαθείτε τώρα, θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος – οι εμπειρογνώμονες λένε μέχρι και έναν χρόνο – για να συλλάβετε. Αν ανησυχείτε ότι έχει ήδη πάρει πολύ καιρό, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας σχετικά με τις επιλογές σας για συμβουλευτική γονιμότητας και άλλες λύσεις.

Παραπομπές

Dupuis, Katie – Todaysparent.com – ‘5 reasons why you’re not getting pregnant’. Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.