υγεία

Πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία;

Ανάγνωση σε 1,5′

Τί είναι η ρεφλεξολογία

Ρεφλεξολογία είναι η εφαρμογή της κατάλληλης πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές στα πόδια, στα χέρια ή στα αυτιά. Οι ρεφλεξολόγοι πιστεύουν ότι αυτά τα αντανακλαστικά σημεία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος και ότι η πίεσή τους δημιουργεί πραγματικά οφέλη για την υγεία του ατόμου.

Για παράδειγμα, η ρεφλεξολογία θεωρεί ότι ένα συγκεκριμένο σημείο στο τόξο του ποδιού αντιστοιχεί στην ουροδόχο κύστη. Όταν ένας ρεφλεξολόγος χρησιμοποιεί αντίχειρες ή δάκτυλα για να ασκήσει την κατάλληλη πίεση σε αυτή την περιοχή, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Με ποιούς μηχανισμούς λειτουργεί;

Η ρεφλεξολογία στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε στη δεκαετία του 1890 από τον Sir Henry Head και τον Sir Charles Sherrington, ο οποίος άρχισε να δείχνει μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα ερέθισμα.

 

Σύμφωνα με τη θεωρία, η εφαρμογή πίεσης στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά από το ρεφλεξολόγο στέλνει ένα ήρεμο μήνυμα από τα περιφερικά νεύρα σε αυτά τα άκρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του σηματοδοτεί το σώμα να προσαρμόσει το επίπεδο έντασης. Αυτό αυξάνει τη συνολική χαλάρωση, φέρνει τα εσωτερικά όργανα και τα συστήματά τους σε κατάσταση βέλτιστης λειτουργίας και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος (που αυξάνει την οξυγόνωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και βελτιώνει την απέκκριση των περιττών ουσιών). Επιδρά θετικά στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.

Αν και η ρεφλεξολογία δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία ασθενειών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη χρησιμοποιούν ως συμπληρωμάτική για άλλες θεραπείες όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως άγχος, άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, πονοκεφάλους, νεφρική λειτουργία, χρόνιες παθήσεις, κ.ά.

Παραπομπές

University of Minnesota – Taking Charge of your Health and Wellbeing – ‘Reflexology,’ ‘How does Reflexology work?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.