Ανάγνωση σε 2,5′
Η επιτυχία των παιδιών στην ζωή τους, εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από το πόσο εκτιμούν και σέβονται τον εαυτό τους.
Τα παιδιά που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και έχουν αυτοπεποίθηση, δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα, αποδέχονται τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και μπορούν να διαχειριστούν τα λάθη τους.
Η συμπεριφορά αυτή, τοποθετεί τα παιδιά σε θέση “ισχύος” και νιώθουν ότι μπορούν να καταφέρουν ό,τι θέσουν σαν στόχο, από το σχολείο μέχρι και τις φιλίες τους.
Η αυτοεκτίμηση είναι αποτέλεσμα εμπειριών που έχουν κάνει τα παιδιά να νιώσουν ικανά, αποτελεσματικά και αποδεκτά και δεν χτίζεται, όπως πιστεύουν ορισμένοι, μόνο με επαίνους και κοπλιμέντα και σίγουρα όχι μέσα σε μία ημέρα.
Είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και οργανωμένης προσπάθειας.
Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους και να τα βοηθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.
Διδάξτε τα παιδιά όσα πιο πολλά πράγματα μπορείτε
Σε κάθε ηλικία τα παιδιά έχουν και κάτι καινούργιο να μάθουν. Ακόμα και στη βρεφική ηλικία, το να κρατήσουν ένα παιχνίδι ή να περπατήσουν σταθερά μέχρι το δωμάτιο είναι ένα κατόρθωμα.
Καθώς το παιδιά μεγαλώνουν, εκπαιδεύστε τα και προτρέψτε τα να κάνουν μόνα τους όσο περισσότερα πράγματα γίνεται και δείξτε τους εμπιστοσύνη. Ακόμα και αν κάνουν λάθος, εσείς πρέπει να κάνετε υπομονή και να τα αφήσετε μέχρι να μάθουν μόνα τους να το κάνουν σωστά.
Όταν το καταφέρουν, θα νιώσουν μεγάλη ικανοποιήση και ο έπαινος που θα τους δώσετε είναι ουσιαστικός.
Προσέξτε ιδιαίτερα, τους επαίνους
Φυσικά και πρέπει να λέτε μπράβο στα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο, τους δείχνετε ότι και εσείς είστε υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν και το αναγνωρίζετε.
Υπάρχουν, όμως, μερικές παγίδες που πρέπει να προσέξετε για να μην έχετε τα αντίθετα αποτέλεσματα από αυτό που θέλετε.
Δεν θα πρέπει να είστε υπερβολικοί και να “χειροκροτάτε” συνέχεια. Όταν, για παράδειγμα, έχουν παίξει σε έναν αγώνα και έχουν χάσει, μην τα επαινέσετε. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι αληθινό μπράβο αλλά παρηγορητικό.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πείτε Ξέρω ότι δεν ήταν η καλύτερη σου μέρα σήμερα, αλλά είμαι περήφανη/ος που δεν τα παράτησες και συνέχισες να προσπαθείς. Αύριο, θα τα πας καλύτερα.
Μην ασκείτε βαριά κριτική
Σε αυτές τις ηλικίες, τα μηνύματα που ακούν τα παιδιά από τους άλλους, μεταφράζονται στο μυαλό τους, ως αυτά που πιστεύουν και τα ίδια για τους εαυτούς τους.
Μην θεωρείτε πως η κριτική, είναι αυτή που τα κινητοποιεί. Η αντίδρασή τους είναι να πιστέψουν αυτό το σχόλιο για τους εαυτούς τους, να το απορροφήσουν, να νιώθουν άσχημα και να μην κάνουν τίποτα.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στα θετικά τους χαρακτηριστικά και να αφήσετε στην άκρη τα αρνητικά. Δώστε προσοχή, για να ανακαλύψετε τα δυνατά τους σημεία, και βεβαιωθείτε ότι έχουν όσες ευκαιρίες χρειάζεται για να τα αναπτύξουν.
Η αποδοχή από τους γονείς αποτελεί ένα απο τα βασικά κλειδιά της αυτοεκτίμησης και όταν νιώθουν ότι είναι αποδεκτά απο εσάς, αποδέχονται και τους εαυτούς τους.
Γίνετε το πρότυπό τους
Όταν εσείς γκρινιάζετε και παραπονιέστε συνεχώς, πριν κάνετε μια δουλειά ή και όσο την κάνετε, μην περιμένετε πως και το παιδί σας δεν θα κάνει το ίδιο.
Να θέτετε μικρούς καθημερινούς στόχους, όπως το να πλύνετε τα πιάτα ή το αμάξι ή να μαζέψετε τα φύλλα από την αυλή και να είστε χαρούμενοι όταν το κάνετε ή τουλάχιστον να μην παραπονιέστε.
Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα μάθουν να προσπαθούν να τελειώνουν τα μαθήματά τους και να έχουν το δωμάτιο και τα παιχνίδια τους καθαρά.
Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται με τα χρόνια με τη σημαντική συμβολή των γονιών. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, μπλοκάρουν την επιτυχία και δε μπορούν να διαχειριστούν τα λάθη τους και τις καθημερινές προκλήσεις. Ενώ τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους, αποδέχονται τα λάθη τους και είναι αρκετά δυνατά για να ξαναπροσπαθήσουν, δεν κερδίζουν μόνο την επιτυχία αλλά και μια ισορροπημένη ενήλικη ζωή.