υγεία

Στις χρόνιες παθήσεις το 75% των συνολικών πόρων για την Υγεία

Ανάγνωση σε 2′

Εκτός πραγματικότητας βγάζει το σύστημα Υγείας η “επιδημία” των χρόνιων παθήσεων.Για την αντιμετώπισή τους δαπανώνται περισσότερο από το 75% των συνολικών πόρων για την Υγεία. Μόνο τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, τα χρόνια αναπνευστικά και οι κοινές μορφές καρκίνου προκαλούν τους τρεις στους πέντε θανάτους και απορροφούν τους μισούς πόρους Υγείας.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του συστήματος, το οποίο συγκροτήθηκε πριν από 30 χρόνια, όταν οι απαιτήσεις περίθαλψης ήταν εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε εκδήλωση της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική”, η οποία πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Στην “Πρωτοβουλία” μετέχουν εκπρόσωποι από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, με σκοπό την εξεύρεση προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, με το 40% να πάσχουν από περισσότερες από μία. Ασθενείς με περισσότερα από ένα χρόνια νοσήματα χρειάζονται ετησίως τουλάχιστον δέκα επισκέψεις στον γιατρό. Στην Ελλάδα, ανέχονται σε 2,3 εκατομμύρια άτομα και για την κάλυψη των αναγκών τους, απαιτούνται 7.500 γιατροί.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους από τη λειτουργία του συστήματος. Εκτιμάται ότι το 80% των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο 40% των κοινών καρκίνων.

Για να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά και αποδοτικά οι ανάγκες, απαιτείται η δημιουργία εξειδικευμένων δομών παροχής υπηρεσιών. Οι επιστήμονες προτείνουν – μεταξύ άλλων – τη δημιουργία ειδικών κέντρων χρονίων παθήσεων, το καθένα από τα οποία θα παρακολουθεί 5.000 έως 10.000 ασθενείς με το ίδιο βασικό χρόνιο νόσημα. Ο μεγάλος αριθμός των ασθενών – εξηγούν – είναι αναγκαίος, προκειμένου να μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες και να αυξάνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα κέντρα αυτά, θα στελεχώνονται από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με την κύρια πάθηση. Θα λειτουργούν ομαδικά, θα στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, θα διαθέτουν τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό και θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 μέρες τον χρόνο.

Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι επανεισαγωγές στα νοσοκομεία. Από τις 2,1 εκατομμύρια επανεισαγωγές χρονίων περιστατικών, οι 544.000 οφείλονται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Οι περισσότερες οφείλονται σε έλλειψη ικανοποιητικής παρακολούθησης μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ανάλογα κέντρα προτείνονται και για τα παιδιά, στα οποία θα μπορούν να παρέχονται παράλληλα υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείες. Κάθε κέντρο θα μπορεί να παρακολουθεί 10.000 έως 12.000 παιδιά και θα έχει την ευθύνη και για την εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών.

Άμεσης προτεραιότητας χαρακτηρίζεται και η ίδρυση ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε επιλεγμένα νοσοκομεία. Στο Λονδίνο, η συνένωση 32 μονάδων εγκεφαλικών σε οκτώ ειδικές μονάδες, επέφερε μείωση κατά 17% στη θνησιμότητα και κατά 7% στις μέρες νοσηλείας.

Έθνος

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.