κηπουρική

Πως ξεκινάμε την καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι μας;

Όσοι από εμάς είμαστε αρχάριοι μεν, αλλά φιλόδοξοι δε κηπουροί λαχανικών, υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι για τον σωστό αρχικό σχεδιασμό ενός λαχανόκηπου που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Ποιες είναι αυτές; Η επιλογή της τοποθεσίας, το μέγεθος της έκτασης καλλιέργειας, η επιλογή των λαχανικών, αλλά και πολλές άλλες συμβουλές. Για να δούμε τι θα πρέπει να προσέξουμε:

Επάρκεια ηλιακού φωτός στο σημείο που θα καλλιεργήσουμε. Τα λαχανικά χρειάζονται πολύ φως για να ευδοκιμήσουν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ανάγκη από τουλάχιστον 6 ώρες πλήρους έκθεσης στο ηλιακό φως καθημερινά, ή και περισσότερο αν γίνεται. Γι’ αυτό, φροντίζουμε η παράμετρος αυτή να ικανοποιείται πλήρως.

Το χώμα στο οποίο θα φυτέψουμε. Τα περισσότερα εδάφη αν εμπλουτιστούν με κοπριά, μπορούν να είναι κατάλληλα για καλλιέργεια. Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που χρειάζεται μια επιπλέον προσπάθεια. Για τα λαχανικά, το έδαφος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, αργιλώδες και καλά στραγγιζόμενο. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού για το ζήτημα της ποιότητας του εδάφους στον κήπο σας, πριν φυτέψετε τα λαχανικά σας.

Η επιλογή του σημείου. Το σημείο που θα καλλιεργήσουμε, είναι περισσότερο σημαντικό από ότι μπορεί να πιστεύουμε. Καλύτερα να απομακρυνθούμε από κάποιο δέντρο, το οποίο θα “κλέβει” τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα και που θα δημιουργεί ανεπιθύμητη σκιά. Επίσης, όσο πιο κοντά στο σπίτι τοποθετηθεί ο λαχανόκηπος, τόσο καλύτερα θα αποθαρρύνει τους περαστικούς και τα ζώα από κάποια παρέμβαση στη συγκομιδή μας.

Εξασφαλίζουμε άφθονο νερό. Τα λαχανικά χρειάζονται πολύ συχνό πότισμα και μεγάλες ποσότητες νερού. Αν ο λαχανόκηπός μας βρίσκεται μακριά από κάποια πηγή νερού, προμηθευόμαστε και τοποθετούμε τα ανάλογα σύνεργα, όπως για παράδειγμα ένα λάστιχο, ώστε να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη.

Προμηθευόμαστε τα βασικά εργαλεία. Για τη φύτευση θα χρειαστούμε μερικά εργαλεία κηπουρικής, όπως για παράδειγμα ένα φτυάρι, μια τσουγκράνα, μια σκαπάνη, ένα μικρό σκαλιστήρι και μια καρότσα. Αξίζει να διαθέσουμε λίγα χρήματα παραπάνω, ώστε να αγοράσουμε εργαλεία καλής ποιότητας, που θα έχουν μεγάλη διάρκεια και αντοχή.

Κάνουμε πλάνο της σποράς. Η επιλογή των λαχανικών που θα φυτέψουμε, θα πρέπει να γίνει με βάση την εποχή του χρόνου. Αφού αποφασίσουμε ποια θα είναι τα λαχανικά αυτά, και αφού ετοιμάσουμε ετήσιο πλάνο, φροντίζουμε στη συνέχεια να προμηθευτούμε έγκαιρα τους σπόρους και αν χρειαστεί,  ακόμα και να παραγγείλουμε κάτι το οποίο δεν βρίσκουμε.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Leave a Comment