ομορφιά

Parabens: οι χημικές ουσίες “περνούν” στην κυκλοφορία του αίματος

Ανάγνωση σε 3′

Τι είναι τα Parabens; Ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν αυτές τις ουσίες;

Τα Parabens είναι συνθετικά συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών προϊόντων. Τα συναντάμε συνήθως σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως είναι οι λοσιόν, τα σαμπουάν, οι οδοντόπαστες, τα τζελ και οι αφροί ξυρίσματος, τα λιπαντικά, αποσμητικά, προϊόντα για το μαύρισμα, αλλά και σε τοπικές δερματολογικές φαρμακευτικές αγωγές. Τα parabens χρησιμοποιούνται επίσης ως πρόσθετα τροφίμων.

Από τη “συντήρηση” μέχρι τη “βλάβη”

Η συζήτηση για τη “συντήρηση των καλλυντικών” άνοιξε περίπου τη δεκαετία του ’50, στην επιστημονική έρευνα και την κοσμετολογία. Θέματα, όπως η διατήρησή τους – τόσο κατά το διάστημα της αποθήκευσης, όσο και κατά το διάστημα της χρήσης τους από τον καταναλωτή – καθώς και ο κίνδυνος επιμόλυνσής τους από μικροργανισμούς, μπήκαν στο επιστημονικό μικροσκόπιο.

Η ύπαρξη αυτού του φθηνού συντηρητικού, λοιπόν, δεν είχε άλλο σκοπό ύπαρξης από το να εμποδίζει – αποτελεσματικά είναι η αλήθεια – τα βακτηρίδια και τους μύκητες να αναπτυχθούν, καταστρέφοντας τα προϊόντα.

Αρχικά οι επιστήμονες είχαν αποφανθεί ότι τα Parabens ήταν ασφαλείς – και μάλιστα χαμηλής τοξικότητας – ουσίες και γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν για πάρα πολλά χρόνια. Το μόνο που πίστευαν οι δερματολόγοι ότι μπορούσαν να προκαλέσουν, ήταν μια περιστασιακή και ακίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Σήμερα, όμως, μέσα από τις νέες γνώσεις που απέκτησαν οι ειδικοί, συστήνουν πλέον να αποφεύγουμε όλα τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το συνθετικό συντηρητικό.

Η επιστημονική έρευνα έφερε στο φως πολύ σοβαρές αποκαλύψεις: Τα parabens μιμούνται τα γυναικεία οιστρογόνα, οπότε – όταν απορροφώνται από τον οργανισμό – μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή των κανονικών ορμονών κι αυτό με τη σειρά του να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε την ύπαρξη σημαντικών συσσωρευμένων ποσοτήτων paraben, σε καρκινικούς όγκους στο μαστό. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα parabens απορροφήθηκαν μέσω του δέρματος, μετανάστευσαν στα κύτταρα του μαστού και τελικά προκάλεσαν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Όμως, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που κινδυνεύουν: Τα parabens έχουν επίσης ενοχοποιηθεί και για αναπαραγωγικές ανωμαλίες στους άνδρες, όπως για καρκίνο των όρχεων, ανωμαλίες του σπέρματος και διαταραχές του προστάτη.

Οι χημικές ουσίες “περνούν” στην κυκλοφορία του αίματος

Το δέρμα είναι ένας ζωντανός ιστός, ο οποίος καλύπτει και προστατεύει το σώμα, αλλά ταυτόχρονα επίσης, απορροφά κι όλες τις ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτό. Όταν χρησιμοποιούμε, λοιπόν, προϊόντα που κατασκευάζονται με χημικά συντηρητικά, τότε αυτά μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας.

Η τακτική χρήση αυτών των συνθετικών χημικών προϊόντων, επίσης, επηρεάζει αρνητικά και το περιβάλλον, με τον εξής πολύ απλό τρόπο: κάθε φορά που κάνουμε χρήση προϊόντων, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, αφρούς και τζελ ξυρίσματος κλπ. με parabens, οι ουσίες αυτές περνούν μέσω του νερού από τις αποχετεύσεις κι από εκεί στο ελεύθερο περιβάλλον.

Οι ποσότητες των parabens στα καλλυντικά δεν είναι μεγάλες, αλλά τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος είναι συνήθως καθημερινής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι η δράση τους επενεργεί σωρευτικά και σε βάθος χρόνου.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δεν είναι γνωστά όταν κάνουμε καθημερινή χρήση προϊόντων που περιέχουν parabens. Παρ΄όλα αυτά, τα προϊόντα γυναικείας ομορφιάς τα οποία παραμένουν για ώρες στο δέρμα (όπως είναι το make up, οι ενυδατικές κρέμες και οι λοσιόν) προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, εξαιτίας της μακράς διάρκειας έκθεσης του δέρματος σε αυτά, αλλά και της διείσδυσής τους στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιστροφή στη… φύση και στα καλλυντικά

Τα εναλλακτικά φυτικά και βιολογικά καλλυντικά προϊόντα, θεωρητικά δεν περιέχουν επικίνδυνα parabens. Η σύστασή τους βασίζεται σε φυτικές ουσίες, οι οποίες έχουν ιδιότητες αυτοσυντήρησης. Πολλά από αυτά τα συστατικά, μάλιστα, έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, τα φυσικά προϊόντα προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στο δέρμα, ενώ περιέχουν λιγότερα ή και καθόλου τεχνητά-χημικά συντηρητικά. Κάποια φυτικά συντηρητικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε φυσικά προϊόντα, είναι το εκχύλισμα σπόρων από γκρέιπφρουτ, η τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), η ρετινόλη (Βιταμίνη Α), το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), το σορβικό κάλιο, πολλά αιθέρια έλαια και κυρίως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου.

Μπορεί, λοιπόν, για πολλά χρόνια τα parabens να θεωρούνταν ασφαλή, σήμερα όμως οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή των προϊόντων που τα περιέχουν. Το δέρμα είναι διαπερατό, όπως λένε, και μπορεί να απορροφήσει τα συστατικά όλων των προϊόντων που εφαρμόζονται σε αυτό. Συστήνουν, λοιπόν, φυσικά προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος τα οποία περιέχουν εναλλακτικές μορφές συντηρητικών και δεν είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας φυσικά και βιολογικά προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος, χωρίς την προσθήκη των επικίνδυνων parabens είναι σημαντική επιλογή, – όχι μόνο ομορφιάς – αλλά κυρίως υγείας τόσο για το δέρμα και το πρόσωπο, όσο και για ολόκληρο τον οργανισμό.

Της Γιάννας Σουλάκη – Liberal.gr

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.