υγεία

Πώς τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την φυσική άμυνα που προστατεύει το δέρμα μας

Ανάγνωση σε 1,5′

Παρόλο που μπορούμε να καούμε στον ήλιο είτε φοράμε γυαλιά ηλίου ή όχι, όταν φοράμε γυαλιά ηλίου αυξάνουμε ελαφρώς τις πιθανότητες να πάθουμε ηλιακά εγκαύματα.

Όταν το σώμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η υπόφυσή μας (ο μαέστρος των ενδοκρινών αδένων που βρίσκεται μέσα στο κρανίο) παράγει την μελανινοτρόπο ορμόνη (MSH) που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας. Η μελανίνη με τη σειρά της μάς προστατεύει από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

(Η μελανίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματός μας – περισσότερη μελανίνη σημαίνει πιο σκούρο χρώμα και καλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς σε εγκαύματα.)

Η υπόφυσή μας συνδέεται με το οπτικό μας νεύρο, που σημαίνει ότι μπορεί να διαισθανθεί το φως, το οποίο και εκκινεί την όλη διαδικασία παραγωγής MSH με βάση την υπεριώδη ακτινοβολία που λαμβάνουν τα μάτια μας.

Όταν φορούμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας, μπλοκάρουμε το ερέθισμα που θα ‘ενημερώσει’ την υπόφυση για την ανάγκη παραγωγής μελανίνης. Αυτό με τη σειρά του, μάς εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά στις επιζήμιες επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το δέρμα μας φυσικά, μπορεί από μόνο του να προκαλέσει την παραγωγή μελανίνης, από φωτοευαίσθητα κύτταρα της επιδερμίδας μας, αλλά η υπόφυση θα αυξήσει αισθητά την παραγωγή όταν αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη.

shutterstock_380839801

 

Αυτό σημαίνει ότι τα γυαλιά ηλίου μάς βλάπτουν;

Όχι, όχι όταν δεν τα φοράμε συνέχεια, αρνούμενοι να τα βγάλουμε από τα μάτια μας. Η αφαίρεση των γυαλιών ηλίου σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα για λίγη ώρα, θα δώσει στην υπόφυση την ευκαιρία να αυξήσει την παραγωγή MSH, και η επανάληψη θα βοηθήσει σταδιακά να αυξηθούν τα επίπεδα μελανίνης. 

Η υπόθεση αυτή παρουσιάστηκε από τον γιατρό Dr Sharon Moalem στο βιβλίο του ‘Survival of the Sickest‘ και πυροδότησε μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ κορυφαίων δερματολόγων που προηγουμένως συνιστούσαν τη χρήση γυαλιών ηλίου στους ασθενείς τους για την προστασία των ματιών.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα μάτια μας χρειάζονται προστασία από τον ήλιο και μάλιστα εντατική, προκειμένου να αποφύγουμε βλάβες των ματιών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες (όπως πχ. ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας).

Επίσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατεύσουμε το δέρμα μας, όπως η αποφυγή απ’ευθείας έκθεσης στον ήλιο και τα αντηλιακά, δεν υπάρχει άλλη ανάλογη προστασία για τα μάτια μας.

Όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα, έτσι κι εδώ μπορούμε με ασφάλεια να εφαρμόσουμε το ρητό ‘παν μέτρον άριστον.’ Η γνώση, η συνεχής ενημέρωση και η κριτική σκέψη ώστε να μην παίρνουμε ως δεδομένο κάθε τί που ακούμε, είναι τα σημαντικότερα όπλα στην προστασία της υγείας μας.

Παραπομπές

Moalem, Sharon MD, PhD. SharonMoalem.com, New York Times Best Selling Author ‘Survival of the Sickest.’

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.