Ψυχολογία

Γιατί να κάνω διαλογισμό;

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, καταλαμβανόμαστε από έναν ασταμάτητο εσωτερικό διάλογο, ο οποίος υπαγορεύει τον νοηματικό και συναισθηματικό συσχετισμό μιας κατάστασης ή μιας σκέψης, με μια άλλη που προηγήθηκε ή που έπεται. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδέσουμε υποσυνείδητα ένα τραγούδι που θα ακούσουμε, με έναν παλιό έρωτα. Τότε μια «εσωτερική φωνή» θα μας θυμίζει τις συνθήκες που διέλυσαν εκείνη τη σχέση. Αν υπάρχει μέσα μας ακόμα συναισθηματική φόρτιση για τον χωρισμό, τότε αυτού του είδους οι σκέψεις θα κατακλύσουν το μυαλό μας. Ίσως μάλιστα να ανακινήσουν συναισθήματα όπως αυτοκριτική, αυτολύπηση, ή αγωνία για το μέλλον.

Κάθε στιγμή το μυαλό επεξεργάζεται ασταμάτητα ιστορίες για τα οικονομικά, τα οικογενειακά, την υγεία και τη δουλειά μας. Συνήθως, δεν αντιλαμβανόμαστε τον υπόκωφο ήχο των σκέψεών μας, όμως αυτός αποτελεί την ισχυρότερη πηγή άγχους στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μυαλό έχει την τάση να πλάθει ιστορίες, όμως λειτουργεί δίνοντας έμφαση στις αρνητικές εμπειρίες και όχι στις θετικές. Η ερμηνεία του φαινομένου αποδίδεται στην λειτουργία του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, καθώς η εστίαση στους πιθανούς κινδύνους είναι πολύ χρήσιμη για την επιβίωση. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ανθρώπινο μυαλό καλλιέργησε τέτοιες δομές και το κληροδότημά τους στον σύγχρονο άνθρωπο είναι οι επαναλαμβανόμενοι βρόγχοι νευρικότητας, κατάθλιψης και αυτοπεριορισμού στις σκέψεις τους.

Ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος που συμβάλλει  στην καταπολέμηση της αρνητικής προδιάθεσης του εγκεφάλου, στην εκτόνωση του συσσωρευμένου άγχους, στην προώθηση των θετικών σκέψεων και προθέσεων και στην απόλαυση της γαλήνης της κάθε στιγμής.

Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, η συστηματική επαφή με τις πρακτικές του διαλογισμού προσφέρουν πολύπλευρα οφέλη τόσο για την ψυχική ευεξία, όσο και για την σωματική υγεία. Ποια είναι όμως αυτά;

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης
  • Έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης
  • Χαμηλότερα επίπεδα έκκρισης των ορμονών του στρες και λιγότερο άγχος
  • Βελτιωμένη αξιοποίηση του οξυγόνου στον οργανισμό
  • Ενίσχυση της παραγωγής αντιγηραντικών ορμονών (DHEA)
  • Καλύτερη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αντιμετώπιση των καταθλιπτικών τάσεων
  • Πιο ποιοτικός ύπνος και μείωση των φαινομένων αϋπνίας

Όμως το μεγαλύτερο  δώρο του διαλογισμού, εκτός από τα χειροπιαστά οφέλη του για το μυαλό και το σώμα, είναι η καλλιέργεια μιας αίσθησης γαλήνης και εσωτερικής ειρήνης.

Ο διαλογισμός προσφέρει μια πιο ουσιαστική επαφή με τα απλά πράγματα της καθημερινότητας και μας βοηθάει να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας!

About the author

MyCare

Leave a Comment