υγεία

10 tips για να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια

Ανάγνωση σε 1,5′

Όταν ψωνίζετε για παπούτσια, καλό είναι να μην σκέφτεστε μόνο το τί προστάζει η μόδα – θα θελήσετε επίσης να εξετάσετε τη λειτουργικότητά τους ώστε να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι άνετα, να αερίζονται καλά και το πόδι σας να έχει τον χώρο που χρειάζεται. Αυτές οι 10 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια:

  1. Ζωγραφίστε το ίχνος του ποδιού σας σε ένα χαρτί και πάρτε το μαζί σας. Τοποθετήστε οποιοδήποτε παπούτσι που νομίζετε ότι μπορείτε να αγοράσετε πάνω στο χαρτί. Αν το παπούτσι είναι στενότερο ή μικρότερο από το ίχνος, μην δοκιμάσετε καν το παπούτσι.
  2. Ψωνίστε κατά προτίμηση το απόγευμα – το πόδι σας διογκώνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Φορέστε τον ίδιο τύπο κάλτσας στο κατάστημα που σκοπεύετε να φορέσετε με τα παπούτσια.
  4. Ζητήστε από τον/την πωλητή/τρια να μετρήσει και τα δύο σας πόδια – και να τα μετράτε κάθε φορά που αγοράζετε νέα παπούτσια. Τα πόδια αλλάζουν με την ηλικία, συχνά αυξάνονται σε μέγεθος και γίνονται πιο φαρδιά. Αν το ένα πόδι είναι μεγαλύτερο από το άλλο, αγοράστε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι. Εννοείτε ότι πρέπει να δοκιμάσετε και τα δύο παπούτσια.
  5. Δοκιμάστε τα παπούτσια. Πιέστε απαλά στην κορυφή του παπουτσιού για να βεβαιωθείτε ότι έχετε περίπου ένα-ενάμιση εκακοστό χώρου ανάμεσα στο μακρύτερο δάκτυλο του ποδιού σας και στο τέλος του παπουτσιού. Αυτό παρέχει αρκετό χώρο για να κινείτε το πόδι σας προς τα εμπρός καθώς περπατάτε. Κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος.
  6. Περπατήστε με τα παπούτσια για να καθορίσετε το πώς τα αισθάνεστε. Υπάρχει αρκετός χώρος στις καμπύλες των ποδιών; Οι φτέρνες ταιριάζουν άνετα; πιέζονται; γλιστρούν; Μην θεωρήσετε ότι τα παπούτσια θα “ανοίξουν”. Βρείτε παπούτσια που ταιριάζουν τέλεια από την αρχή.
  7. Εμπιστευθείτε το δικό σας επίπεδο άνεσης και όχι το μέγεθος ή την περιγραφή ενός παπουτσιού. Τα μεγέθη ποικίλλουν μεταξύ των κατασκευαστών. Και δεν έχει σημασία πόσο άνετα μια διαφήμιση ισχυρίζεται ότι είναι τα παπούτσια, εσείς είστε ο μοναδικός κριτής.
  8. Δώστε προσοχή στο μήκος αλλά και στο πλάτος. Εάν οι καμπύλες του ποδιού σας αισθάνεστε ότι είναι συμπιεσμένες σε ένα συγκεκριμένο παπούτσι, ρωτήστε αν υπάρχει σε μεγαλύτερο μέγεθος. Το να αγοράσετε παπούτσια μεγαλύτερα κατά μισό νούμερο αλλά όχι πιο φαρδιά, δεν θα λύσει απαραίτητα το πρόβλημα.
  9. Νιώστε το εσωτερικό των παπουτσιών για να δείτε αν έχουν ετικέτες, ραφές ή άλλο υλικό που μπορεί να ερεθίσει το πόδι σας.
  10. Εξετάστε τις σόλες. Είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να παρέχουν προστασία από αιχμηρά αντικείμενα; Παρέχουν κάποια απορρόφηση κραδασμών; Προσέξτε πώς τις νιώθετε καθώς περπατάτε μέσα στο κατάστημα υποδημάτων. Προσπαθήστε να περπατήσετε σε σκληρές επιφάνειες καθώς και σε χαλιά για να δείτε πώς αισθάνεστε τα παπούτσια και στα δύο.

Παραπομπές

Harvard Medical School / Harvard Health Publishing. ’10 tips for finding the right shoes.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.