ταξίδια

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Το να προσφέρετε ένα ταξίδι στην μητέρα ή τον πατέρα σας, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που τους έχετε κάνει ποτέ. Το ταξίδι μπορεί να αφορά την επίσκεψη σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, μια μικρή περιπέτεια σε έναν άγνωστο προορισμό, μια κρουαζιέρα ή ακόμα και την επιστροφή στην πατρίδα μετά από πολλά χρόνια. Ίσως χρειαστεί να συνοδεύσετε τον ηλικιωμένο, ή αν αυτός μπορεί να διατηρήσει κάποια επίπεδα ανεξαρτησίας, μπορεί να ταξιδέψει και μόνος του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διασφαλίσετε πως όλα θα γίνουν με ασφάλεια και πως η εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη.

Κάντε έρευνα και προετοιμάστε το ταξίδι
Ανεξάρτητα από το αν ο ηλικιωμένος θα συνοδεύεται ή θα ταξιδεύει μόνος, ο προγραμματισμός, οι κρατήσεις και το πλάνο, είναι σίγουρα καλύτερο να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι την τελευταία στιγμή.  Εφόσον έχετε κατασταλάξει στον προορισμό και τις ημερομηνίες, πρέπει να κάνετε μια έρευνα σε βάθος για τον τρόπο ταξιδιού, είτε αυτός είναι με αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο, ή πλοίο. Είναι σημαντικό να βρείτε απευθείας πτήσεις προς τον τελικό προορισμό και συνολικά να εξασφαλίσετε τον μικρότερο δυνατό χρόνο διάρκειας του ταξιδιού, ανεξάρτητα του μέσου μεταφοράς. Επίσης πρέπει να διερευνήσετε ποιες αεροπορικές εταιρίες μπορούν να προσφέρουν ειδικές τιμές ή υπηρεσίες για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Ζητήστε ειδικές υπηρεσίες
Αιτηθείτε θέσης, που βρίσκεται σε σημεία τα οποία προορίζονται για ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Αν είναι απαραίτητο, ζητήστε επίσης και υπηρεσία μεταφοράς με αναπηρικό καροτσάκι στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση και την άφιξη στον προορισμό. Σε περίπτωση που περιλαμβάνεται γεύμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε για σχετικούς διατροφικούς περιορισμούς. Αν ο ηλικιωμένος ταξιδεύει μόνος, θα πρέπει να εξασφαλίσετε -πολύ πριν έρθει η ώρα της αναχώρησης-, πως θα υπάρχει ανθρώπινη βοήθεια και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας: από τη στιγμή που φτάνει στο αεροδρόμιο, μέχρι να συναντήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα που θα τον περιμένουν στον τελικό προορισμό.

Ετοιμάστε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα
Ανάλογα του προορισμού, είναι πιθανό ο ηλικιωμένος να χρειαστεί καινούργιο διαβατήριο, αν και για τους περισσότερους προορισμούς, ειδικά στην Ευρώπη, η αστυνομική ταυτότητα είναι αρκετή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσετε -αρκετά πριν την αναχώρηση- να έχετε διαθέσιμο το απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο. Ζητήστε αντίγραφα της συνταγογράφησης για τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ηλικιωμένος, καθώς και μια σύντομη δήλωση των ιατρικών καταστάσεων, τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίζει από τον οικογενειακό σας γιατρό. Προετοιμάστε επίσης το βιβλιάριο υγείας και όταν έχετε μαζέψει όλα τα παραπάνω, κάντε φωτοτυπίες όλων των εγγράφων. Ένα σετ των αντιγράφων θα βρίσκεται στη βαλίτσα του ηλικιωμένου, ένα στους οικείους του, στον τελικό προορισμό και ένα ακόμα θα διατηρηθεί στο σπίτι σας για κάθε ενδεχόμενο. Αν δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο, δώστε του ένα, αφού φροντίστε να μάθει πως να σας καλεί σε περίπτωση ανάγκης.

Να είστε πρακτικοί όταν πακετάρετε
Μην παραγεμίσετε τη βαλίτσα και συμπεριλάβετε τα απολύτως απαραίτητα. Μια μικρή μεγέθους βαλίτσα με ροδάκια για ευκολότερη μεταφορά και μια μικρότερη χειραποσκευή είναι η καλύτερη λύση. Κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη χρειαστεί να δώσετε τη βαλίτσα στο check-in, αλλά να έχετε τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμη μέσα στο αεροπλάνο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία κατά την άφιξη και να γλιτώσετε κόπο και χρόνο για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τις απαραίτητες ιατρικές συσκευές και βοηθήματα που απαιτούνται στην καθημερινότητα του ηλικιωμένου.

Σκεφτείτε την ασφάλεια και την άνεση
Αν ο άνθρωπός σας πρόκειται να επισκεφτεί κάποιο πολυσύχναστο ή κακόφημο μέρος με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και κλοπών, κάντε ότι περνάει από το χέρι σας για να τον προφυλάξετε. Αποφύγετε τις τσάντες στο χέρι, ασφαλίστε το πορτοφόλι και τα σημαντικά έγγραφα και δώστε του συμβουλές για να αποφύγει πιθανές κακοτοπιές. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη και χρονοβόρα, επενδύστε σε κάποιο μαξιλαράκι ταξιδίου, ενώ είναι σημαντικό να επιλέξετε τα πιο άνετα και πρακτικά ρούχα για το ταξίδι.

Συζητήστε το μαζί του
Κάντε από την πρώτη στιγμή μια κουβέντα με τον αγαπημένο σας άνθρωπο, προκειμένου να μάθετε τις ανάγκες και τις ευχές του για το ταξίδι. Καθορίστε αν επιθυμεί να  ταξιδέψει μόνος και αν είναι σε θέση να τα καταφέρει. Προσπαθήστε να μάθετε από τη συζήτηση, κάθε πιθανή πτυχή και παράμετρο, που μπορεί να επηρεάσει θετική ή αρνητικά το ταξίδι και προσπαθήστε να εξασφαλίσετε, πως τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά και ο ηλικιωμένος θα βιώσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Σκεφτείτε την κρουαζιέρα
Οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα γνωρίζουν σταθερά μεγάλη ανταπόκριση και αποτελούν ένα εξαιρετικό τρόπο ταξιδιού, τον οποίο μάλιστα συχνά προτιμούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι πλήρως προγραμματισμένες και οργανωμένες, διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό στη διάθεση των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και έχουν όλα τα φόντα να κυλήσουν ομαλά χωρίς άγχη και προβλήματα για κάθε ηλικιωμένο.

Βεβαιωθείτε πως οι οικείοι του είναι προετοιμασμένοι
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε την οικογένεια ή τους φίλους, που πιθανώς θα φιλοξενήσουν τον αγαπημένο σας άνθρωπο, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τη φροντίδα του και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί. Επιπρόσθετα κάντε σαφείς τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του, προτείνετε κάποια ενδιαφέροντα μέρη ή δραστηριότητες και εξασφαλίστε πως είναι προετοιμασμένοι για να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή παραμονή.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Leave a Comment