Διατροφή

Τροφές που θωρακίζουν τα παιδιά από τις ιώσεις

To Φθινόπωρο και ο Χειμώνας είναι οι εποχές που οι ιώσεις και τα κρυολογήματα είναι σε έξαρση. Εκτός από τις εναλλαγές της θερμοκρασίες που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τα κρυολογήματα, οι κλειστοί χώροι θεωρούνται «ιδανικοί» για τη μετάδοση του ιών από το ένα άτομο στο άλλο.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή, γιατί το αμυντικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως αλλά και γιατί καλούνται καθημερινά να συναναστραφούν με δεκάδες συμμαθητές και να «ανταλλάξουν» μικρόβια.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα του οργανισμού και να προλάβει τις ιώσεις. Αλλά ακόμα κι αν το παιδί έχει ήδη αρρωστήσει, η σωστή επιλογή τροφών μπορεί να  βοηθήσει έτσι ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερη ανάρρωση.

Ας δούμε, λοιπόν, τροφές που μπορούν να θωρακίσουν τους ευαίσθητους παιδικούς οργανισμούς:

Φρούτα

H βιταμίνη C είναι η πιο δημοφιλής τροφή για την ασπίδα του οργανισμού έναντι των ιώσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του. Παράλληλα τα  φρούτα ισχυροποιούν το αμυντικό σύστημα των παιδιών. Προτιμήστε να τους δίνετε ολόκληρα βιολογικά φρούτα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια διατροφική ρουτίνα που να τα περιλαμβάνει. Είναι καλό τα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία να θεωρούν τα φρούτα ως αναπόσπαστο κομμάτι τα διατροφής τους. Αν όμως για κάποιο λόγο, τα παιδιά δεν τα προτιμούν, οι φρεσκοστυμμένοι φυσικοί χυμοί είναι ένας άμεσος και εύκολος τρόπος για να προσλάβουν όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι όμως σημαντικό να καταναλωθούν αμέσως γιατί όσο παραμένουν χάνουν τις βιταμίνες τους.

Γιαούρτι

Τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι (και στο ξινόγαλα, αν και τα παιδιά δεν το προτιμούν) αποκαθιστούν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί καλύτερα  το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Προτιμήστε άσπρο γιαούρτι και εάν χρειάζεται προσθέστε εσείς τα επιπλέον συστατικά για να ενισχυθεί ή ξεγελαστεί η γεύση.

Ξηροί καρποί

Εφόσον βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν έχουν αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό και είναι στην κατάλληλη ηλικία για να τους μασήσουν σωστά, τότε προσθέστε τους στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα.

Μια χούφτα (8-10 κομμάτια) ξηροί καρποί προσφέρουν στον οργανισμό του παιδιού τα «θαυματουργά» ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και ενισχύουν το αμυντικό σύστημα μειώνοντας τις πιθανές φλεγμονές.  Επίσης, χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν, γεμίζουν τα παιδιά ενέργεια απαραίτητη και για να ανταπεξέλθουν στις  καθημερινές δραστηριότητες αλλά και για να «πολεμήσουν» τους ιούς. Ορισμένοι γονείς τους θεωρούν λίγο ακριβό προϊόν αλλά μπορείτε να τους βρείτε συχνά στις προσφορές στα φυλλάδια σούπερ μάρκετ.

Η κλασική κοτόσουπα

Εκτός από νόστιμη είναι και ιδιαίτερα υγιεινή. Ο ψευδάργυρος που διαθέτει ενισχύει  το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καταστροφή ιών και μικροβίων. Επίσης, προσφέρει στον οργανισμό του παιδιού την πολύτιμη  βιταμίνη Β12, η οποία ενισχύει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Τέλος προσφέρει ενυδάτωση, η οποία συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών τα οποία αυξάνονται όταν ο οργανισμός προσπαθεί να πολεμήσει τους ιούς.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.