υγεία

Πώς να περιποιηθούμε ένα ηλιακό έγκαυμα

Ανάγνωση σε 1,5′

Το δέρμα μας μπορεί να καεί εάν εκτεθεί στον ήλιο για πολλή ώρα χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά ή ρούχα. Για να περιποιηθούμε ένα έγκαυμα και να απαλύνουμε το τσούξιμο του δέρματος, είναι σημαντικό να αρχίσουμε τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος αμέσως μόλις το παρατηρήσουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγούμε από τον ήλιο – και κατά προτίμηση να μπούμε σε κάποιον εσωτερικό χώρο.

Τί μπορούμε να κάνουμε για την ανακούφιση της δυσφορίας:

  • Να κάνουμε συχνά δροσερά ντους για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου. Μόλις βγούμε από την μπανιέρα ή το ντους, καλό είναι να στεγνώσουμε φυσικά αφήνοντας το δέρμα μας σχετικά νωπό. Στη συνέχεια, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ενυδατική κρέμα που θα μας βοηθήσει να παγιδεύσουμε το νερό στο δέρμα μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ξηρότητας.
  • Να χρησιμοποιήσουμε αλόη βέρα που θα απαλύνει το δέρμα που έχει καεί. Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή έχει επηρεαστεί περισσότερο, τότε μπορούμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή τοπικά μία-δύο φορές παραπάνω.
  • Να πιούμε πολύ νερό. Ένα ηλιακό έγκαυμα αντλεί υγρό στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Το επιπλέον νερό που θα καταναλώσουμε βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης.
  • Εάν δημιουργηθούν φυσαλίδες στο δέρμα, θα πρέπει να τις αφήσουμε να θεραπευτούν. Το φουσκωμένο δέρμα παραπέμπει σε ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Δεν πρέπει να ανοίγουμε τις φυσαλίδες, καθώς αυτές σχηματίζονται για να βοηθήσουν το δέρμα μας να θεραπευτεί και να μας προστατεύσει από τη μόλυνση.
  • Να αποφύγουμε τον ήλιο για μερικές μέρες ενώ το δέρμα μας θεραπεύεται. Καλό είναι να φοράμε ρούχα που καλύπτουν καλά το δέρμα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και από φυσικά υλικά (πχ. βαμβάκι) που το βοηθούν να αναπνέει.

shutterstock_582838210

 

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με μια προσωρινή κατάσταση, το ηλιακό έγκαυμα – αποτέλεσμα της εκτεταμένης έκθεσης του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου – μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, και αν έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας πάνω από 5 ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζονται οι πιθανότητες που έχουμε για μελάνωμα. Γι’αυτό, είναι κρίσιμο να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και στην περίπτωση εγκαύματος, να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για γρήγορη θεραπεία και ανακούφιση.

Παραπομπές

American Academy of Dermatology Aad.org – ‘How to treat sunburn.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.