υγεία

Συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος καθώς μεγαλώνουμε!

Η καλή στάση του σώματος είναι το άλφα και το ωμέγα για τη διατήρηση μια νεανικής και ζωηρής σιλουέτας, καθώς τα χρόνια περνούν! Μια κακή στάση μας αδικεί πολύ, αφού μας κάνει να φαινόμαστε κουρασμένοι, χαμηλότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Στην κοινή μας συνείδηση, η πάροδος των χρόνων είναι συνυφασμένη με την επιδείνωση της στάσης του σώματος, σαν αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. Στην πραγματικότητα, αν εφαρμόσουμε απλές ασκήσεις και συμβουλές, θα πετύχουμε να κρατήσουμε όρθιο το κορμί μας σε κάθε ηλικία!

Η καθιστική ζωή, που στην εποχή μας αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο ζωής, μάλλον δεν είναι και πολύ ευνοϊκή για τις προσπάθειές μας να διατηρηθούμε ευθυτενείς. Οι ατελείωτες ώρες καθισμένοι μπροστά σε υπολογιστές και οθόνες, υπονομεύουν τη στάση του σώματός μας και το αντίδοτο είναι ένα: εξασφαλίζουμε χρόνο για μικρά ή μεγαλύτερα διαλείμματα για να κάνουμε στρέτσινγκ και ήπια άσκηση. Ακόμα και λίγα λεπτά απλής ορθοστασίας ή ένας σύντομος περίπατος, μπορούν να μας εξασφαλίσουν περισσότερα οφέλη από όσα φανταζόμαστε.

Αλλά ακόμα και όταν είμαστε υποχρεωμένοι να καθόμαστε πολλές ώρες σε ένα γραφείο, θα πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς μια πιο ευθυτενή, όρθια στάση. Αν έχουμε συνηθίσει διαφορετικά, τότε ίσως να χρειαστεί λίγη επιπλέον προσπάθεια στην αρχή. Ένα κολπάκι για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη, είναι να κολλήσουμε ένα χαρτάκι στην οθόνη του υπολογιστή, που θα μας υπενθυμίζει να κρατάμε την πλάτη μας όρθια.

Μια εύκολη άσκηση που θα μας βοηθήσει να “ξεμπλοκάρουμε” τους ώμους και την πλάτη μας, είναι η ακόλουθη: ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι και τοποθετούμε τα χέρια μας στο πλάι, έτσι ώστε να ενώνονται πάνω από το κεφάλι μας, με λυγισμένους τους αγκώνες. Ανεβοκατεβάζουμε τα χέρια σαν να “πετάμε” σχηματίζοντας τεταρτοκύκλια. Οι επαναλήψεις θα πρέπει να γίνονται αργά, για λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι πως σημείο κλειδί για μια σωστή στάση σώματος είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και των μυών του πυελικού εδάφους. Η yoga και οι pilates είναι μορφές άσκησης που μπορούν να εξασφαλίσουν την εκγύμναση των περιοχών αυτών. Ενδυναμώνοντας τον κορμό μας, θα έχουμε και πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι η συνολική βελτίωση των αθλητικών μας επιδόσεων και η απομάκρυνση του φαινομένου της ακράτειας.

Μετά την εμμηνόπαυση, στις γυναίκες παρατηρείται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη, σε σύγκριση με συνομήλικους άνδρες. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, είναι οι στοχευμένες ασκήσεις στους ραχιαίους, στους καμπτήρες του αυχένα, τους πυελικούς μύες και τους πλαϊνούς μήνες της μέσης. Το γυμναστήριο ή ένας personal trainer, θα μας βοηθήσει να κάνουμε σωστή και αποτελεσματική γυμναστική για τις περιοχές αυτές.

Όσων αφορά τη διατροφή μας, το ασβέστιο είναι το Α και το Ω για τα οστά μας. Οι μεγαλύτερες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο, το οποίο το βρίσκουμε σε τροφές όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, η βιταμίνη D ή αλλιώς η βιταμίνη “του ήλιου”, είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Στη χώρα μας, η ηλιοφάνεια εξασφαλίζει συνήθως την επάρκεια της στον οργανισμό μας, αφού η βιταμίνη D σχηματίζεται με την βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Αν όμως κάποιος αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να εξετάσει εναλλακτικά τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, αν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό του είναι χαμηλά.

Διάβασε επίσης: Μύθοι κι αλήθειες για τη γυμναστική στις μεγαλύτερες ηλικίες

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Leave a Comment