Διακόσμηση

Πως θα χρωματίσετε τα δωμάτια σωστά ώστε να δείχνουν μεγαλύτερα!

Αναζητάτε τρόπο για να κάνετε τους χώρους σας να δείχνουν μεγαλύτεροι; Υπάρχουν έξυπνοι κανόνες διακόσμησης που θα σας βοηθήσουν! Τα χρώματα στους τοίχους παίζουν καίριο ρόλο στην αίσθηση της ευρύτητας μέσα σε ένα δωμάτιο, οπότε η επιλογή τους πρέπει να γίνει προσεκτικά. Αν παίξετε λοιπόν σωστά με τις αποχρώσεις, τα κοντράστ και τα εφέ, τότε θα διευρύνετε “μαγικά” τις διαστάσεις του χώρου σας! Δείτε μερικά τρικ:

Βάψτε τους τοίχους με ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να δείχνει ένας χώρος μεγαλύτερος, είναι να φωτίζεται σωστά. Τα ανοιχτά χρώματα έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν το φως και να ενισχύουν την διάχυσή του. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλες οι παστέλ αποχρώσεις, η ώχρα και το ανοιχτό γκρι. Συγκεκριμένα το λευκό είναι η πιο κλασική επιλογή, που βέβαια αυτή την περίοδο αποτελεί εμμονή της μόδας για το interior design.

Δημιουργήστε έξυπνα κοντράστ. Η εφαρμογή ενιαίου χρώματος στους τοίχους ενός δωματίου έχει την φήμη ότι μεγαλώνει το χώρο. Όμως αυτό δεν είναι εντελώς σωστό. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση συναφών τόνων σε γειτονικούς τοίχους, ακριβώς για να “σπάει” η μονοτονία. Επιπλέον, τα δυναμικά χρωματικά κοντράστ ανάμεσα στα έπιπλα και στις επιφάνειες “ανοίγουν” το χώρο. Επιλέξτε λοιπόν φωτεινά χρώματα για τα έπιπλά σας, που θα δίνουν ζωή στους ανοιχτόχρωμους τοίχους που τα πλαισιώνουν. Τι θα λέγατε ας πούμε για ένα εντυπωσιακό τιρκουάζ κομό μπροστά από τον ολόλευκο τοίχο του σαλονιού σας;

Ενιαία απόχρωση στο πάτωμα και στους τοίχους. Χρησιμοποιήσετε παρόμοιους χρωματικούς τόνους μεταξύ των κάθετων και των οριζόντιων επιφανειών του χώρου. Έτσι, θα χαθούν τα όρια ανάμεσα στα κάθετα και στα οριζόντια στοιχεία και θα επικρατήσει μια αίσθηση ασάφειας των διαστάσεων. Ειδικά στα σαλόνια, δώστε στις σκούρες αποχρώσεις την ευκαιρία να επικρατήσουν. Αν για παράδειγμα έχετε σκούρο ξύλινο παρκέ, τολμήστε να βάψετε τους τοίχους σε καφέ αποχρώσεις!

Ρίγες παντού. Το ριγέ μοτίβο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διακόσμηση, όχι μόνο για την καλαισθησία του, αλλά κυρίως επειδή καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για τις διαστάσεις του χώρου. Οι οριζόντιες ρίγες στους τοίχους καταφέρνουν να πείσουν το μάτι ότι ο τοίχος είναι μακρύτερος, άρα ότι το δωμάτιο έχει μεγαλύτερη επιφάνεια. Οι κατακόρυφες ρίγες συνιστώνται ανεπιφύλακτα για χαμηλοτάβανα δωμάτια, αφού δημιουργούν την αίσθηση των επιπλέον πόντων.

Φιγούρες σε πιο σκούρους τόνους. Αν σας αρέσουν τα σχέδια στους τοίχους, τότε σας προτείνουμε ένα πρωτότυπο εφέ που προσφέρει βάθος στο δωμάτιο. Βάψτε τον τοίχο με ενιαίο ανοιχτόχρωμο χρώμα και έπειτα σχεδιάστε με μολύβι κάποια μεγάλη φιγούρα. Στα μικρά δωμάτια αποφεύγουμε τα μοτίβα που αποτελούνται από ψιλά σχέδια, καθώς είναι “πολύβουα” και τελικά μικραίνουν τον χώρο. Βάψτε τη φιγούρα με μια απόχρωση μόλις λίγους τόνους πιο σκούρα από εκείνη του τοίχου. Αυτό το τρικ φέρνει την φιγούρα μπροστά και τον τοίχο στο βάθος, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η κάθετη διάσταση στην επιφάνειά του είναι μεγαλύτερη από την πραγματική.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Leave a Comment